La trobada tindrà lloc els dies 5 i 6 d’abril i reunirà cantadors del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya. La cançó improvisada és una modalitat de cant popular que forma part d’una tradició musical comuna dels territoris de parla catalana.

Maestrat Viu, en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Benicarló, ha coordinat la participació de glosadors de Mallorca i de Menorca, cantadors de cant d’estil valencià, cantadors d’albades i jotes del Maestrat, i corrandistes catalans, que mostraran la pervivència d’aquesta tradició musical que s’ha mantingut viva al llarg dels segles, «amb més força a Mallorca i Menorca —ha dit el vicepresident de Maestrat Viu, Josep Meseguer-Carbó—, però també a l’Horta i en algunes zones de Catalunya» i, ha afegit, «són autèntics professionals que es guanyen la vida amb la cançó de text improvisat».

El regidor de Cultura, Josep Barberà ha dit que «serà un acte festiu i popular, que ens permetrà gaudir dels millors cantadors del territori, també els nostres, i veure en directe com combinen la música i els ritmes amb l’actualitat i la sàtira». Meseguer s’ha mostrat «molt satisfet perquè la trobada es farà al Maestrat, i Benicarló la podrà acollir» i ha detallat una completa programació que començarà el divendres 5 d’abril amb una conferència a càrrec d’un dels musicòlegs més destacats del País Valencià, Josep Vicent Frechina, que parlarà de la cançó improvisada al Maestrat.

I dissabte 6 d’abril començarà la jornada a la plaça del Mercat on, de les 12.00 hores i durant una hora i mitja, s’oferirà una glosada en què participaran de manera lliure els improvisadors presents. Per la vesprada arribarà el plat fort del festival, en forma de visita cantada als edificis més emblemàtics de Benicarló, que començarà a les 17.00 hores a l’antic Convent de Sant Francesc, amb una mostra de cant de glosa menorquina i del cant d’estil valencià. Després, els cantadors es desplaçaran a l’Ajuntament, on intervindran els glosadors mallorquins i els corrandistes catalans. A les 19.30h, la comitiva arribarà a la Casa del Marqués, on els cantadors del Maestrat i els de les Terres de l’Ebre oferiran una mostra amb les tonades tradicionals. Finalment, davant de la Casa Bosch, hi haurà una cantada conjunta de tots els participants.

El vicepresident de Maestrat Viu ha convidat tota la comarca a assistir als actes i ha destacat que «la glosa és un mitjà de reflexió per fer del món un lloc millor i per aconseguir una societat més cohesionada i justa». El regidor de Cultura ha remarcat que «l’activitat s’emmarca perfectament dins del plantejament de la Regidoria de Cultura d’apostar per iniciatives que ens ajuden a revertebrar el país i a recuperar dinàmiques culturals que històricament s’havien perdut». «I aquest de la cançó improvisada, és un patrimoni que hem de conservar». Barberà ha afegit que «a més, ens ajuda a situar de nou Benicarló com a centre no només geogràfic, sinó cultural dels Països Catalans».

 

Nota de premsa de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?