Skip to main content

Canet lo Roig acull la 3a edició del Conta’M – Festival de contes al Maestrat durant els dies 15, 16 i 17 d’octubre

Conta’M – Festival de contes al Maestrat

Conta’M – Festival de contes al Maestrat és una iniciativa de Maestrat Viu al voltant de les històries contades de viva veu que s’adreça a públics amb llocs comuns com l’estima a la paraula, la cultura en valencià i la lectura i que té per objectiu recuperar el patrimoni etnopoètic del Maestrat i els seus valors, revaloritzar-lo a partir de les intervencions de narradors professionals de la cultura catalana i d’altres cultures convidades, i oferir un programa cultural al Maestrat de proximitat per a les famílies i per als més jóvens.

El Maestrat té molts espais plens d’històries orals mai arreplegades per escrit i la millor manera de retrobar-les és vivint-les a la tardor. És una activitat per tornar a apreciar el valor de cada història contada i de cadascuna de les paraules que la configuren. Enguany la itinerància del festival l’ha dut enmig dels boscos d’oliveres mil·lenàries de Canet lo Roig els dies 15, 16 i 17 d’octubre.

La tercera edicio compta amb el suport de la Diputació de Castelló (línia de subvenció 02771-2021-U Cultura), de la Institució de les Lletres Catalanes (línia de subvenció CLT/3216/2020 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) i de l’Ajuntament de Canet lo Roig (conveni de col·laboració).

Assistència i mesures sanitàries

Totes les activitats són d’accés lliure (excepte les Jornades pedagògiques perquè cal inscripció prèvia; vegeu més avall). L’entrada es regularà atenent a l’ordre d’arribada fins a completar l’aforament. El públic al qual s’adreça cada activitat s’indica en el programa: familiar, adult o general. Les activitats se celebraran majoritàriament en espais oberts; convé vestir roba d’abric, especialment en les sessions nocturnes. En qualsevol cas, s’hauran de respectar les mesures sanitàries de distància, higiene i carasseta.

Cartell oficial del Conta’M 2021
Panoràmica de Canet lo Roig
Portal de les Mongetades, un dels espais singulars de Canet lo Roig

Espectacles de narració oral – Marató popular de contes – Jornades pedagògiques – Fireta del conte

El Conta’M – Festival de contes al Maestrat consta de més d’una desena de sessions de narració oral a càrrec de professionals que es distribueixen entre els tres dies que dura el festival. Els narradors de la 3a edició del Conta’M són Sherezade Bardají, Ana Canet, Yoshi Hioki i Jordi Micó El Gran Jordiet, tots quatre amb més de vint anys d’experiència. Teniu més dades sobre els narradors al final de la publicació. El Festival també és mestissatge i divendres 15 a la nit es combinen les històries amb música que interpreta l’Agrupació Musical Santa Cecília de Canet lo Roig. A més, el Conta’M també reserva un espai públic per a les narracions no-professionals en la Marató Popular de Contes, una proposta que té lloc el dissabte 16 d’octubre de matí, entre les 10 h i les 12 h.

Les Jornades pedagògiques del Conta’M se celebren divendres 15 per la vesprada i dissabte 16 d’octubre. Per assistir-hi, cal inscriure’s prèviament. Jornades pedagògiques del Conta’M (programació completa i inscripció) Les Jornades compten amb intervencions acadèmiques, com ara la de la bibliotecària especialitzada en literatura infantil i promoció del llibre i la lectura, Marta Roig Pagès, i la dels filòlegs i professors de la Universitat Rovira i Vigili de Tarragona, Pere Navarro i Carme Oriol. A més, també s’oferten tres laboratoris d’experiències i estratègies per narrar i ensenyar a narrar oralment, a càrrec de les narradores Sherezade Bardají i Ana Canet i de la bibliotecària Marta Roig.

La Fireta del Conte s’inaugura el dissabte de matí a les 10 h i està oberta fins a les 13:30 i, de vesprada, entre les 17 h i les 20 h. Es tracta d’una activitat que obre la porta a un mercat d’històries, rondalles, llegendes, àlbums il·lustrats, productes artesans, artístics o antics, que porten el món del llibre i la lectura a la plaça del poble.

