Skip to main content

L’edició de 2020 dels Premis Maestrat Viu va tindre lloc finalment aquest dissabte 12 de setembre a les escoles velles d’Atzeneta del Maestrat. A partir de les 18 h. de la vesprada, Alba Saura i Josep Meseguer-Carbó van obrir i conduir un acte que va comptar amb una setantena d’assistents i la significativa participació artística de la cantant Eva Dénia. El lliurament dels Premis Maestrat Viu s’havia de fer al maig però va ser ajornat a aquesta data de setembre a causa de la pandèmia i va portar-se a terme seguint les mesures de seguretat requerides, entre les quals la inscripció prèvia obligatòria dels assistents. La participació de Meseguer-Carbó com a conductor de l’acte va ser una decisió de darrer moment causada per l’absència per força major de la coneguda periodista Susanna Lliberós.

La cantant Eva Dénia i la seua acompanyant al violoncel Merxe Martínez van amenitzar l’acte amb la interpretació de diverses cançons del disc Quan abril era abril i versions de “L’estranger” de Georges Moustaki i “El paraigua” de Georges Brassens, que van merèixer llargs aplaudiments del públic. La cantant va agrair públicament la possibilitat de participar en l’acte, exemple de com la cultura pot ser segura i ha de recuperar la normalitat.

Lluís Gimeno, premi Carles Salvador 2020, va llegir un breu discurs d’agraïment d’aquest premi d’honor a la trajectòria individual, en què va rememorar els seus inicis en la recerca científica recorren la terra del Maestrat, va cridar l’atenció sobre les amenaces que s’abaten sobre la llengua i la seua continuïtat com a vehicle social de comunicació i signe d’identitat, si bé va mostrar-se optimista pel que fa l relleu generacional en el camp de l’estudi lingüístic i de l’ús social. L’obra filològica de Lluís Gimeno es distingeix per la dedicació a l’estudi geolingüístic de la modalitat tortosina de la llengua catalana.

Andreu Carapuig i Ángel Alcázar, com a socis fundadors, van recollir en representació de Canal 56 el premi d’honor Pere Labèrnia 2020 a la trajectòria col·lectiva. En la seua intervenció a preguntes dels presentadors van parlar dels inicis i les característiques de Canal 56 com a televisió de proximitat i dels condicionants que determinen l’abast territorial d’aquesta televisió comarcal que té més de 30 anys de trajectòria i que ha fet una contribució específica a la configuració d’un espai comunicatiu entre el Maestrat i el Montsià i a la normalització lingüística i cultural.

Montserrat Vericat

Montserrat Vericat, premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa individual anual per l’edició de la novel·la juvenil inèdita d’Armando Vericat El Príncep Daurat i la Pedra Sagrada, a instàncies dels presentadors, va parlar del gènere fantàstic de la novel·la i dels treballs que va haver de portar a terme fins a la publicació de la mà de l’editorial Onada de Benicarló. Una experiència literària encoratjadora de la mà d’aquesta professora traiguerina de l’institut de la Sénia especialitzada en la biblioteca escolar.

Alina Covaci, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Albocàsser, i Isabel Albalat, alcaldessa, van pujar a l’escenari per rebre el premi col·lectiu a la iniciativa anual per la creació dels Premis Dona Coratge, destinats a posar en valor el treball de diferents persones i col·lectius per a aconseguir una societat igualitària, sense diferències entre gèneres i sense violència, que té per destí visibilitzar la importància de la dona en el medi rural, local, comarcal i de país, en una iniciativa sense precedents al Maestrat. Alina Covaci va referir-se a la visibilització de la dona i al feminisme en l’àmbit rural.

L’acte va tancar-se amb el discurs de Pau Fabregat, president de Maestrat Viu. En la seua intervenció, Pau Fabregat va fer referència a la posició d’Atzeneta del Maestrat respecte del conjunt de la comarca i en relació a l’àmbit administratiu i va centrar-se en les expectatives que el territori origina i que poden convertir-se en oportunitats per al desenvolupament equilibrat amb el medi ambient o en amenaces contra aquest mateix equilibri.

Per acabar, va anunciar-se que la propera edició dels premis al 2021 tindrà lloc a Albocàsser. La cerimònia, que des de l’any 2014 ha passat per les localitats de Peníscola, Traiguera, Sant Mateu, Benassal, Vinaròs i Atzeneta del Maestrat, es va completar amb el tradicional sopar dels Premis, que va tindre lloc al restaurant Casa Ramon.

Alba Saura i Josep Meseguer-Carbó, presentant l'acte
Alba Saura i Josep Meseguer-Carbó presentant l’acte

Vols fer-ne un comentari?