Skip to main content

L’obra de recerca de Lluís Gimeno Betí, que inclou l’estudi aprofundit de la llengua del Maestrat, i Canal 56, per l’atenció que dedica a la informació sobre els pobles de la comarca, rebran els premis a la trajectòria.

El Premi Carles Salvador de l’edició 2020 dels Premis Maestrat Viu ha estat concedit al lingüista Lluís Gimeno Betí per la seua llarga trajectòria en l’estudi de la llengua i més concretament per la contribució a l’estudi de la història lingüística i el lèxic del Maestrat. El Premi Pere Labèrnia 2020 es concedeix al mitjà de comunicació Canal 56 per la seua trajectòria de dedicació informativa als pobles del Maestrat, que ha contribuït al llarg del temps a la normalització lingüística i cultural en l’àmbit comarcal.

En aquesta setena edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha estat format per José Enrique Gargallo Gil, membre numerari de la Secció de Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Joan Salvador Beltran Cavaller, premi d’honor a la trajectòria personal Maestrat Viu 2019; Xavier Pallarés, representant de la Comissió Cultural de persones crítiques amb iniciativa  d’Atzeneta del Maestrat, premi d’honor a la trajectòria col·lectiva 2019; Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana; Pilar Vidal Monferrer, secretària de Maestrat Viu, i Pau Fabregat Beltran, president de Maestrat Viu. A causa de la pandèmia, les reunions del jurat van portar-se a terme de manera telemàtica. Ramon Ferrer Navarro, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, va excusar la seva absència.

Lluís Gimeno: tota una vida de dedicació a la llengua

Lluís Gimeno Betí (Castelló de la Plana, 1948) és doctor en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona i catedràtic jubilat de la Universitat Jaume I de la seua ciutat natal. Format inicialment com a  mestre de primer ensenyament, després d’obtenir la titulació universitària va dedicar-se a l’ensenyament universitari en la formació de mestres a l’Escola Normal de Castelló posteriorment va ser professor de la Universitat Jaume I des de la seua fundació al 1991. És membre de la Societat Castellonenca de Cultura, de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, del Patronat de la Fundació Germà Colón Domènech, de la Societat d’Onomàstica, de la Societé de Languistique Romane; i és membre fundador de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, del qual ha estat director entre 2001 i 2003. Va ser col·laborador estret de Germà Colón.

Des de la mateixa llicenciatura sempre ha dedicat atenció a l’estudi del tortosí com a varietat de la llengua catalana, a més d’altres interessos que reflectits en una obra ingent, amb una vintena de llibres d’autoria única o compartida, la participació en forma de capítol en setze altres publicacions, més de 50 articles publicats i altres tantes recensions en publicacions especialitzades i ponències i comunicacions en congressos. D’entre tota aquesta obra, se’n podrien destacar ací Estudi lingüístic dels parlars de les comarques del nord de Castelló (1994), Atles Lingüístic de la Diòcesi de Tortosa (1997) i El Maestrat i els Ports de Morella: una història lingüística (2018).

L’activitat acadèmica i de recerca del professor Lluís Gimeno representa una contribució decisiva per al coneixement de la llengua a la comarca del Maestrat i també ha ajudat a actualitzar els coneixements existents al voltant de la geolingüística i la dialectologia comarcals, tot resseguint la història de la participació de la intel·lectualitat comarcal en la construcció de la llengua catalana contemporània.

Canal 56: la televisió del Maestrat.

Ubicada a Vinaròs i malgrat que no abasta tota l’extensió territorial del Maestrat, Canal 56 es defineix com una televisió de proximitat i per tant abocada als pobles de la comarca. Amb una trajectòria de més de 30 anys d’emissió ininterrompuda, amb més de divuit mil hores de continguts audiovisuals de proximitat, Canal 56 ofereix a la ciutadania la possibilitat de veure’s identificada en la televisió. Canal 56 s’ha dedicat al llarg de la seva història a difondre la cultura del Maestrat i del Montsià a través de les gravacions i retransmissions en directe dels actes més destacats de cada poble. Sobretot ha fet arribar a l’audiència les festes dels pobles, entrevistes d’interès general i les darreres notícies d’actualitat que afecten el territori. Tota aquesta informació sempre s’ha oferit en valencià, defensant així l’idioma i afavorint-ne l’ús en la vida quotidiana, cosa que representa una contribució molt important a la normalització lingüística i cultural del Maestrat.

Amb la posada en marxa de les xarxes socials Canal 56 també ha obert tot el seu contingut a la resta del món. Gràcies a internet les seues imatges han pogut arribar fins als veïns del territori que viuen en altres països. Així, permet mantenir un contacte directe amb la terra i disposar d’informació actualitzada.

Acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu 2020

L’acte de lliurament dels Premis d’Honor Maestrat Viu 2020 tindrà lloc a les Escoles velles d’Atzeneta del Maestrat el 12 de setembre de 2020 a les sis de la vesprada. Per a assistir a l’acte caldrà inscriure’s en el formulari que es publicarà a www.maestratviu.org. A continuació també es podrà acudir al sopar dels Premis Maestrat Viu que tindrà lloc al restaurant Casa Ramon de la localitat.

Aquest acte, que havia de tindre lloc el 16 de maig, va haver-se d’ajornar a causa de l’estat d’alarma decretat com a conseqüència de la pandèmia i no ha estat fins a l’etapa final d’aquest període extraordinari que s’ha pogut reorganitzar amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat. Inicialment, l’acte tindrà lloc presencialment seguint les mesures de seguretat vigents en aqueix moment.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?