Skip to main content

Crònica del tercer Festival Conta’M celebrat a Canet lo Roig l’octubre de 2021

 

Tres amigues pugen a un escenari per contar un conte que han sentit explicar des de sempre als majors del poble. La història és coneguda de tot el món però potser és aquesta la primera vegada que, micròfon en mà, expliquen el conte damunt d’un escenari. Estem en la tercera edició del Conta’M, el Festival de contes al Maestrat, que va tindre lloc a Canet lo Roig els dies 15, 16 i 17 d’octubre.

Lidón Pla, Mavi Vallés i Imma Castell expliquen una versió de la Ventafocs anomenada “Ratapasteres” que la iaia de Lidón, Liberta, li contava quan era menuda. I, ara, elles expliquen “Ratapasteres” als seus fills i a la resta de xiquets del poble sempre que en tenen l’oportunitat. Encara que les oportunitats i els espais per escoltar i contar històries ja no abunden com abans. Probablement per això, la gent de Canet lo Roig escolta, cadascuna de les històries que s’expliquen en aquesta Marató de Contes, encisada i meravellada per recordar aquelles velles històries que tan bé coneixen i que fa tant de temps que no han sentit. És un dissabte d’octubre al matí i vivim un dels moments més emocionants de la tercera edició del Conta’M: quan la gent de Canet puja a l’escenari per compartir els contes que conformen el seu folklore, les històries amb les que han crescut i que són una part fonamental i sovint no suficientment valorada del seu patrimoni i del seu imaginari compartit.

Al llarg del matí escoltem els contes de la rabosa amb Aurèlia Bengoechea, contes de masovers amb Clara Pla, la versió de les tres taronges que ens explica Ma Àngeles Farrón, la vaqueta del retó de Vicenta Roig, els tres cabells d’or del dimoni amb Carmen Cardona o la cotorreta de Benifallet amb Carme Castell. Miguel Selva Ferreres ens va delectar amb “lo cas del retor don Simón” i Trini Moliner, de Tírig, que va explicar la seua versió del conte del ferrer i el dimoni. Juan Francisco Fuentes, que va vindre des de Sant Rafel del Riu, va compartir la cançó del Barraquiste, molt emocionat per l’oportunitat de contar en públic aquesta antiga cançó. Si no vas poder estar a la Marató o vols recordar els contes que es van contar, pots veure-la en el següent enllaç.

Vídeo resum del festival Conta’M 2021 a Canet lo Roig
Vídeo íntegre de la Marató de Contes del festival Conta’M 2021 a Canet lo Roig
Galeria fotogràfica de divendres 15 d’octubre de 2021. Autoria: Noelia Blanca.
Galeria fotogràfica de dissabte 16 d’octubre de 2021. Autoria: organització Conta’M.
Galeria fotogràfica de diumenge 17 d’octubre de 2021. Autoria: organització Conta’M.

En realitat, en aquell moment el Festival ja portava unes quantes hores en marxa. La vesprada de divendres va tindre lloc la Jornada Pedagògica del Conta’M. Les aules del CRA l’Araboga van rebre docents de diferents etapes educatives interessats en la literatura infantil i la narració d’històries, gràcies també a la col·laboració del CEFIRE i als Serveis Educatius de Terres de l’Ebre. Marta Roig, especialista en literatura infantil i biblioteca escolar, va ser l’encarregada de fer la ponència inaugural i alguns dels artistes convidats, com ara Sherezade Bardají, Yoshi Hioki i Ana Canet, van compartir els coneixements en l’art de contar històries.

A poqueta nit, vam assistir a la inauguració oficial del Festival amb un Tastconcert a la plaça del País Valencià. L’Agrupació Musical Santa Cecília de Canet va acompanyar els narradors i narradores orals convidats en aquesta edició: Ana Canet, Yoshihira Hioki, Jordi Micó i Sherezade Bardají. Amb aquest maridatge perfecte d’històries, música i productes locals vam tancar el dia  amb molt bon sabor de boca.

