Skip to main content

La 6a Trobada Excursionista del Maestrat a Vistabella del Maestrat ja ha finalitzat! El 7 d’octubre de 2018, més de 150 persones vam recórrer el Parc Natural de Penyagolosa pel barranc de la Pegunta, la font de la Pegunta, la Cambreta, el Corralico, el pic, la Banyadera i el mas de Benages, fent una volta circular de 11-13 km que eixia i culminava a l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa.

En un matí fresc de tardor, escalfat tèbiament i a poc a poc pel sol, enfilàvem direcció al pic. Tot i ser principi de tardor, el bosc ja ens dóna mostres del canvi d’estació, i als arbres se’ls veu ja amb ganes de canviar de tonalitat. Estes pluges de setembre han anat molt bé i el rierol de la Pegunta baixava aigua. Esta humitat al sòl fa que la temporada de bolets enguany siga abundant, i ens creuem pel camí amb boletaires matiners, dels quals esperem respecte cap a l’entorn (passos, porteres, “la brutícia a casa”). De la feina de tots depén que estos paisatges naturals, i per això fràgils, es conserven en el temps. Arribem al Corralico i esmorzem. Pràcticament totes i tots hem triat la solana, ja es nota que anem de cara a l’hivern.

Odi respon a la pregunta que va plantejar l’any passat el CE Irta sobre el Papa successor de Benet xiii, i fa la pregunta que l’any que ve respondrà Albocàsser: Quin nom tenia l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa abans del segle xvi?

Ben esmorzats enfilem cap al pic. No és un dia qualsevol per a pujar, ho veiem ja ens les vistes panoràmiques tan nítides. Es veu fins i tot allò que mai es veu: la plana de Castelló, Betxí, Onda, el port de Castelló. Vistes excepcionals. Les gaudim des de la fita senyera.

El Maestrat se’ns mostra transparent, clar, totes les serralades ens saluden amb la seua peculiar distribució paral·lela al mare nostrum: Irta, la Vall d’Àngel, Galceran, Espaneguera. Divisem moltes viles del Maestrat: Vilanova d’Alcolea, Atzeneta del Maestrat, Xodos, Culla, Vistabella del Maestrat, Benafigos, Albocàsser, la Jana, Ares del Maestrat, la Salzedella, Sant Mateu, i segur que més enllà, Benicarló i Vinaròs.

Ho parlaven molts participants a la Trobada, l’any passat érem a Peníscola, a Irta, amb mànega curta i banyant-nos els peus a la mar. Enguany a més de 1300 metres per damunt del nivell del mar, un paisatge preciós i divers. Esta és la grandesa del Maestrat, del nostre territori.

Valorem-lo, enorgullim-nos-en i gaudim-lo!

Llarga vida a les trobades excursionistes del Maestrat!

* * *

La trobada va acabar amb el dinar de tortilla d’arròs, i amb els parlaments de cloenda, on van prendre la paraula, Odilon (CM Vistabella), Pau (Maestrat Viu), i Santiago (Anem Anant, d’Albocàsser), que van agrair en nom de tots a l’organització i també al cuiner i la cuinera, i es va convidar a deixar la terra al grèvol plantat fora al pàrquing. També es va recordar que l’any que ve la Trobada serà a Albocàsser, i que de moment no hi ha cap previsió de pobles organitzadors per a les edicions posteriors, del 2020 en avant.

Sempre és de destacar la companyonia que regna en la trobada, un acte que manté l’assistència any rere any i on el protagonisme és per al territori.

Els principis inspiradors de la trobada són:

 • Trobada autogestionada. El protagonisme és per al territori.
 • 12 € el preu de la inscripció. Inclou assegurança, cinta i dinar.
 • S’ha de plantar l’arbre amb el rètol, en un indret representatiu del poble.
 • S’ha d’intentar respectar la data del primer diumenge d’octubre, tot i que som conscients que cada poble és diferent.
 • Recorregut amb 14-15 km de dificultat baixa, per a tots els públics.

Pobles participants:

 • Les Coves de Vinromà 4
 • Vistabella del Maestrat 48
 • Benassal 9
 • Albocàsser 27
 • Benafigos 4
 • Cirat 4
 • Almenara 2
 • Borriana 5
 • Atzeneta del Maestrat 5
 • Benicarló 12
 • Vilanova d’Alcolea 5
 • Sant Mateu 5
 • Benicàssim 1
 • Castelló de la Plana 2
 • Culla 1
 • Peníscola 15
 • Xodos 1
 • Altres 12
editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?