Per saber-ne més detalls, descarregueu-vos el programa complet en pdf.

Al web de l’Ajuntament de Canet lo Roig trobareu alguns telèfons i adreces d’interés.

Programa del Conta’M

Divendres 15 d’octubre

17 h- 20:30 h Jornades Pedagògiques Conta’M, al CRA Araboga. Jornades de formació en narració oral, literatura infantil i juvenil, i animació lectora dirigida a docents d’Educació Infantil, Primària i Secundària especialitzats en llengua i literatura, teatre, ciències socials i arts plàstiques. Activitat organitzada en col·laboració amb el CEFIRE de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i els Serveis Educatius de Terres de l’Ebre del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Cal inscripció prèvia.

20 h – 21 h Tastconcert, a la plaça del País Valencià. Degustació de productes de la terra, a càrrec de productors locals. Entrada lliure fins a completar l’aforament.

22 h Tastconcert, a la plaça del País Valencià. Tast de música i contes,  a càrrec de l’Agrupació Musical Santa Cecília de Canet lo Roig i els narradors convidats, Jordi Micó El Gran Jordiet, Ana Canet, Yoshi Hioki i Sherezade Bardají. El concert s’inclou dins la campanya Músics amb Denominació d’Origen: circuit de concerts per al foment del turisme a la Comunitat Valenciana. Entrada lliure fins a completar l’aforament. Tots els públics.

Dissabte 16 d’octubre

10 h Inauguració de la Fireta del conte, a la plaça Nova. Fira de llibreries, editorials i artesania.

10 h – 12 h Marató popular de contes, a la plaça Nova. Narradors no professionals explicaran contes de tradició oral de Canet i d’altres localitats del Maestrat. Si vols contar un conte, t’has d’inscriure prèviament a festivalcontam@maestratviu.org. Entrada lliure fins a completar l’aforament. Tots els públics. La Marató es retransmetrà en directe a través de totes les xarxes de Maestrat Viu i serà traduïda a llengua de signes.

12 h Ronda de rondalles. Punt de trobada: plaça Nova. Una volta pels carrers de Canet amb els narradors del festival Ana Canet, Yoshi Hioki, Jordi Micó El Gran Jordiet i Sherezade Bardají. Tots els públics. 

17 h – 20 h Fireta del conte, a la plaça Nova.

17:15 h Presentació del llibre Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp i aproximació al mètode etnopoètic, a càrrec de Pere Navarro i Carme Oriol. Modera Josep Messeguer-Carbó. A la plaça Nova. Entrada lliure fins a completar l’aforament. Públic adult. 

18:30 h Contes per a públic familiar, a la plaça d’Espanya. La maleta de Jordiet, a càrrec de Jordi Micó El Gran Jordiet. Entrada lliure fins a completar l’aforament. 

20 h Contes per a públic adult, al carrer de les Mongetades. Contes del Japó, a càrrec de Yoshi Hioki. Entrada lliure fins a completar l’aforament.

22 h  Contes eròtics per a públic adult, al carrer de les Mongetades. Nua, a càrrec de Sherezade Bardají. Entrada lliure fins a completar l’aforament.

Diumenge 17 d’octubre

11 h Visita guiada per Canet lo Roig, a càrrec de lAssociació Cultural Lo Suabe. Punt de trobada: plaça Nova.

12 h Contes per a nadons, a ca la Ratita, al carrer de les Mongetades. Contes de bressol, a càrrec d’Ana Canet. Entrada lliure fins a completar l’aforament. Dirigit a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys, acompanyats de la família.

13 h Cloenda del festival.