El dissabte es va despertar amb un munt d’activitats preparades per a totes les edats i preferències. A més de la Marató de Contes, es va inaugurar la Fireta del Conte a la plaça Nova amb parades de diferents llibreries i editorials del territori. Enguany vam comptar amb la llibreria Noviembre, de Benicàssim –ja veteranes en la fireta! –, amb Edicions Trencatimons, de la Vall d’Uixó, amb Onada Edicions, de Benicarló, i amb l’Espai Cultural Guaix, d’Amposta. A migdia, la Ronda de Rondalles va marcar l’itinerari al so de la dolçaina i el tabal per alguns dels carrers del poble en què els narradors orals convidats ens van explicar històries des de les finestres i els balcons .

Després de dinar, va arribar el moment de parlar del llibre Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp de la mà de dos dels seus autors, Carme Oriol i Pere Navarro. Carme i Pere van parlar amb Josep Messeguer-Carbó extensament sobre el procés d’elaboració d’un llibre que uneix llengua i literatura oral per a contribuir a la seua valoració i ús.

La vesprada de dissabte va continuar amb més històries contades de viva veu. Jordi Micó va oferir el seu espectacle de contes per a públic familiar “La maleta de Jordiet” a la plaça d’Espanya. Entre l’ajuntament i la imponent església fortalesa de Canet, Jordi va escampar les seues històries amb la destresa que dona el fet d’haver-se dedicat a l’ofici durant tota una vida. A poquet a poquet va entabanar grans i menuts amb un repertori confeccionat amb cura i saber fer. Amb cada història, amb cada truc de màgia, amb cada anècdota i amb cada acudit, Jordi va fer vibrar qui l’escoltava i va demostrar que els contes són per a tots i totes i que si et deixes portar, no importa si tens 9 anys o, 99. En acabar l’espectacle, vam tenir la sensació que havíem trobat un cosí d’Alberic que feia temps que no havíem vist, un amic que conta les històries com ningú.

Amb la lluna creixent al cel, els espectacles de contes es van traslladar a la part del poble coneguda com les Mongetades. El disseny de llums de Marc Sánchez va vestir les parets de pedra amb colors, llums i ombres que feien presagiar una nit ben especial. En aquesta ocasió s’havien de portar a terme dos espectacles de narració per a públic adult de la mà d’altres dos artistes de la paraula: Yoshi Hioki i Sherezade Bardají.

Yoshi Hioki va oferir l’espectacle “Contes del Japó”, confegit d’històries del folklore japonès, triades i adaptades especialment per a un públic adult. I el seu art precisament es podria definir com una ofrena. Cada gest, cada silenci, cada paraula té un sentit i un temps que sembla ritual i alhora molt viu, respectuós amb la història i també amb el públic que l’escolta. Amb Yoshi escoltar i contar històries va esdevenir un acte senzill i justament carregat d’importància. El públic de Canet, format per moltes persones que potser no escoltaven contes des que eren menudes, va acompanyar l’artista amb una entrega i una sensibilitat genuïnes, que van alimentar i van permetre créixer cada història, cada personatge.

Amb la lluna ben alta en el cel, la narradora de Sabadell, Sherezade Bardají, va oferir l’espectacle “Nua”. Un espectacle de contes eròtics que va fer viatjar el públic per històries en què les relacions humanes es manifesten en el plaer, l’alegria i la nuesa del cos, però també de l’ànima. Més enllà de les expectatives, Sherezade va presentar una proposta artística valenta i delicada que contenia un missatge profundament feminista, precisament perquè no té pretensió de ser-ho. Al llarg de l’espectacle, l’espontaneïtat de la narradora es va encaixar perfectament amb la mesura justa de cada paraula i de qui fa honor a una veritat que és pròpia i que subjau en cada bona història. I el públic de Canet, es va lliurar al plaer de compartir històries que parlen d’algú que ni tan sols coneixem però en qui ens reconeixem, amb totes les llums i amb totes les ombres.

