Skip to main content

La Coordinadora d’entitats del Maestrat, amb totes les entitats federades i col·laboradores, rep el Premi Seidia 2019 per l’organització de la Trobada de danses del Maestrat i per la Trobada d’entitats del Maestrat 2018, pel que representen en la salvaguarda del patrimoni immaterial, i de contribució a la cultura i a la cohesió social de la comarca del Maestrat.

La Coordinadora d’entitats del Maestrat, que té els seus orígens en la Declaració de Xert i els acords presos en la Primera Trobada d’entitats del Maestrat (setembre del 2016), es va crear definitivament en l’Assemblea Constituent que recolzaren 18 entitats culturals del Maestrat (juny 2017) i la primera activitat va ser la Trobada de danses del Maestrat (setembre 2017). La següent activitat, en continuïtat amb el projecte engegat, va ser l’organització conjunta de la Trobada de danses del Maestrat i la Trobada d’entitats del Maestrat (setembre 2018).

L’objectiu principal de la Coordinadora d’entitats del Maestrat és la coordinació de les entitats culturals del Maestrat adherides i la difusió de les seues activitats. La iniciativa per la qual es distingeix la Coordinadora d’entitats del Maestrat és per posar en coordinació els grups de ball tradicional i les entitats culturals de la comarca.

La Primera Trobada d’entitats del Maestrat, celebrada a Xert el 10 de setembre de 2016, la van impulsar conjuntament Maestrat Viu i el Centre d’Estudis del Maestrat amb el suport de l’Ajuntament de Xert, i van participar un total de 25 entitats culturals del Maestrat. El programa de la jornada incloïa conferències, taules rodones i grups de treball, tot per conèixer les necessitats de les associacions i com visibilitzar les seues activitats. El resultat de la trobada fou l’aparició de la Declaració de Xert, un document que ja apuntava la creació d’una federació, que més tard s’anomenaria Coordinadora d’Entitats del Maestrat.

La1a Trobada de danses del Maestrat, celebrada a Xert el 9 de setembre de 2017, l’organitzaren conjuntament la Coordinadora d’entitats del Maestrat, el Grupde Danses La Barcella de Xert il’Associació Cultural Font de l’Albi de Xertamb el suport de l’Ajuntament de Xert, i hi participaren deu localitats (Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, les Coves de Vinromà, la Salzadella, Sant Mateu, Sant Rafel del Riu, Santa Magdalena de Polpís, Tírig i Xert) i setze grups entre músics i balladors, que sumaren un total de més de 200 participants. En acabar la dansada pels carrers de Xert van decidir una celebració anual i que l’elecció de la localitat fora per insaculació.

La 2a Trobada de danses del Maestrat va coincidir en el lloc i en la data amb la 2a Trobada d’entitats del Maestrat, a Càlig el 22 de setembre de 2018, i va estar organitzada per la Coordinadora d’entitats del Maestrat, pel Grup de dansaires de Càlig, pel Centre Cultural Pere de Balaguer, per l’Ajuntament de Càlig i per la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner i Caixa Benicarló. Pel matí tingué lloc la trobada d’entitats: una petita fira amb una mostra de les publicacions, rutes senderistes i productes de les associacions, una conferència-presentació de la Coordinadora d’entitats del Maestrat, i una xerrada-col·loqui sobre la gelada i els efectes en el Maestrat, il·lustrada per l’exposició sobre la gelada de 1956 que elaborà el col·lectiu Terres de Cruïlla. El matí acabà amb l’actuació del grup de recuperació de la música tradicional Fartabelitres. Per la vesprada tingué lloc la 2a Trobada de danses del Maestrat, a la qual acudiren 15 localitats (Alcalà de Xivert, Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, les Coves de Vinromà, la Jana, Rossell, Sant Jordi, Sant Rafel del Riu, Santa Magdalena de Polpís, la Torre d’en Doménec, Traiguera, Vinaròs i Xert), i vint-i-tres grups entre balladors i músics que sumaren un total de 330 intèrprets.

La trobada de danses del Maestrat s’ha concebut com un acte de carrer en què el públic s’aplega en algun dels vuit punts del circuit tancat per delitar-se amb la música en directe, siga de dolçaina o de rondalla, i amb els balls conservats d’èpoques preindustrials. Per tant, aplegar el patrimoni immaterial, la interpretació musical i el ball, és un encert, i donar-li continuïtat, atès que la 3a edició de la Trobada de danses del Maestrat se celebrarà a Benicarló el 21 de setembre, és un esforç que convé que siga reconegut perquè la festa ve a aportar cohesió entre la ciutadania dels pobles de la comarca.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?