Skip to main content

El document reclama més atenció per part de la Generalitat Valenciana en la configuració de les comarques  Els signants del manifest, d’esquerra a dreta: Casto Sorlí (CeM), Josep Puig Francés (IEVM),  Romà Francés Berbegal (IEVM) i Pau Fabregat (MViu)

Maestrat Viu. Col·lectiu en defensa de la llengua i de la cultura i la Coordinadora d’entitats del Maestrat presenten en la diada del 25 d’abril el manifest que signaren el 30 de març a Algemesí (la Ribera) amb l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola per reclamar sensibilitat i coherència a l’Administració valenciana en la configuració d’unes comarques respectuoses amb la història, la llengua i la cultura.

Les entitats maestratenques reclamen que quatre localitats de l’àrea sud-oest (Atzeneta del Maestrat, Xodos, Vistabella del Maestrat i Benafigos) i cinc de l’àrea sud-est (Vilanova d’Alcolea, la Torre d’en Doménec, la Serratella, la Serra d’en Galceran i les Coves de Vinromà) s’incloguen a la comarca del Maestrat argumentant que ho són de facto des del punt de vista social, lingüístic i històric. En la mateixa direcció, l’entitat mariolana reclama la incorporació de quatre localitats a la comarca de l’Alcoià, a la qual pertanyen per raons socials, lingüístiques i històriques. Pau Fabregat Beltran, president de Maestrat Viu, s’ha referit a la relació del nord i de la zona meridional valenciana destacant “la total sintonia i cordialitat per part de les tres entitats necessària per a coordinar-nos a fi de visibilitzar les nostres comarques i així fer front de manera més eficaç a les crisis socials, com ara el despoblament, que afecta el Maestrat de manera especialment greu”. I Casto Sorlí Moliner, president de la Coordinadora d’entitats del Maestrat apuntava que “cal considerar en les decisions, l’opinió de les associacions i la ciutadania, perquè són un clar exemple d’arrelament al territori i part de la seua visió sociocultural”.

Les entitats del Maestrat exposaren la situació de menysteniment que la Generalitat Valenciana, a través dels càrrecs de confiança de les respectives conselleries, manté respecte a les reiterades peticions de reunió fetes, bé per a informar sobre la realitat comarcal, proposar projectes o per a establir un intercanvi d’opinions.

MANIFEST

«A Algemesí el dia 30 de març de 2018 ens trobem reunits l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola, representat per Romà Francés Berbegal, president, i Josep Puig Francés, secretari, la Coordinadora d’entitats del Maestrat, representada per Casto Sorlí Moliner, president, i Maestrat Viu, representada per Pau Fabregat Beltran, com a president

EXPOSEM

Que davant el procés de comarcalització iniciat per la Generalitat Valenciana, el qual afecta de ple l’organització de les nostres respectives comarques, volem fer conjuntament el següent manifest.

1. L’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola, tal com ja ha manifestat en anteriors comunicats i en reunions amb diferents càrrecs de l’administració valenciana, insta a la mateixa administració pública valenciana a tenir en compte els vincles històrics, culturals i lingüístics que uneixen les poblacions de Beneixama, la Canyada, Biar i el Camp de Mirra amb la comarca de l’Alcoià, a l’hora d’una futura llei de comarcalització.

2. La Coordinadora d’Entitats del Maestrat i Maestrat Viu proposem:

  • La inclusió d’Atzeneta del Maestrat, Xodos, Vistabella del Maestrat, Benafigos; Vilanova d’Alcolea, la Torre d’en Doménec, la Serratella, la Serra d’en Galceran i les Coves de Vinromà a la comarca del Maestrat.
  • L’exclusió de Vilafranca i la Tinença de Benifassà de la comarca del Maestrat.
  •  La unitat de tota la comarca, segons el document La comarca del Maestrat. Una realitat perifèrica (veure annex II).

3. Demanem respecte per les delimitacions de les nostres comarques plantejades per les nostres entitats i sempre segons els criteris lingüístics, històrics, geogràfics i socials, avalats per personalitat del món acadèmic i universitari. Les comarques som importants per a la vertebració del país. Les nostres propostes convenen als nostres territoris per economia i per opcions de progrés i de futur, més encara davant del fenomen de despoblament que ja ens afecta, i per la cohesió social i lingüística.

4. Demanem coherència a l’Administració en la confecció dels diversos mapes territorials (educació, emergències, sanitat, fons europeus, medi ambient, plans d’ocupació i turisme, etc.). Per a això la Generalitat Valenciana sap que pot comptar amb el suport i la nostra complicitat, la dels instituts d’estudis i entitats que treballem pel territori, coneixedors de la realitat dels nostres pobles.

5. Per tot això, demanem que s’atenguen les nostres peticions i es reformulen les nostres comarques. Un País Valencià fort necessita d’unes comarques vitals al servei de les persones.

6. Les entitats ací presents assumim els plantejaments comarcals exposats i ens declarem la nostra solidaritat, empatia i el suport mutu, així com la coordinació davant la societat valenciana per a fer veure que la qüestió comarcal és cabdal i necessària per a la vida diària i el benestar dels nostres veïns i veïnes.

El present manifest el firmen els assistents presents en representació de les seues entitats.»
editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?