Skip to main content

Aproximacions biogràfiques als narradors orals professionals del festival Conta’M que en la primera edició se celebrarà a Atzeneta del Maestrat els dies 19, 20 i 21 de juliol de 2019

Felip Kervarec (Les Coves de Vinromà) és el narrador del Maestrat que més històries ha contat al llarg dels últims vint anys i, per això, esdevé en qui recau la responsabilitat d’apadrinar la primera edició del Conta’M. Ha mantingut durant anys una actitud incansable per defensar l’ofici de contista oral. Sobre la trajectòria de Felip Kervarec, que començà a finals de la dècada dels noranta, quan escoltà els narradors Pep i Canto, podeu saber-ne més ací.

Felip Kervarec és el narrador amfitrió, de les Coves de Vinromà (Maestrat)

A més, la seua passió per la narració la compagina amb la gestió de l’empresa de serveis socioculturals Món d’Animació.

Almudena Francés (Ontinyent) és una contista que es mostra enamorada per les històries. A més, també s’ha ocupat de recopilar històries de les que ha sentit de la boca dels més vells i savis del país. Si voleu saber més coses sobre ella, visiteu el seu web o aquesta entrevista que Irene Moreno li va fer l’any 2016 amb motiu del Premi Basset. És evident que per a Almudena Francés l’ofici de contar és la passió de la vida, en paraules d’ella: “Sempre vaig tindre moltes preguntes i les vaig formular en veu alta; de les respostes, en vaig obtindre explicacions i boniques mentides, que van ser els primers contes que em van contar.

Almudena Francés és valenciana, ve d’Ontinyent, de la comarca de la Vall d’Albaida

Sempre em va interessar saber per què les coses són com són; els contes m’ofereixen respostes sorprenents, a més de noves preguntes que m’ajuden a créixer. Un dia vaig començar a contar i em va atrapar: posar paraules als fets, narrar allò inenarrable, oir el silenci i veure com el conte emergeix, repassar les mirades, veure fluir les emocions, generar preguntes i trobar algunes respostes.”

Guti és el narrador convidat, i ve de lluny. S’ha hagut de creuar la península: ell ve de Castella

José Luis GutiérrezGuti (Zamora) és gaiter, cantador, ballador i sobretot contista oral d’històries. La compilació de materials etnopoètics (rondalles, llegendes, etc.) el va portar a contar històries a partir de l’any 1990. Tots els romanços i tots els contes que explica amb agilitat els va recollir de narradors tradicionals. En les seues narracions, a més, manté el caràcter dialectal de cada peça, així com l’entorn senzill i preindustrial del narrador tradicional. També podeu conèixer al Guti en una mostra de narració, ací.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?