Skip to main content
A partir del 21 d’abril i fins al 13 de maig, Vilanova d’Alcolea concentrarà els actes previs de la Festa per la Llengua. Música, conferències al voltant de la llengua i l’educació, exposicions i presentacions de projectes escolars, ens acompanyaran els dies previs fins al 13 de maig, dia de la Festa per la Llengua.La Comissió de la Festa per la Llengua de Vilanova d’Alcolea, que reunix una ampla representació d’associacions i col·lectius del poble (CRA El Trescaire, l’AMPA, l’Ajuntament, la Banda de Música, l’Associació Vilanovina I Avant, el Grup de Ball la Murà, el Grup de Patrimoni, Porretes d’Arrels i Ales, Maestrat Viu, i altres persones a títol individual) ha planificat al llarg d’estos mesos una programació cultural de primer nivell per a esta primavera vilanovina (el díptic ací i al davall de la notícia).Per a començar fent boca, el mateix dia 21 d’abril, el professor de la Universitat Jaume I i doctor en Filologia Catalana, Andreu Beltran, farà una conferència sobre el parlar vilanoví, en la qual mostrarà les conclusions del treball d’investigació que fa 2 anys va fer al poble.

La Gira
Més tard, de nit, la Gira farà acte de presència al Maestrat, amb l’actuació de Mascarats, Lilit i Dionís i Gargamboig. Mascarats representa la unió del Montsià i el Maestrat, amb una música i un directe potent i desacomplexadament reivindicatiu iniciaran els concerts. Lilit i Dionís continua amb el seu idil·li vilanoví, on reviurem amb els seus temes desenfadats els Vilalternativa que els primers joves de Vilanova van organitzar amb tanta bona acollida. Gargamboig, amb el seu agropunk de la Plana, rematarà la nit apujant els decibelis del local polifuncional.Segons Pau Fabregat Beltran, president de Maestrat Viu: “La Gira d’Escola Valenciana fa una aposta per la música en valencià al Maestrat, per això cal agrair la voluntat, la predisposició i el suport d’Escola Valenciana en l’acte, així com a Porretes d’Arrels i Ales pel fet d’assumir-ne l’organització. La música autòctona forma part de l’ADN de totes les societats, promoure-la i valorar-la és la feina de tots.”

Les Festes per la Llengua

Des que Maestrat Viu va acceptar d’organitzar les trobades per la llengua al Maestrat, allà pel 2012, l’acte no ha deixat de celebrar-se. Així, ha voltat per tot el Maestrat, des de les Coves de Vinromà, Sant Mateu, Benicarló, Benassal i Vinaròs, amb el parèntesi de Morella (els Ports). És un acte marcadament festiu, lúdic i reivindicatiu. En el cas de Vilanova d’Alcolea dos són els eixos que reclamen la nostra atenció:

Escoles velles
La manca d’infraestructures escolars de qualitat. Amb els barracons en ús des de fa pràcticament 10 anys, ara és quan s’està licitant per fi la construcció de les noves escoles gràcies al Pla Edificant de la Conselleria d’Educació i l’Ajuntament. “Esperem poder celebrar els 10 anys dels barracons, tancant-los definitivament o bé cedint-los per a altres usos a l’associacionisme vilanoví.”

 

Barracons actuals
Barracons actuals

I com sense xiquetes i xiquets no hi ha escola, la principal amenaça és el despoblament, per això cal reivindicar davant les administracions la prioritat de fer front a este perill silenciós. “La davallada d’alumnes a l’aulari de Vilanova d’Alcolea és preocupant des de fa anys. Recordem que Vilanova és un dels municipis al Maestrat declarat en perill de despoblament. El món rural no necessita gestos ni bones paraules, el món rural necessita intenció, acció decidida i coordinació total de totes les administracions.”

Per això, en este context, “cal reivindicar ara més que mai la feina que fan els professionals de l’ensenyament al món rural, i en el nostre cas, al col·legi rural agrupat (CRA) El Trescaire, per ser un exemple de qualitat en la formació cívica de personetes.”

El projecte de Maestrat Viu

I mentrestant Maestrat Viu continua la seua tasca per la cultura i la llengua arreu del territori. A la llista d’actes propis, com la Festa per la Llengua, els Premis Maestrat Viu, l’Estiu Literari al Maestrat, o les trobades excursionistes del Maestrat, s’hi han d’afegir de nous, com l’organització de la Jornada d’Onomàstica de les Terres de Penyagolosa, i d’altres que segur que vindran; actes que “refermen la nostra vocació de servei com a un dels referents de la cultura i la llengua al Maestrat”.

 

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?