Atzeneta i Vistabella del Maestrat aculliren la VI Jornada de la Societat d’Onomàstica durant tres dies amb exposicions, visites i comunicacions centrades en l’àrea maestratenca de les terres de Penyagolosa i en els vincles entre toponímia i excursionisme

Més d’un centenar d’estudiosos s’aplegaren en la Jornada d’Onomàstica de les terres de Penyagolosa que tingué lloc en les localitats d’Atzeneta i Vistabella del Maestrat entre divendres 4 i diumenge 6 de maig. La Jornada, organitzada per la Societat d’Onomàstica, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Centre d’Estudis de Penyagolosa i Maestrat Viu, tingué com a objectiu principal l’estudi i l’aproximació als noms de lloc i de persona de la Setena de Culla. L’organització, en clausurar l’acte, va coincidir a destacar l’èxit assolit, el qual l’atribuiren al recolzament dels Ajuntaments d’Atzeneta del Maestrat i de Vistabella del Maestrat, que es feu extensible a la Diputació de Castelló, en assumir-ne l’edició posterior de les actes.

A la porta de l’església de Vistabella tot el grup assistent a la Jornada d’onomàstica de les terres de Penyagolosa. Fotografia: Òscar Bagur.

Tres dies entre Atzeneta del Maestrat i Vistabella del Maestrat

La Casa de Cultura d’Atzeneta del Maestrat plena de gom a gom  tota la vesprada. En la fotografia intervé Vicent Pitarch en cedir-li la paraula Ferran Guardiola. Fotografia: Elvira Safont.

Divendres 4 de maig, els estudiosos catalans, valencians, andorrans, mallorquins i menorquins es trobaren a partir de les dotze de migdia a Atzeneta del Maestrat on des del Coll de la Bassa visualitzaren una de les perspectives de Penyagolosa. Després de dinar, en la Casa de la Cultura d’Atzeneta, l’exposició Bibliografia onomàstica de les terres de Penyagolosai la presentació de les Actes de l’XI Jornada d’Onomàstica de l’AVL i el III Congrés de la Societat d’Onomàsticaacompanyaren nou intervencions, entre les quals destacà la ponència del lingüista i excursionista Vicent Pitarch Almela.

Dissabte 5 de maig, en el Centre Cultural de la Presó de Vistabella, a partir de les nou s’intercalaren l’exposició Els informants de les terres de Penyagolosai la visita al mirador toponímic del Castell entre vint-i-una intervencions, de les quals destacà la del geògraf Vicenç Rosselló i Verger. També se li va fer un homenatge a Josep Viciano que va ser el primer que als anys seixanta va ascendir al Penyagolosa i va començar a elaborar mapes d’interés excursionista sense perdre de vista l’interés pels mots originaris amb què es denominen el llocs. El dia conclogué amb una actuació de la Rondalla de Vistabella, que va oferir als assistents una mostra completa del bureo.

Jesús Bernat Agut, assenyament els punts geogràfics on situa cadascun dels topònims que ofereix el mirador del Castell de Vistabella. Fotografia: Elvira Safont

Diumenge 6 de maig, els assistents a la jornada visitaren el Pla de Vistabella, l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa i des d’allí alguns caminaren fins a Xodos pel camí dels Peregrins acompanyats per les explicacions del filòleg Jesús Bernat, màxim promotor de la jornada i coneixedor agut de l’onomàstica de la zona a partir de la tesi que va llegir el 2016, Toponímia de Vistabella del Maestrat.

Els propers encontres per a estudiar l’onomàstica

La Societat d’Onomàstica celebra una trobada anual que per a l’any que ve preveu a la ciutat de Perpinyà, atenent al criteri rotatori i descentralitzat de l’entitat. Per la seua banda, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua promourà una trobada sobre onomàstica hispànica que permetrà confluir els especialistes peninsular a València.

RESSÒ ALS MITJANS:

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?