Skip to main content

Les 3es jornades pedagògiques del Conta’M són una iniciativa de Maestrat Viu coorganitzada amb el Cefire de Vinaròs de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i els Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que se celebraran els dies 15 i 16 d’octubre de 2021 al CRA Araboga de Canet lo Roig i que reconeixeran 8 hores de formació acadèmica al voltant de les històries de viva veu, la literatura infantil i juvenil, i l’animació lectora. Les jornades pedagògiques van dirigides a docents d’educació infantil, primària i secundària especialitzats en llengua i literatura, teatre, ciències socials i arts plàstiques, encara que també estan obertes a persones interessades pel tema. Els assistents a les jornades també podran assistir a la resta d’espectacles de narració oral organitzats en el marc del Conta’M. Festival de contes al Maestrat (programació completa).

Inscripció a les Jornades pedagògiques

La inscripció a les activitats és gratuïta i s’ha de formalitzar en alguna de les tres modalitats següents:

1) Inscripció per als docents del sistema educatiu valencià (terminis d’inscripció: 20 de setembre – 12 d’octubre; cal confirmar l’assistència abans del 14 d’octubre)

2) Inscripció per als docents del sistema educatiu català (terminis d’inscripció: 13 de setembre – 26 de setembre; us podeu inscriure a través del correu electrònic sol·licitant l’acceptació)

3) Inscripció per persones interessades sense necessitat de reconeixement acadèmic: festivalcontam@maestratviu.org.

Programa Jornades pedagògiques

Divendres 15 d’octubre

16:45 h Rebuda dels assistents a les jornades pedagògiques del Conta’M, al CRA Araboga, situat al carrer del Baix Maestrat, núm. 22. 

17 h Ponència inaugural. «La mediació literària: camins per a garantir el dret a la literatura», a càrrec de Marta Roig Pagès, bibliotecària especialitzada en literatura infantil i promoció del llibre i la lectura.

18 h Mostra narrativa a partir d’un conte, a càrrec de Yoshi Hioki.

18:30 h a 20:30 h Laboratoris del conte. Els participants han d’escollir una de les tres propostes de taller pràctic.

  1. Laboratori «Ombres. Recursos literaris de llum», a càrrec de Sherezade Bardají, narradora oral.
  2. Laboratori «Crear i contar amb objectes», a càrrec d’Ana Canet, narradora oral.
  3. «Laboratoris de lectura: o com treure l’univers d’un llibre», a càrrec de Marta Roig, bibliotecària.

Dissabte 16 d’octubre

10 h – 12 h Marató popular de contes, a la plaça Nova. Per participar com a narrador, t’has d’inscriure prèviament a festivalcontam@maestratviu.org

12 h – 13:30 h Ronda de rondalles pels carrers de Canet amb els narradors del festival, Jordi Micó El Gran Jordiet, Sherezade Bardají, Yoshi Hioki i Ana Canet. Punt de trobada, a la Plaça Nova.

17:15h – 18:15 h Presentació del llibre Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp i aproximació al mètode etnopoètic, a càrrec de Pere Navarro i Carme Oriol. A la Plaça Nova.

Objectius i continguts

Els objectius de les jornades són posar en valor la narració de contes en l’educació literària dels infants i joves, fomentar l’hàbit de la lectura, elaborar recursos i desenvolupar estratègies que afavorisquen la lectura, afavorir l’intercanvi d’experiències i recursos en el camp de l’animació lectora, crear el gust i el plaer per la lectura, conèixer els trets fonamentals de la rondalla com a gènere etnopoètic, fomentar la utilització de la narració de rondalles com a estratègia participativa d’ensenyament, afavorir la narració d’històries com a eina d’animació lectora, conèixer recursos bibliogràfics de contes, implementar la narració d’històries en altres àrees de coneixement, mostrar propostes creatives per l’ensenyament de la literatura i conèixer recursos i tècniques de la narració amb objectes i ombres.

Els continguts que es treballaran en aquestes jornades són la literatura infantil i juvenil en el context escolar, les tècniques, estratègies i recursos d’animació lectora, les metodologies per fomentar l’hàbit lector, l’etnopoètica i els seus gèneres, les característiques de les rondalles com a gènere de l’etnopoètica, la narració de contes dins de l’aula, les estratègies d’animació lectora, els laboratoris de lectura per a nens i joves, la llum i les ombres en la narració d’històries i la narració oral amb objectes.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?