Els narradors del festival i els especialistes del contes

Yoshi Hioki

Narrador i pintor. Resideix a Barcelona des de 1991 i, des de 1999, es dedica professionalment a explicar contes, mites i relats literaris del seu país d’origen, el Japó, per a infants i adults. És llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, membre de l’Associació de Narradores i Narradors (ANIN) i conferenciant al Museu Etnològic de Barcelona i a la Casa d’Àsia. Després de voltat mig món arriba al Conta’M per oferir quatre mostres del seu art. La primera tindrà lloc divendres 15 d’octubre a les 18 h dins de les Jornades pedagògiques del Conta’M, que serà una degustació per exemplificar els tallers que el seguiran. La segona mostra tindrà lloc el mateix divendres a les 22 h en el Tastaconcert, un espectacle de música i contes en el qual oferirà un tast de la riquesa dels contes del Japó al costat de la resta de narradors convidats al festival. La tercera tindrà lloc pels carrers de Canet en la Ronda de Rondalles i serà dissabte, 16 d’octubre, a les 12 h. I la quarta mostra serà dissabte, 16 d’octubre, a les 20 h, al carrer de les Mongetades, un lloc recollit i bell que permetrà al públic adult immergir-se definitivament, com diu el títol, en els Contes del Japó.

Sherezade Bardají

Narradora professional. És de Sabadell. Des de 2007 conta contes per a tot tipus de públic. També és actriu i ha compaginat el teatre i el cinema. És graduada en Art Dramàtic a l’Estudi Nancy Tuñón i Jordi Oliver de Barcelona, diplomada en Educació Musical a l’Universitat de Barcelona i té el màster en Direcció d’Actors de l’ESCAC. Ha col·laborat com a narradora amb la Fundació Miró, amb l’Espai cultura de la Fundació Sabadell, amb el projecte “Sac de Rondalles” del Consorci de Biblioteques de Barcelona i amb el catàleg escènic “Ler conta moito” de la Xunta de Galicia. Després de voltar mig món arriba al Conta’M per oferir quatre propostes ben diverses. La primera tindrà lloc divendres 15, de 18:30 a 20:30, en el marc de les Jornades pedagògiques del Conta’M, en les quals oferirà el taller Ombres. Recursos literaris de llum. La segona tindrà lloc el mateix divendres a les 22 h, quan, en companyia de la resta de narradors convidats al festival, farà un tast de l’art de narrar. La tercera, la farà a les 12 h de dissabte 15, pels carrers de Canet, en una Ronda de Rondalles molt divertida conjunta amb els narradors del festival.  I la quarta proposta i principal tindrà lloc dissabte a la nit, a les 22 h, al carrer de les Mongetades, un espai que serà pres de la passió i de la innocència de la sessió de contes eròtics Nua.

Ana Canet 

Narradora professional. És de Gandia. Des de l’any 1998 conta contes per a infants que combinen les històries tradicionals i el cinema. Ofereix una diversitat d’espectacles que abasta títols com “Llums, càmera, acció… es roda!”, “Mites grecs”, “Contes de bressol”, “Per què les zebres tenen ratlles i altres contes de la sabana”, “Contes tradicionals de la nostra terra”, “Contes d’arreu del món”, “Contes màgics de l’Orient Mitjà”, “Contes de la mar salada”, “Contes de rates, ratetes i ratolins”, “De micos, princeses, mosquits i altres poemes divertits”, “La gallineta roja i altres contes de Sol i Terra”, “Contes de Nadal”, “Contes d’animals, animalades i altres bestieses” o “Contes de la bona sort”. Ha recorregut el País Valencià amunt i avall i s’aturarà a Canet lo Roig per oferir quatre intervencions que no s’han assaborit mai al Maestrat. La primera serà en forma de taller, durant les Jornades Pedagògiques de divendres 15 d’octubre, entre les 18:30 h i les 20:30 h, sota el titol Crear i contar amb objectes. La segona, en el Tastaconcert, el mateix divendres, a a partir de les 22 h, entre la música de l’Agrupació Musical Santa Cecília de Canet lo Roig i els contes dels narradors convidats. La tercera, en ser dissabte, a les 12 h, a la Ronda de Rondalles, serà en la volta pel centre del poble que la situarà en alguna finestra contant. I la quarta serà diumenge de matí a les 12 h, a ca la Ratita, una casa del carrer de les Mongetades, on oferirà la primera sessió per a nadons de 0 a 3 anys que té lloc al Maestrat.

