Skip to main content

Lluís Gimeno: tota una vida de dedicació a la llengua

Lluís Gimeno Betí (Castelló de la Plana, 1948) és doctor en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona i catedràtic jubilat de la Universitat Jaume I de la seua ciutat natal. Format inicialment com a  mestre de primer ensenyament, després d’obtenir la titulació universitària va dedicar-se a l’ensenyament universitari en la formació de mestres a l’Escola Normal de Castelló posteriorment va ser professor de la Universitat Jaume I des de la seua fundació al 1991. És membre de la Societat Castellonenca de Cultura, de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, del Patronat de la Fundació Germà Colón Domènech, de la Societat d’Onomàstica, de la Societé de Languistique Romane; i és membre fundador de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, del qual ha estat director entre 2001 i 2003. Va ser col·laborador estret de Germà Colón.

Des de la mateixa llicenciatura sempre ha dedicat atenció a l’estudi del tortosí com a varietat de la llengua catalana, a més d’altres interessos que reflectits en una obra ingent, amb una vintena de llibres d’autoria única o compartida, la participació en forma de capítol en setze altres publicacions, més de 50 articles publicats i altres tantes recensions en publicacions especialitzades i ponències i comunicacions en congressos. D’entre tota aquesta obra, se’n podrien destacar ací Estudi lingüístic dels parlars de les comarques del nord de Castelló (1994), Atles Lingüístic de la Diòcesi de Tortosa (1997) i El Maestrat i els Ports de Morella: una història lingüística (2018).

L’activitat acadèmica i de recerca del professor Lluís Gimeno representa una contribució decisiva per al coneixement de la llengua a la comarca del Maestrat i també ha ajudat a actualitzar els coneixements existents al voltant de la geolingüística i la dialectologia comarcals, tot resseguint la història de la participació de la intel·lectualitat comarcal en la construcció de la llengua catalana contemporània.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?