Premis Maestrat ViuPremis MV 2018

Miquel Àngel Pradilla Cardona, premi d’honor Maestrat Viu

De 11 de maig de 2018 Sense comentaris

La investigació sociolingüística de primer nivell i l’aposta irrenunciable per posicionar estratègicament les Terres de Cruïlla com a territori vertebrat i vertebrador

Miquel Àngel Pradilla Cardona, en una entrevista per al Diari La Veu l’any 2017. Fotografia: Neus Mascarós.

El jurat dels Premis Maestrat Viu ha considerat concedir el Premi Carles Salvador 2018 a Miquel Àngel Pradilla Cardona, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, per la destacada tasca d’investigació en l’anàlisi de la realitat de la comunitat lingüística de parla catalana, per l’aportació de noves perspectives en la configuració d’un espai comunicatiu que afavorisca el valencià com a llengua de cohesió social, i per posar en valor la potencialitat cultural de les Terres de Cruïlla, que administrativament formen part d’Aragó, de Catalunya i del País Valencià, i entre les quals figura el Maestrat. El Premi Alfred Giner Sorolla, en aquesta ocasió, el jurat l’ha hagut de considerar desert.

En aquesta 5a edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha estat format per Francesca Segura Beltran, membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans; Vicent Moreno i Baixauli, president d’Escola Valenciana, Federació d’Entitats per la Llengua; Benjamí Barberà i Miralles, premi d’honor a la trajectòria personal Maestrat Viu 2017; Òscar París Garcia, representant d’Onada Edicions, premi d’honor a la trajectòria col·lectiva Maestrat Viu 2017, que es va abstindre en la votació del Premi Carles Salvador per conflicte d’interessos; Pilar Vidal Monferrer, secretària de Maestrat Viu, i Josep Meseguer-Carbó, vicepresident de Maestrat Viu. El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer Navarro, va excusar l’absència.

Miquel Àngel Pradilla Cardona: l’home clau de la modernitat de la llengua catalana

Miquel Àngel Pradilla Cardona (Rossell, 1960), professor universitari a la Universitat Rovira i Virigili de Tarragona des de fa 27 anys, ha combinat una intensa trajectòria acadèmica d’investigació sobre la llengua catalana, atenent especialment la situació del valencià, i el compromís cívic per la cohesió del territori de cruïlla que representen les comarques de la diòcesi de Tortosa, a mig camí de l’administració aragonesa, catalana i valenciana.

En l’àmbit universitari, Miquel Àngel Pradilla és catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, de la qual ha estat vicedegà de la Facultat de Lletres. També en l’àmbit acadèmic, és membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, director de la Xarxa Cruscat de recerca sociolingüística de l’IEC i membre del Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya.

La trajectòria investigadora la va iniciar de manera destacada l’any 1993 quan esdevé doctor en filologia amb la lectura de la tesi doctoral Variació i canvi lingüístic en curs en el català nord-occidental-valencià, que és una anàlisi des de la sociolingüística de la variació i la fonètica experimental de la varietat oral emesa per 82 membres estratificats de la comunitat de parla benicarlanda.Al cap de poc, l’any 1995, es reconeix la seua tasca investigadora amb la Beca de la Generalitat Valenciana pel treball Variació i canvi lingüístic al nord valencià.

D’aleshores ençà, ha publicat vora trenta llibres com a autor, coautor, editor o coeditor, a banda dels nombrosos articles en revistes especialitzades. D’entre tota l’obra publicada en destaquen els títols propis més recents, com són El laberint valencià. Apunts per a una sociolingüística del conflicte(2004); La tribu valenciana. Reflexions sobre la desestructuració de la comunitat sociolingüística(2008), amb el qual obté a l’any següent eI Premi La Lupa d’Or de l’Associació Catalana de Sociolingüística al millor llibre de temàtica Sociolingüística; De política i planificació lingüística. Mirades contemporànies a l’ecosistema comunicatiu català(2011); i La catalanofonia, una comunitat a la recerca de la normalitat lingüística, amb el qual guanyà la Beca Manuel de Montoliu de la Diputació de Tarragona l’any 2015 i en el qual proposava una renovació de l’enfocament de la sociolingüística catalana, que és motiu d’una entrevista de la publicació digital Núvol. L’interés i l’anàlisi del fet valencià també es pot comprovar en l’entrevista d’Eduard Ferrando feta el 2017 per al Diari La Veu.

