Skip to main content

Carles Mir Pegueroles rep el Premi Alfred Giner Sorolla 2019 pel destacat treball d’investigació etnobotànica Plantes i remeis: de la terra al rebost. Usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà,publicat l’octubre de 2018, que representa una notable aportació a l’etnologia i a la botànica valenciana des del Maestrat a partir del poble de les Coves de Vinromà, tot amb un mètode rigorós i amb una finalitat divulgativa a fi de preservar i despertar la curiositat pel patrimoni immaterial del Maestrat.

Carles Mir,nascut a València l’any 1983, és llicenciat en biologia i compta amb un màster en biodiversitat i conservació vegetal per la Universitat de València, ha treballat en el camp de la botànica, ha exercit d’educador ambiental i de divulgador científic al Jardí Botànic de la Universitat de València i a l’Observatori  del Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València, ha sigut guia dels Parcs Naturals de Penyagolosa i de la Serra d’Irta, i actualment és professor de biologia en l’ensenyament secundari.

L’obra de Carles Mir motiu del reconeixement, publicada l’octubre de 2018 perl’associació cultural Tossal Gros, és Plantes i remeis: de la terra al rebost. Usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà, una investigació que recull 600 referències d’usos medicinals, lúdics, esotèrics o tèxtils d’un total de 168 plantes a partir del treball de camp que va emprendre l’any 2015 en analitzar hores d’enregistraments de tres desenes d’informants vinculats al camp autòcton covarxí. Carles Mir, que l’any 2012 havia començat a publicar a la revista Tossal Grosde les Coves de Vinromà articles divulgatius sobre la diversitat de la flora del Maestrat, ara, amb la publicació Plantes i remeis, ha completat un projecte de quatre anys de dedicació que ha aconseguit salvaguardar el coneixement etnobotànic local de les Coves de Vinromà, un ric patrimoni cultural contingut en 319 pàgines, que amb fitxes precises i amb fotografies de molta qualitat no ha deixat de combinar el rigor que exigeix la botànica com a ciència i la curiositat que desperten les plantes en la vessant cultural i etnològica.

editor

Editor de Maestrat Viu