D’aquesta manera ens vam encaminar cap a la cloenda del Festival. El diumenge a les 11 h del matí va tindre lloc una activitat molt estimada per l’organització del Conta’M, que és la visita guiada pel poble. En aquesta ocasió, el recorregut pels diferents indrets, fets i personatges va ser confeccionat per membres de l’Associació Cultural Lo Suabe. De la mà d’Imma Castell i Lidón Pla es va fer un recorregut històric, patrimonial i sentimental pels carrers del poble. Persones de Canet però també vingudes d’altres llocs van poder conèixer una miqueta més sobre aquesta preciosa localitat del Maestrat. La ruta va culminar amb la visita de la cúpula de l’església de Canet, que per si sola bé valia la pena el passeig.

A les 12 h, ca la Ratita es va omplir de grans i menuts amb ganes d’escoltar històries. Vam viatjar amb ratolins i gallines per mons que només coneixem pels somnis i ens vam deixar acaronar per la veu de la narradora saforenca Ana Canet. I durant una hora no vam pensar en res més que en les històries que conta i canta Ana, encisats pels meravellosos objectes que fa amb les seues mans i per la seua senzilla elegància. Al cap i a la fi, vam sentir que no hi havia cap lloc on anar, ni res més a fer, que no fora escoltar, compartir i gaudir.

Ens sentíem tan afortunats que vam acomiadar el Festival ballant amb el públic i donant les gràcies a totes les persones que fan possible la iniciativa. Gràcies als artistes i a l’equip del Festival per la seua entrega absoluta durant uns dies intensos i emocionants. Gràcies a l’Ajuntament de Canet, que ha acompanyat i ha recolzat l’organització del Festival des del primer dia. Gràcies a totes les persones voluntàries del poble, que han col·laborat en tot i més des de tots els col·lectius i de totes les maneres possibles: han decorat els espais, han tocat cançons, han explicat contes, han organitzat la visita guiada, ens han ajudat a escollir els millors escenaris i sobretot ens han fet sentir com a casa. Gràcies al CEFIRE de Vinaròs i a tot l’equip docent del CRA Araboga, que es va implicar en l’organització de la Jornada Pedagògica i va treballar una versió del conte popular Ratapasteres. Last but not least. Hem de donar les gràcies a les institucions, a la Diputació de Castelló i a la Institució de les Lletres Catalanes, que ens han donat el suport econòmic necessari perquè el Festival esdevinguera una realitat. Gràcies al públic, que va recolzar massivament cadascuna de les activitats i que és el pilar fonamental d’aquesta proposta cultural. I, per això, moltes gràcies a totes les persones que vos vau deixar embruixar per les històries contades de viva veu.

I només ens queda per dir que… conte contat (per ara) s’ha acabat!

 

Les paraules d’aquesta crònica foren escrites per Tània Muñoz un dia d’hivern de 2022. Noelia Blanca i Ximo Mingarro ens van deixar unes meravelloses imatges que són la crònica visual de la tercera edició del Conta’M.

L’equip que va coordinar la iniciativa de Maestrat Viu foren Josep Messeguer-Carbó (coordinació tècnica), Tània Muñoz (coordinació artística), Vicent Sanz (Jornades pedagògiques), Júlia Terol (producció), Katy Ribera (producció), David Gumbau (producció) i Andreu Carapuig (producció).

Dediquem aquesta crònica a la memòria de Miguel Selva Ferreres, que va participar en la marató de contes i que ens va deixar el 19 de gener de 2022. Que la terra et siga lleu, amic.

___________________________

Altres cròniques:

A pròposit del Festival Conta’M, per Vicent Sanz, apareguda el 25/10/2021 al digital Vinaròs News.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?