Skip to main content

Joan Salvador Beltran Cavaller rep el Premi Carles Salvador 2019 per contribuir a l’ensenyament de la llengua amb materials pedagògics, per aportar a la llengua catalana la riquesa dialectal del tortosí del Maestrat –així com el de les Terres de l’Ebre, el Matarranya i els Ports– i per donar arguments a la unitat lingüística des de la perspectiva del model normatiu policèntric i convergent.

La primera de les publicacions,L’estàndard occidental. Una proposta sobre l’estàndard català a les terres del darrer tram de l’Ebre (1986), és un treball dirigit a suggerir les solucions adequades en la configuració de la llengua comuna de l’àrea dialectal del tortosí. A inicis de la dècada del dos mil, amb el professor Josep Panisello i Chavarria (Tortosa 1928 – Barcelona 2006), va enllestir el manual Cruïlla. Curs de llengua(2002), un volum de vora nou-centes pàgines que treballa la fonètica, l’ortologia, l’ortografia, la morfologia, la sintaxi, les tècniques d’expressió, el lèxic, la sociologia de la llengua i la literatura comunes des d’un model de llengua tortosí. De dimensions similars és el volum de pràctica Aïnes. Exercicis de llengua i claus de correcció(2002), amb exercicis d’ampliació i de repàs que serveixen d’estímul per comprovar el domini de llengua adquirit.

L’obra més destacada de Joan S. Beltran és el Vocabulari de cruïlla. Els mots de les Terres de l’Ebre i del Maestrat en el context del català formal (2010). Es tracta d’un diccionari de dos volums, de vora cinc-centes pàgines cadascun, que aplega un repertori de paraules i expressions del tortosí que representen l’escàs 20% que no és d’ús general. Aquesta obra, coherent i de proposta lèxica sòlida, dona preferència als geosinònims de la varietat tortosina inclosos en els diccionaris normatius, de manera que és un exemple reeixit de com la variació dialectal troba l’encaix en la llengua de referència. Joan S. Beltran també s’ha enfrontat a qüestions sintàctiques complexes, com fa en el treball Les preposicions peri per a. Recapitulem… i afegim alguna cosa més(2014), en què parteix novament de la riquesa de la llengua per atendre una descripció adequada.

En la darrera dècada, Joan S. Beltran ha rebut tots els reconeixments: actualment és membre corresponent de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (2016), va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2016), el reconeixement de totes les universitats vinculades amb les Terres de l’Ebre (2016), els Premis d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla (2011), el Premi Lo Grifonet d’Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre (2011) i el Premi Convit de la Xarxa Vives d’Universitats (2011).

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?