En clau territorial, destaca El joc ancestral de la paraula. Llengua, cultura popular i refranyer a Rossell (Baix Maestrat)(1997) que publica juntament a José Enrique Gargallo. A més, també esdevé editor dels treballs que concorren en el Congrés de Cultura i Territori a les comarques de la Diòcesi de Tortosa, dels quals poden enumerar-se Llengua i literatura a les comarques de la diòcesi de Tortosa (2003), Història i territori a les comarques de la diòcesi de Tortosa(2004), Art i lletres a les comarques de la diòcesi de Tortosa(2008), Herència patrimonial i sectors socioeconòmics a les comarques de la diòcesi de Tortosa(2008) i Terres de Cruïlla. Estudis sobre les comarques de la diòcesi de Tortosa(2013). En aquest mateix sentit també col·labora en projectes com l’Atles Lingüístic de la Comunitat Valenciana, ocupant-se de les enquestes de Vallibona (els Ports), Albocàsser, Ares, Vinaròs, Rossell, la Pobla de Benifassà, Cervera i Alcalà de Xivert (Maestrat), i l’Altes Toponímic Valencià en què, juntament amb Joan Anton Verge, s’ocupa de les toponímies de Rossell i Canet lo Roig.

En l’àmbit cívic, Miquel Àngel Pradilla ha estat durant quinze anys president del Grup d’Estudis “Rossell 750 Aniversari” (1999-2014), des d’on ha impulsat la Setmana Cultural i nombroses publicacions sobre el seu poble natal, com són Rossell. Història i territori(2000), Els masos de Rossell(2001), Paraules de Festa Major(2003), Rossell(2005) (Col·lecció Cruïlla d’Onada Edicions), El cicle festiu a Rossell. Tradició i modernitat(2010) (Col·lecció Fèstum d’Onada Edicions), Rossell, imatges d’un poble(2012) (Col·lecció Mirades d’Onada Edicions).

Miquel Àngel Pradilla Cardona

En l’àmbit empresarial, vinculat directament amb el compromís cívic cultural, Miquel Àngel Pradilla, després d’una etapa molt fructífera en el marc de l’activitat editorial de l’Associació Cultural Alambor, l’any 2004 va crear amb Ramon París el segell editorial Onada Edicions. Des d’Onada Edicions s’ha impulsat una tasca de promoció patrimonial del territori de gran magnitud, que actualment compta ja amb prop de 400 títols en el seu catàleg.

Acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu 2017

Miquel Àngel Pradilla rebrà el guardó dels Premis Maestrat Viu en l’acte de lliurament que tindrà lloc en la Font d’en Segures de Benassal el dissabte 26 de maig a les 18 h. En el mateix esdeveniment rebran els premis col·lectius la revista escolar Niñodel CRA La Bardissa (Rossell, Sant Rafel i la Pobla de Benifassà), que dona continuïtat al llegat de la pedagogia Freinet i d’Antoni Porcar Candel i és la degana del País Valencià amb 46 anys ininterromputs de publicació triennal; i la Fira del Llibre d’Ares del Maestrat com a iniciativa anual 2017 amb una programació moderna i diversa.

Enguany, els Premis Maestrat Viu es fan ressò de les activitats organitzades pel Grup de Recuperació de la Memòria de segle xxde Benassal, Les 4 Denes d’Ares del Maestrat i el Grup de Recerca d’Albocàsser, que tindran lloc el dies 19, 20, 25 i 26 de maig a Albocàsser, Ares, Vilar de Canes i Benassal. Divendres 25 i dissabte 26 al matí, en aquesta darrera localitat tindrà lloc el congrés internacional “La guerra civil com a banc de proves”, que servirà com a homenatge i record de les víctimes en els vuitanta anys dels bombardejos al Maestrat, del pas de guerra i de l’inici de la Batalla de l’Ebre. A més, dissabte a les 16 h, dos hores abans del lliurament dels Premis Maestrat Viu, la directora de Fundació Carles Salvador de Benassal, Lydia Tena, farà una visita guiada a la casa del carrer de la Mola núm. 8 i als espais benassalencs del mestre Carles Salvador. Per a assistir a l’acte de lliurament dels premis, a les 18 h, cal inscriure’s al web de Maestrat Viu. A continuació també es pot acudir, prèvia reserva, al sopar dels Premis Maestrat Viu, que tindrà lloc a partir de les 21 h en el restaurant de l’Hotel de Muntanya Novella, ubicat en la Font d’en Segures (Carretera de Culla, núm. 1). Per a més informació, visiteu l’enllaç https://www.maestratviu.org//2018/05/premis-maestrat-viu-2018-la-font-den.html

Ressò mediàtic:

IEC

Diari del Maestrat

El 7 SetLa Plana al Dia

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?