Skip to main content

12 HORES DE GLOSA

La cançó improvisada al Maestrat

AMPLIACIÓ DEL PERÍODE D'INSCRIPCIÓ:
20 MARÇ - 2 ABRIL

Benicarló (5 i) 6 d’abril

Les ‘Dotze hores de cançó improvisada’ és el festival anual dels especialistes de la cançó improvisada en llengua catalana, una mostra de la poesia oral popular que tradicionalment havia estat estesa per tota la Mediterrània i que al llarg de la darrera dècada se l’ha recuperada des de les entitats d’àmbit cultural. La cançó improvisada consisteix a recitar versos pensats espontàniament amb l’acompanyament d’una melodia predeterminada.

La trobada dura dotze hores –com diu el seu nom– intenses, especialment per als improvisadors, perquè el repte és tractar els temes d’actualitat mitjançant les millors rimes de lluïment, cosa que provoca un esforç intel·lectual que el públic percep com una autèntica mostra literària, un joc teixit a partir de la paraula, amb els mots precisos i amb l’estructura sintàctica exacta per provocar la reflexió, el riure i el debat que permeta créixer i construir una societat igualitària, democràtica i lliure.Les ‘Dotze hores de cançó improvisada’ se celebren cada any en una ciutat de les Illes Balears, Catalunya o el País Valencià. S’han celebrat onze edicions entre 2007 i 2018. Aquestes onze convocatòries s’han succeït en les dates i ciutats següents: 2007 i 2008 a Palma (Mallorca), 2010 a Ferreries (Menorca), 2011 a Berga (Catalunya), 2012 a València (País Valencià), 2013 a Manacor (Mallorca), 2014 a Sabadell (Catalunya), 2015 a Sant Jaume d’Enveja (Catalunya), 2016 a Maó (Menorca), 2017 a Artà (Mallorca) i 2018 a Mataró (Catalunya).

La trobada ‘Dotze hores de la cançó improvisada al Maestrat’ és el punt de partida d’un projecte de revitalització de la cançó improvisada a partir del nombrós patrimoni immaterial de les melodies tradicionals del Maestrat. En aquesta edició, que se celebrarà a la ciutat de Benicarló, es comptarà amb la presència de cantadores i cantadors arribats d’arreu: els glosadors de Mallorca, els glosadors de Menorca, els cantadors de corrandes de Catalunya, versadors i cantadors de cant d’estil de l’Horta de València, i cantadors de jota de les Terres de l’Ebre. L’objectiu i la novetat és comptar també amb cantadors del Maestrat.

PROGRAMA: BENICARLÓ, 5-6 D’ABRIL 2019

DIVENDRES 5 D’ABRIL DE 2019

20 h Conferència ’La glosa al Maestrat’, per Josep Vicent Frechina.
Lloc: Edifici Gòtic (Carrer Major, núm. 11).

DISSABTE 6 D’ABRIL DE 2019

12 h Glosada d’apertura.
Lloc: Mercat Municipal de Benicarló (s. XX).

14 h Dinar (AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA).
Lloc: Penya el Setrill (C/ de l’abat Pere Boques, 1, baix).

17 h Mostra de glosa menorquina i de cant valencià.
Lloc: Convent de Sant Francesc (s. XVI).

18:15 h Mostra de glosa mallorquina i corrandistes catalans.
Lloc: Església Parroquial (s. XVIII) i Casa de la Baronesa (s. XIX).

19:30 h Mostra d’albades del Maestrat i de jotes de Tortosa.
Lloc: Casa del Marqués de Benicarló (s. XVIII).

20:45 h Mostra de glosa de tots els territoris.
Lloc: davant la Casa Bosch (s. XIX), a la plaça del Mercat Vell.

21:30 h Sopar (AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA).
Lloc: Penya el Setrill (C/ de l’abat Pere Boques, 1, baix).

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

* És obligatori emplenar els camps marcats amb asterisc.

El període d’inscripció ha finalitzat. Per qualsevol assumpte poseu-vos en contacte amb l’organització: institucional [arrova] maestratviu [punt] org

editor

Editor de Maestrat Viu