Skip to main content

El passat dia 1 d’octubre va tindre lloc la 5a Trobada Excursionista del Maestrat, organitzada pel CE Serra d’Irta, de Peníscola, i que va fer aplegar 170 persones al llarg i ample de tota la geografia del Maestrat.

La jornada va estar marcada climatològicament per un matí deliciós, la bona hora i la temperatura molt suau, que va fer que molts caminants al final del recorregut ens arrimàrem a una de les cales de la serra a banyar-nos com a mínim els peuets a l’aigua de la mar, que encara a estos dies conserva intacta l’escalfor de l’estiu. Tot l’ambient distés i tranquil s’anava enterbolint al dinar a mesura que ens arribaven les notícies de familiars, amics i coneguts al voltant de la violència contra la societat civil que anava a votar al referèndum de Catalunya.

Dit això, el recorregut va anar íntegre per dins del Parc Natural de la Serra d’Irta, on al paratge del mas del Senyor vam vore el xop plantat resistent a la grafiosi (plaga silenciosa que va matar molts exemplars de xop al nostre país), amb el rètol fet per a l’ocasió. A la terra peniscolana del xop plantat s’hi va afegir la terra vinguda des de Vistabella i Benassal (regada amb l’aigua de Benassal, com no podia ser d’altra manera) i Albocàsser.

A l’àrea recreativa de la Caseta vam fer el paronet de l’esmorzar, on tothom va aprofitar per recarregar les piles i on els organitzadors van posar aigua a la disposició dels participants. Un molt bon detall de la seua part.

Allí, i abans de partir, es va contestar la pregunta que l’associació cultural Tossal Gros, de les Coves de Vinromà, va plantejar l’any passat: Quin rei i quin any es va posar la bandera reial al campanar de les Coves? La resposta: Martí l’Humà el 1404. A més, convé afegir que eixa disposició reial encara és vigent (no s’ha derogat), i que Peníscola, com altres viles del Maestrat (Vilanova d’Alcolea, etc.) també estaven obligades a posar-les pel fet d’estar en protecció reial contra els abusos dels nobles.

El recorregut feia una volta circular, en sentit muntanya-costa, per tant, ja estàvem a tocar de la platja del Pebret o del Russo i ja divisàvem la torre Badum i al fons Peníscola. El fenoll marí junt amb el margalló i el llentiscle, ens acompanyaven al llarg de tota la costa.

Vam tindre temps d’escoltar també, com Josep Febrer (CE Serra d’Irta) ens parlava sobre l’aqüífer del Maestrat, una autopista d’aigua dolça terrestre, que pràcticament des de Forcall, aboca a tres punts de la serra: la marjal de Peníscola, el penya-segat de la torre Badum, i les fonts d’Alcossebre.

I pràcticament ja havíem acabat el recorregut, d’uns 17 km però sense apenes dificultats de desnivell, per pista, per a tots els públics.

A l’arribada al Local Polifuncional ens esperava un piscolabis regat amb cervesa artesana peniscolana Badum, deliciosa. El dinar va ser una fideuà marinera per a xuclar-se els dits, qui va voler va repetir, i després els parlaments, on Odilon Garcia, president del CM Vistabella ens va invitar a assistir a la trobada 2018, que serà a Vistabella a l’entorn de Penyagolosa, i va animar un poc els assistents a posar-se un poc més en forma (Penyagolosa és costeruda) encara tenim un any per davant, hehe. A més, també es va recordar que s’ha de tornar a fer la roda per al 2019, 2020, 2021. De moment, Albocàsser, a través d’Anem Anant, confirma la voluntat de fer-la per al 2019.
Passem els criteris inspiradors de les trobades:

  • Trobada autogestionada. El protagonisme és per al territori.
  • 10 € el preu de la inscripció. Inclou assegurança, cinta i dinar. (cal mantindre-ho, som conscients que és molt ajustat tot)
  • S’ha de plantar un arbre representatiu amb el rètol, en un indret representatiu.
  • S’ha d’intentar respectar la data del primer diumenge d’octubre, tot i que som conscients que cada poble és diferent.
  • Recorregut amb 14-15 km de dificultat mitjana-baixa, per a tots els públics.

I, com sempre, volem agrair públicament al CE Serra d’Irta, de Peníscola, per l’organització de l’acte, l’acompanyament, i el caliu de tots els seus membres, l’estima a la serra d’Irta a través de les explicacions i sobretot pel compromís que van adquirir fa 2-3 anys i que han complit de meravella. Esperem que els assistents ens ho hàgem passat d’allò més bé.

Podeu vore fotos i seguir-nos a la pàgina web de facebook Trobades excursionistes del Maestrat.

Pobles participants

 La Serra d’en Garceran
Culla
Vilanova d’Alcolea
Sant Mateu
Benicarló
Alcalà de Xivert
Les Coves de Vinromà
Albocàsser
Atzeneta del Maestrat
Vinaròs
Benassal
Vistabella del Maestrat
França
Vilafranca
Peníscola

TOTAL

Nombre de persones

1
1
3
8
44
5
5
19
7
4
10
20
2
1
40

170

L’ANY QUE VE, MÉS MUNTANYA! ENS VEIEM MUNTANYENCS MAESTRATENCS!

x

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?