Atzeneta del Maestrat i Vistabella del Maestrat acolliran més de 25 estudis sobre l’onomàstica i l’excursionisme a l’entorn del Maestrat de la setena de Culla

Directe a la inscripció

Directe al programa

Els dies 4, 5 i 6 de maig trenta-dos estudiosos de reconeguda trajectòria en àmbits diversos que conflueixen en l’onomàstica analitzaran des de diferents perspectives la toponímia i l’antroponímia en la “Jornada d’Onomàstica de les Terres del Penyagolosa”, que se celebrarà a Atzeneta i a Vistabella del Maestrat.

La Jornada d’Onomàstica de les Terres del Penyagolosa s’ha gestat a l’empara de la Societat d’Onomàstica, del Centre d’Estudis de Penyagolosa, de Maestrat Viu i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb Elvira Safont, Josep Miquel Ribés, Òscar Bagur, Josep Meseguer-Carbó, Ferran Guardiola i Jesús Bernat com a coordinadors, i amb Emili Casanova (UV), Ventura Castellvell (SdO), José Enrique Gargallo (UB), Lluís Gimeno (UJI), Joan Tort (UB) i Albert Turull (UdL) com a membres del comité científic. A més, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat, de l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat, de la Diputació de Castelló, del Centre d’Estudis del Maestrat i del Tossal Cartografies.

El programa acadèmic: entre Atzeneta i Vistabella

El divendres 4 de maig a les cinc de la vesprada es preveu la inauguració de la jornada a la Casa de la Cultura d’Atzeneta, amb la conferència “De camí, a la recerca dels mots” a càrrec del professor Vicent Pitarch, delegat de l’Institut d’EStudis Catalans a Castelló de la Plana. A continuació, s’iniciarà un primer torn de comunicacións a càrrec de Joan Ferreres, José Bellés i Manolo Vidal, Josep Miquel Ribes, Antoni Jaquemot i Joan Carles Membrado. La tarda es clourà amb la presentació de les actes de la IX Jornada d’Onomàstica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i III Congrés de la Societat d’Onomàstica.

El dissabte 5, la Jornada continua a Vistabella, al Centre Cultural “La Presó”, amb la presentació d’una nodrida sèrie de comunicacions a càrrec de Ventura Castellvell; Josep Meseguer-Carbó; Xavier Planas, Joan Tort i Jordi Corominas; José Castillo; Maite Mollà; Assumpció Rehues; Àngel Buj; Ferran Guardiola; Jordi Buxonat; José Enrique Gargallo; Vicent Royo; Josep Viciano; Jesús Bernat; Lluís Gimeno; Honorat Ros; Eric Roncer; Vicent Terol; Andreu Beltran, i Emili Casanova. La jornada acadèmica es completarà amb la presentació del Nomenclàtor Toponímic de les Illes Balears a càrrec de Joan Miralles i la ponència “Mapes excursionistes de Fredes i Penyagolosa”, a càrrec de Vicenç Rosselló.

Un programa cultural complementari: visites patrimonials i actuacions musicals

El divendres 4 de maig es completarà la dedicació acadèmica amb un programa cultural complementari que s’iniciarà amb la visita a la Roca del Sol (coll de la Bassa) d’Atzeneta, des d’on Jesús Bernat farà una panoràmica toponímica. Després de dinar, s’oferirà una passejada pels carrers antics del poble i la visita a les exposicions Bibliografia onomàstica de les terres de Penyagolosa i Tot està batejat.

El dissabte 5, ja a Vistabella, el programa cultural inclou l’exposició cartogràfica de les terres de Penyagolosa, un mirador toponímic des del Castell, la caminada d’anada i tornada al tossal de l’Alforí i el bureo final amb les rondalles de Vistabella i Atzeneta.

El diumenge 6, les activitats culturals que completen la trobada són la visita a Sant Joan, la caminada a Xodos pel camí dels Pelegrins i les Tres voltes per Xodos abans del dinar final.

En tots els desplaçaments, tret de la passejada a l’Alforí, hi haurà també servei d’autobús.

Obert el termini per assistir a la Jornada d’Onomàstica de les Terres del Penyagolosa

Per assistir a la Jornada d’Onomàstica de les Terres del Penyagolosa cal inscriure’s al formulari corresponent. S’obté un certificat d’assistència de la Societat d’Onomàstica o del Cefire. En el cas de professors i mestres dependents de la Generalitat Valenciana, han d’inscriure’s també al web del Cefire perquè és aquesta una activitat reconeguda com a formació. El període d’inscripció acabarà el dia 20 d’abril.

Amb l’etiqueta #JorOnTerPenyagolosa farem seguiment de tot allò que envolta l’acte.

Directe a la inscripció

Directe al programa

Mitjans que s’han fet ressò de la notícia
El7SET
VINARÒS NEWS
LA CALAMANDA
MEDITERRANEO

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?