Skip to main content

Al peu del campanar de l’Assumpció de Vinaròs, més de dos-centes persones veieren començar la gala dels Premis Maestrat Viu conduïda per Elena Sales Riba i Juan Gómez El Sobrino del Diabloamb un guió que transcorria a la inversa, començava pel comiat i acabava amb la presentació, una conseqüència del sentit invers del temps assajat en homenatge al científic Alfred Giner Sorolla (1919-2005), a qui els límits de la ciència sempre li van interessar.

La magnífica veu d’Ina Martí, acompanyada al piano del compositor Enric Murillo, va commoure els espectadors i va completar l’aire mediterrani de l’acte celebrat a la boca del carrer Major de Vinaròs. Una cantant jove i nova valencianoparlant, que ha fet el seu primer disc en valencià, Així, i que treballa en el segon, reclamà la necessitat de normalitzar el fet d’escoltar música popular en valencià.

Joan Salvador Beltran Cavaller (Premi Carles Salvador 2019) rebé durant dos minuts els aplaudiments del públic que li agraïa una obra dedicada a l’estudi de la llengua des del territori i al prestigi de la modalitat tortosina de l’àrea sud-catalana i nord-valenciana. L’estudiós de Tortosa repassà els seus orígens menestrals i el perill en què es troba el lèxic propi de la varietat tortosina davant la pressió del model lingüístic de Barcelona i de València, sempre que no està amenaçat per la pressió de la llengua castellana.

Xavier Pallarés, com a representant de la Comissió Cultural de Persones Crítiques amb Iniciativa d’Atzeneta del Maestrat (Premi Pere Labèrnia 2019), destacà la incidència de les activitats de la seua entitat durant quinze anys, actualment amb un volum econòmic de 30.000 € anual, i mostrà la ferma convicció amb què la gent d’Atzeneta adscriu el sentiment comarcal al Maestrat i no a l’Alcalatén, tal com li assigna la demarcació territorial oficial. Per la seua banda, Jaume Gil, portaveu de l’Assemblea de Joves d’Atzeneta del Maestrat, l’altra secció de la Comissió Cultural, va destacar la necessitat de canviar de mentalitat per a habitar els pobles del Maestrat de Penyagolosa i que siga la pròpia convicció el que faça que s’habite el territori.

Carles Mir Pegueroles (Premi Alfred Giner Sorolla 2019), agraït per la col·laboració dels informants de les Coves de Vinromà i per la confiança de l’Associació Cultural Tossal Gros, va animar els amants de les plantes a sumar-se a un treball etnobotànic de conjunt que complete per a tota la comarca el treball guardonat, Plantes i remeis: de la terra al rebost. Usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà. Una investigació que ha merescut el reconeixement per preservar la saviesa popular immaterial dels noms de les plantes i dels seus usos.

Mari Luz Segarra, presidenta del Grup de danses la Barcella de Xert, destacà que la Trobada de danses del Maestrat, celebrada per primera vegada a Xert el 2017, va prendre com a model l’Aplec de danses de la Vall d’Albaida que conegueren en participar com a grup convidat l’any 2012. Vicentica Anglés, la membre més veterana del Grup de dansaires de Càlig, va remarcar la bellesa de l’encontre amb més de tres-cents músics i balladors, i la bona acollida del públic a una segona edició que va significar la consolidació. Josep Albiol, del Grup de danses la Sotà de Benicarló, va confirmar que Benicarló acollirà la 3a Trobada de danses del Maestrat el proper 21 de setembre i que a hores d’ara compten amb dinou grups confirmats. Per últim, Casto Sorlí, president de la Coordinadora d’entitats del Maestrat, assenyalà la necessitat de recolzar el patrimoni immaterial que representa la dansa i la música, la voluntat de la federació de coordinar les associacions i la transcendència de la Trobada d’entitats del Maestrat, que se celebra en el mateix lloc i en la mateixa data que la de danses, per tractar-se d’un acte multitudinari. Un premi Seidia, el de 2019, repartidíssim entre la Coordinadora d’entitats del Maestrat i tots els músics i balladors de tots els grups de danses del Maestrat, que fou amenitzat in situ pels grups de Xert, Benicarló, Sant Jaume d’Enveja i el Grup Folklòric de les Camarades de Vinaròs, els quals actuaren al peu de la torre campanar interpretant la valenciana Jota d’Alfarb.

Una radionovel·la en directe donà veu als vinarossencs Francesc Batiste Baila (1919-2007), Alfred Giner Sorolla i les seues germanes a partir de fragments de les seues pròpies obres; un, mariner supervivent del camp nazi de Mauthausen, i l’altre, científic i poeta. La taula radiofònica es tancà amb una ofrena de pedres, símbol del record amarg de Paco Batiste i de la ciència poètica de Giner Sorolla, que s’oferiren al peu d’una piràmide truncada com a memòria de vides viscudes dins la història del segle xx. Les pedres ofrenades seran conservades a la Fundació Carles Salvador de Benassal per commemorar els cent anys de la naixença de dos homenots que lluitaren per la llibertat. La veu radiofònica la posaren Laura Esteller, Maria Llàtzer, Aureli Querol i Carles Lluch.

Una intervenció feminista, social i de pau, al costat d’una reclamació territorial ajustada per al Maestrat, són els aspectes bàsics que reivindicà el president de Maestrat Viu, Pau Fabregat Beltran, en la sisena edició dels Premis Maestrat Viu. La cerimònia, que des de l’any 2014 ha passat per les localitats de Peníscola, Traiguera, Sant Mateu, Benassal i Vinaròs, es completà amb el tradicional sopar dels Premis, enguany amenitzat per Joan Gómez, El Sobrino del Diablo, cantautor i monologuista d’Horta (Barcelona) noucatalanoparlant que oferí el seu primer concert íntegrament en llengua catalana. La construcció de la normalitat de la llengua en tots els àmbits d’ús portarà els Premis Maestrat Viu 2020 a l’altre extrem del Maestrat, a Atzeneta el 16 de maig.

Play Video
Vídeo complet de CANAL 56 dels Premis Maestrat Viu 2019.
Joan Gómez ‘El Sobrino del Diablo’ i Elena Sales al final (cinc minuts després de començar) de la presentació
Els guardonats dels Premis Maestrat Viu 2019, juntament al president i el vicepresident de Maestrat Viu
La Comissió de Persones Crítiques amb Iniciativa d’Atzeneta del Maestrat en un moment de l’entrevista, després de rebre el guardó
Grup de danses la Barcella de Xert, Grup de danses de Sant Jaume d’Enveja, Grup de danses La Sotà de Benicarló i Grup Folklòric Les Camarades de Vinaròs, en representació dels músics i balladors dels grups de danses del Maestrat, com a guardonats amb el Premi Seidia 2019
editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?