Skip to main content

Càlig i Maestrat Viu proposen per als dies 16, 17 i 18 d’octubre un Conta’M adaptat a la situació sanitària sense renunciar a la narració oral de qualitat

L’11 de setembre al matí Ernestina Borràs, alcaldessa de Càlig, Josep Meseguer-Carbó, vicepresident de Maestrat Viu, i Tània Muñoz, coordinadora del Festival Conta’M, han presentat la 2a edició del Conta’M i el cartell oficial, obra de la il·lustradora Laia Domènech. A la Sala de Plens de l’Ajuntament de Càlig s’han aplegat els mitjans de comunicació comarcals per tal de donar cobertura a una de les activitats anuals més destacades del Maestrat.

Imatge de la presentació del Festival Conta’m 2020: Josep Meseguer-Carbó, vicepresident de Maestrat Viu, Ernestina Borràs, alcaldessa de Càlig, i Tània Muñoz, coordinadora del Festival Conta’M.

Ernestina Borràs, que ha intervingut en primer lloc com a amfitriona, ha destacat l’aposta decidida de l’Ajuntament de Càlig per la cultura i ha insistit en el compliment rigurós de les mesures de seguretat, en les quals es treballarà: careta, distància social, higiene i mesura de la temperatura. Josep Messeguer-Carbó ha remarcat la importància dels valors que aporta el festival Conta’M, com ara la vertebració de la comarca, una programació de qualitat i la posada en valor del patrimoni immaterial que representa la literatura oral. Per últim, ha intervingut la coordinadora del festival Tània Muñoz, que ha anunciat els noms de les narradores orals i de les especialistes sobre el folklore narratiu que hi intervindran, i les activitats que completaran els tres dies del Conta’M.

El Conta’M. Festival de contes al Maestrat és una proposta cultural al voltant de les històries contades de viva veu que se celebra anualment en una localitat del Maestrat i destaca per les sessions de contes que ofereixen els narradors i les narradores orals professionals, que s’adreacen a un públic familiar i adult enmig dels espais més singulars de la localitat. Les narradores orals convidades per a l’edició d’enguany, que tindrà lloc a Càlig els dies 16, 17 i 18 d’octubre, són Eugenia ManzaneraAda Cusidó i Eva Andújar.

Les sessions de contes es completen amb un seguit d’activitats relacionades amb la narració d’històries que s’organitzen en coordinació amb entitats locals. En destaca la Marató popular de contes, oberta a tots aquells qui vulguen explicar una història, i la Fireta del conte, que aplegarà parades de llibres d’editorials i de llibreries de la comarca, així com a altres professionals i artesans que elaboren productes relacionats amb el món del conte. A més, divendres 16 d’octubre al Centre de Cultura de Càlig s’ha programat una jornada de formació per al professorat, en aquesta ocasió coorganitzada amb el suport del CEFIRE de Vinaròs.

Vídeo de la presentació del Festival Conta’M 2020. Via Canal 56 (www.canal56.com)

Conta’M. Festival de contes al Maestrat és una proposta cultural al voltant de les històries contades de viva veu.

LES NARRADORES. L’edició de 2020 comptarà amb tres professionals de la narració oral, una tríada de dones narradores que reivindica el saber de les dones, que han estat tradicionalment les que han contat les històries a la vora del foc. Elles són:

  • Eugenia Manzanera (Castilla-León) ve de Salamanca i s’encarregarà de la narració oral per a adults de dissabte a la nit, un espectacle que ajudarà a trencar la imatge dels narradors com a contadors d’històries que només s’adrecen al públic infantil o familiar. Per saber-ne més, podeu visitar el seu web professional.
  • Ada Cusidó (Catalunya) ha desenvolupat un treball artístic de qualitat que es basa en focalitzar el fil narratiu de la història en un objecte quotidià que acaba explicant el que no s’esperava que poguera ser explicat. Per saber-ne més, podeu visitar el seu web professional Duc un cuc al sac.
  • Eva Andújar (País Valencià) des de fa més de vint anys construeix una trajectòria sòlida i molt destacada dins de la segona generació de contacontes valencians,  la generació hereva dels Llorenç Giménez i dels Carles Cano. Per saber-ne més, podeu visitar el seu web professional.

ELS ESPECTACLES. Les sessions de contes realitzades per narradores orals professionals són la part fonamental del festival. Les sessions de contes, adreçades a públic familiar i adult, tindran lloc en espais diversos de la localitat divendres per la vesprada, dissabte per la vesprada i dissabte per la nit.

ELS ESPAIS. El Conta’M aposta pels espais oberts, pels exteriors, però no val qualsevol lloc. L’espai emmarca el context de la narració i, per això, les places més precioses i els racons més bells de Càlig seran els que acolliran els espectacles. El públic només haurà de seure i gaudir. En els espectacles itinerants, que també són importants per conèixer el poble, el públic s’haurà de desplaçar mantenint la distància i les mesures de seguretat adequades.

LA JORNADA DE FORMACIÓ. En coordinació amb el CEFIRE de Vinaròs, el Conta’M aposta de nou per un espai de formació especialment dirigit a docents i obert a totes les persones interessades. La jornada, que tindrà lloc al Centre Cultura de Càlig, es concep per tal d’analitzar i reflexionar sobre els objectius que permetria assolir la narració oral en l’àmbit educatiu, especialment en l’escolta activa. La jornada de formació comptarà amb una conferència inaugural de la doctora Carme Oriol, especialista en etnopoètica i folklore narratiu de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i amb diversos tallers que impartiran les tres narradores professionals que actuaran en el festival i la il·lustradora Laia Domènech, de Blanes, autora del cartell del Conta’M 2020. Els tallers, tal com es proposen, pretenen generar contextos participatius, innovadors i segurs.

LA MARATÓ POPULAR DE CONTES. La ‘Marató popular de contes’ és un espai de participació que té lloc dissabte de matí. Per participar-hi no cal ser narrador professional. Aquesta activitat va ser un èxit a Atzeneta del Maestrat i quedà demostrat el seu caràcter intergeneracional i obert, fins al punt d’acollir xiquetes, bibliotecàries, professionals, mestres i un llarg etcètera. La ‘Marató popular de contes’ és una vora del foc i un punt de trobada espontani on les veïnes o les amigues es conten les històries ara que els mitjans de comunicació i Internet han fet desaparèixer aquests llocs de trobada espontanis.

LA FIRETA DEL CONTE. La ‘Fireta del conte’ és un altre espai del Conta’M pensat per a apropar el conte als participants del festival. En la Fireta es podran trobar parades de les editorials i de les llibreries de la comarca amb els llibres més sucosos d’històries. A més, també hi haurà lloc per als productes que elaboren altres professionals i artesans que estan relacionats amb el món del llibre.

LA VISITA GUIADA. L’interés per donar a conèixer el poble fa que el Conta’M s’interesse per saber les petites històries de la localitats. En aquesta ocasió, l’encarregat de mostrar el patrimoni material calijó serà Òscar Anglés, el regidor de Cultura.

Cartell oficial del Conta’M, obra de la il·lustradora Laia Domènech
editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?