Skip to main content

El passat 1 de juny, Rossell va celebrar la XII Festa per la llengua al Maestrat. L’organització va ser a càrrec d’una comissió integrada pel claustre del CRA La Bardissa, Maestrat Viu-Escola Valenciana i l’Ajuntament de Rossell.

La jornada va començar amb una cercavila a càrrec de la banda de música de Rossell, que va recórrer els carrers des de l’escola fins al lloc on estava ubicada la fira d’entitats. Els xiquets i les xiquetes de l’escola portaven la pancarta amb el lema triat aquest any per Escola Valenciana: “Som i serem paraules”, per a retre homenatge al lexicògraf i activista cultural Francesc Ferrer i Pastor. Un total de 45 col·lectius entre associacions de famílies, escoles, instituts,  associacions, etc. van estar presents en la fira d’entitats a Rossell.

La Trobada d’Escoles en Valencià del Maestrat va atorgar especial rellevància al component musical. Durant tota la jornada festiva i reivindicativa va haver-hi actuacions de diferent mena: el concert de l’alumnat de l’Escola Jaume I de la Sénia, l’exhibició de música tradicional dels Dolçainers i Nanos de Sant Rafel del Riu, així com els concerts de La Gira d’Escola Valenciana amb el grup Trobadorets i l’actuació en acústic de Mascarats, que van tancar el teló a la XII Festa per la Llengua del Maestrat.

D’entre la programació, també cal destacar-ne l’exhibició de pilota valenciana, l’exposició de les portades i els logotips finalistes de la Festa per la Llengua i de la Revista Niño, així com el lliurament dels premis respectius. Cal dir que en els tres aularis del CRA La Bardissa: Rossell, la Pobla de Benifassà i Sant Rafel del Riu, es van programar diferents activitats prèvies amb ocasió d’aquesta trobada. En destaca la presentació del llibre Els parlars valencians i, a càrrec dels autors Carles Segura i Vicent Beltran, i presentat per Josep Meseguer, vice-president de Maestrat Viu, i la taula redona sobre “L’ensenyament en valencià a la cruïlla del domini lingüístic”, amb la intervenció Miquel Àngel Pradilla, professor de la URV; Vicent R. Caballer, professor de català a l’Institut la Sénia, i Manuel Vicent Albiol, mestre jubilat i ex – assessor de valencià.

El president de Maestrat Viu, Pau Fabregat, assenyala la importància d’aquesta Festa per la Llengua: «És motiu de satisfacció arribar a un poble i que ens òbriguen les portes les professores i els professors, mestres, pares i mares, l’Ajuntament, les associacions de cultura popular… I que hi haja tanta gent implicada. El resultat ha sigut una Festa per la Llengua molt participativa. N’estem molt contents». En aquest sentit, Pau Fabregat ha comentat que «la festa pel valencià a Rossell simbolitza que la nostra llengua no entén de fronteres ni d’administracions, sinó que transcendeix més enllà i és un element d’unió entre els territoris de cruïlla».

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?