Jordi Micó El Gran Jordiet

Narrador professional. És d’Alberic. Des de 2001 no ha deixat de contar històries. És tècnic superior en Educació i Animació Infantil. Compagina la narració oral amb l’escriptura de guions i materials didàctics i amb la interpretació en produccions televisives. Com a narrador oral ha participat en projectes d’integració infantil d’immigrants i de col·lectius minoritaris i ha col·laborat amb el grup de treball de l’escola infantil Tulell d’Alzira i amb la Fundació Bromera. També ha voltat mig món amb els contes a la boca i ha aplegat al Conta’M per oferir tres degustacions del seu art narratiu. La primera, divendres 15, al concert Tastconcert de les 22 h, es barrejarà amb la música i amb les mostres dels narradors del festival. Dissabte a les 12 serà la segona, una demostració que potser el portarà a narrar des d’algun balcó dels carrers centrals de Canet. I la tercera serà una sessió completa dirigida a públic familiar, que tindrà lloc dissabte 16 a la plaça d’Espanya a partir de les 18:30 h.

Marta Roig Pagès 

Bibliotecària infantil, especialitzada en la promoció de la lectura, i les biblioteques escolars. És de Barcelona. És diplomada en Biblioteconomia i Documentació i màster en Biblioteca escolar i promoció de la lectura. Treballa com a formadora i com a assessora de professionals, famílies, entitats i empreses de sectors culturals i educatius. És part del Grup de Treball Bib.Botó, de la Xarxa de Laboratoris de Lectura i representa el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya en el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Ha estat reclamada per tot arreu i arriba al Conta’M per presentar la ponència inaugural La mediació literària: camins per garantir el dret a la literatura, una proposta d’estratègies perquè l’art de les lletres esdevinga dret indefugible que escriu el present per al futur. Després d’un breu recés oferirà el taller Laboratoris de lectura: o com treure l’univers d’un llibre. I totes dues intervencions en el marc de les Jornades pedagògiques del Conta’M de divendres 15 d’octubre, a partir de les 17 h.

Pere Navarro Gómez

És filòleg i professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona especialitzat en gramàtica històrica, dialectologia catalana i geolingüística. Les principals investigacions que a dut a terme sobre dialectologia s’han ocupat principalment dels parlars del sud de Catalunya i de l’Aragó catalanòfon. Al Conta’M assisteix per presentar l’obra compartida en què va participat juntament a Carme Oriol i Mònica Sales per arreplegar l’etnopoètica de quatre localitats de la comarca aragonesa del Matarranya, Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp. La presentació té lloc dissabte 16 a la plaça Nova a partir de les 17:15 h i és l’activitat que clausura les Jornades pedagògiques Conta’M 2021.

 

Carme Oriol i Carazo

És folklorista i filòloga catedràtica a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. És la folklorista teòrica principal en l’àmbit de la cultura catalana. Ha elaborat estudis aprofundits sobre folkloristes i folklore catalans, com ara Joan Amades o l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, ha estat una de les promotores de l’Arxiu de Folklore de la Universitat Rovira i Virgili, i sobretot ha investigat sobre el mètode i ha fet recerca sobre diversos gèneres etnopoètics, com ara les  rondalles, les llegendes tradicionals o les llegendes urbanes. A més, ha encetat estudis de gènere en l’àmbit de l’etnopoètica catalana i s’ha aproximat a l’obcenitat del folklore. Al Conta’M, després d’haver fet en la 2a edició la ponència inaugural, acudeix de nou per parlar del mètode de recollida de l’etnopoètica a partir de l’exemple que representa l’obra Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp, elaborada conjuntament amb Pere Navarro i Mònica Sales. La presentació tindrà lloc dissabte 16 a la plaça Nova a partir de les 17:15 h i és l’activitat que clausura les Jornades pedagògiques Conta’M 2021.

 

El Conta’M – Festival de contes al Maestrat 2021 compta amb el suport principal de

Ajuntament de Canet lo Roig
editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?