Skip to main content

La 9a edició, emmarcada en el centenari de Joan Fuster, se celebrarà dissabte 28 de maig a la plaça de l’Església de Sant Jordi amb la portada barroca de fons

La plaça de l’Església de Sant Jordi acollirà l’edició de 2022 dels Premis Maestrat Viu i la portada i la torre-campanar barroques de l’Església de Sant Jaume seran el teló de fons natural. Així, per novena vegada, els Premis Maestrat Viu se celebraran en un espai singular d’una localitat del Maestrat, tal com ha ocorregut des de 2014, en aquesta ocasió per retre homenatge al crític literari Josep Manuel San Abdón, l’empresa Cuinatur, Amanda Ulldemolinsi l’Arxiu de Vistabella del Maestrat. Després de la gala, se celebrarà el sopar dels Premis, prèvia inscripció, en el restaurant El Olivar, que és l’únic que està situat dins de l’àrea del golf de la urbanització Panoràmica.

La novena edició de la gala serà conduïda per dues professionals de la ràdio, la ulldeconina Lídia Labèrnia, la veu de Ràdio Ulldecona des de fa dotze anys, que presenta els espais informatius i l’entrevista, a banda de ser la col·laboradora de l’Ebre a RAC1, i l’alcoiana Amàlia Garrigós, que ha estat locutora de Ràdio 9 i d’À Punt Ràdio, ha concebut magazins musicals d’èxit com Territori Sonor i fou la primera presentadora dels Premis Maestrat Viu, al costat de Taray Cuartiella, l’any 2014. Maestrat Viu vol visibilitzar la compatibilitat en els escenaris i en els mitjans de comunicació de les varietats de l’estàndard occidental de la llengua catalana, com són el tortosí, la que es parla a l’àrea del Maestrat, i el valencià general.

En l’acte en aquesta ocasió sonarà en directe la música dels cantautors Pau Alabajos, de Torrent, i Cesk Freixas, de Sant Pere de Riudebitlles, dos cantants que començaren la trajectòria musical fa prop de vint anys i que han seguit carreres en paral·lel amb una proposta musical reivindicativa i compromesa influïda inicialment pel cantautor alcoià Ovidi Montllor. Les actuacions barrejaran cançons d’autor dels discs Una amable, una trista, una petita pàtria(2011), Ciutat a cau d’orella(2018) i Les hores mortes(2020), de Pau Alabajos, i Festa Major(2019) i Memòria(2021), de Cesk Freixas.

L’artista alcorina Ana Beltrán Porcar és qui il·lustrarà la gala, amb la interpretació de la música de Pau Alabajos i Cesk Freixas, la visualització de la dedicació discreta i constant dels guardonats per Maestrat Viu, i el bategar del públic, que representa un poble que és ben viu i que enguany commemora els cent anys del naixement de Joan Fuster. Ana Beltrán Porcar fusiona la música en directe amb la pintura des de 2013, quan la unió amb el grup Somtresons la va endinsar en el projecte col·lectiu Somtresons+A, del qual sorgeix una interdisciplinarietat que ha esdevingut una marca ben distintiva, que evoca versatilitat i creativitat a raig.

Façana i torre-campanar de l’Església de Sant Jaume, de Sant Jordi (Maestrat).
Lídia Labèrnia
Amàlia Garrigós
Pau Alabajos
Cesk Freixas
Ana Beltrán Porcar

El cartell dels Premis Maestrat Viu, obra de la dissenyadora canetana Anna Romeu Pla, pren el color del primer sol del dia, que ho impregna tot d’un color rogenc, anunci d’un nou dia i de la perseverança per construir una societat socialment i lingüísticament més justa. A més, en aquesta edició s’incorporen unes mans que abracen el logotip de Maestrat Viu, són els braços, el contacte, la necessitat de caliu, la necessita de cuidar el Maestrat, un seguit de interpel·lacions a l’espectador per recuperar la consciència que el Maestrat és cosa de tots, i Maestrat Viu, que en fa una proposta cultural i lingüística autocentrada, sol·licita suport per a afegir-se com a socis de l’entitat.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?