Skip to main content

ELS NOSTRES PRECEDENTS

QUI SOM I QUÈ VOLEM

Fundació

Maestrat Viu es forma en l'estiu del 2011 a partir de diverses reunions de diverses persones i col·lectius d'arreu del Maestrat amb gent d'Escola Valenciana en l'ermitori de Sant Pau d'Albocàsser. El lloc triat no va ser casual, ja que va ser al mateix ermitori de Sant Pau d'Albocàsser, on a l'any 1933, Carles Salvador, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar Candel i Francesc Boix Senmartí van organitzar la I Colònia Escolar Valencianista.

Herència

Maestrat Viu, ja en ple segle XXI, recull l'herència dels Carles Salvador, Sofia Salvador, Pere-Enric Barreda i Edo, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar, Francesc Boix, Gaetà Huguet, Casimir Melià, Llorenç Sorlí, Manuel Betí, Pere Labèrnia, Carles Borràs, Manel Garcia Grau, mossén Garcia Girona, Alfred Giner Sorolla i tants altres, i la projecta amb visió de futur.

Perquè la feina que ells tan dignament i orgullosament van fer continue avant. Maestrat, viu! Per tant, ací va el nostre homenatge a les persones que van creure que era possible fer al Maestrat cultura cívica valencianista, fer persones amb una consciència cap a la llengua i la cultura pròpia, i estima pel país.

Passejant per Canet lo Roig es pot vore esta placa dedicada a Antoni Porcar, mestre de Canet lo Roig i copromotor de la Colònia Valencianista de Sant Pau d’Albocàsser. Per motius com este, Maestrat Viu té més sentit que mai, perquè gent com ells ja creien en el Maestrat i en el valencianisme com una manera de vore el món i de fer sentir les arrels.

Igualment,com ells van fer en el seu moment, a dia d’avui molts hòmens continuen al peu del canó defenent la llengua, el país i el territori, cadascú aportant el seu gra de sorra des del seu àmbit d’actuació, per a tots ells, per als Benjamí Barberà, Vicent Rocher, Pasqual Boira, Vicent Sanz, Magí Espinach, Josep-Miquel Ribés Pallarés, Xavier Coloma Fuster, Joan Antoni Micó, Andreu Beltran Saragossà, Carles Pitarch, per a tots els companys del Centre d’Estudis del Maestrat, per a tots els anònims, i totes les persones que no hem anomenat (perdoneu), moltes gràcies perquè gràcies a vosaltres el Maestrat sempre està viu. Un homenatge per a tots vosaltres, sou grans. La vostra experiència i les vostres ganes ens marquen el camí.

QUÈ VOLEM

  1. Maestrat Viu és l’associació que treballa per la llengua i la cultura arreu de tot el Maestrat, tal com l’entenem a través de les seues fronteres històriques i lingüístiques.
  2. El Maestrat, comarca històrica i natural des dels orígens de la fundació del Regne de València, és el nostre àmbit d’actuació, tal com la van entendre estudiosos de la lingüística i grans excursionistes de la talla d’Emili Beüt i Manuel Sanchis Guarner.
  3. Volem influir a través d’accions positives envers la nostra llengua i cultura a potenciar el sentiment de pertanyença a la comarca del Maestrat, el qual s’havia diluït amb el pas dels anys en un procés de desmemorització i despersonalització imbuïda.
  4. Volem situar el Maestrat al mapa de l’actual País Valencià i de l’històric Regne de València, tal com som, no com ens volen vore. Amb les nostres moltes virtuts i encants i els nostres defectes. Volem ser el mirall on la imatge del Maestrat es projecta, no només al nostre país, sinó també a Catalunya i amb l’Aragó, amb els quals mantenim lligams de veïnatge i de tot tipus.
  5. Volem normalitzar les relacions humanes i personals entre les viles del Maestrat, tal com històricament havien sigut, perquè al cap i a la fi el Maestrat el fem tots, les persones.