Skip to main content
Foto: Marc Prades

Bona nit a totes i a tots, guardonats, familiars, membres del jurat dels Premis Maestrat Viu 2017, representants del municipalisme, diputats, representants d’entitats, d’institucions acadèmiques, amigues i amics, gràcies per acudir a la festa dels Premis Maestrat Viu.
Maestrat Viu, Col·lectiu en defensa de la llengua i de la cultura, vol donar les gràcies a totes les complicitats i voluntats que han fet possible bastir la Quarta Edició dels Premis. Els Premis són el resultat de mesos de preparament i algun que altre mal de cap, sempre feliçment superat per les ganes, la il·lusió, l’amor i la passió que hi posem.
Enguany fem els premis a Sant Mateu, i molt especialment commemorem l’efemèride dels 700 anys de la fundació de l’ordre de Montesa.
Estem d’enhorabona doncs! Celebrem-ho!
Avui toca felicitar els guardonats. A Benjamí Barberà, masover acollonit covarxí, pel seu amor des del primer alé de vida a esta terra, el nostre Maestrat, i pel seu suport i la seua predisposició per a dinamitzar tot este nostre xicotet tros de món. Xicotet però gran en valors i en la seua gent, el nostre actiu més important. Benjamí, el teu llegat més inspirador és la teua estima a la terra, al Maestrat.
Berta Sans, gràcies per apostar per un treball d’investigació sobre el parlar calijó. La llengua, que és l’expressió nostra més quotidiana i viva, manca de treballs rigorosos en la seua base més popular. Siguen benvinguts treballs com el teu que dignifica al màxim nivell la nostra llengua! I que este premi siga per a tu l’empenta necessària perquè els teus projectes es facen realitat.
Onada Edicions, què podem dir de l’editorial per excel·lència del Maestrat? La vostra aposta pel territori de les terres de cruïlla, el Maestrat, les Terres de l’Ebre i els Ports, es veu recompensat amb el Premi Pere Labèrnia. El vostre és un projecte de territori compromés amb la qualitat i que revertix en el mateix territori, impulsant Benicarló com a ciutat cultural a partir de les premisses de creativitat, innovació, excel·lència, i, més important encara, sense oblidar el rerepaís, el Maestrat.
La Conquesta de Culla! Enhorabona cullerans! Un dels records que guardo del principi de tot quan vaig començar a conéixer Culla és l’enorme camaraderia, companyonia i solidaritat que regna entre els seus veïns. Este premi és del poble de Culla perquè sempre creieu en allò que feu, i no desistiu fins que ho aconseguiu. Persevereu! Recordeu sempre, cullerans, que quan aneu tots a una, sou imparables!
Els premiats representeu el millor de cada u de nosaltres, dels que estem ací, de la gent del Maestrat. Els valors que demostreu vos fan mereixedors. Sabeu que a partir d’ara sou els nostres ambaixadors del s. xxi, els nostres referents actualitzats dels precedents que ens inspiren: els Carles Salvador, Sofia Salvador, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar, Francesc Boix, Gaetà Huguet, Casimir Melià, Llorenç Sorlí, Manuel Betí, Pere Labèrnia, Carles Borràs, Manel Garcia Grau, mossén Garcia Girona, Alfred Giner Sorolla, mossén Jesús Miralles, mossén Carlos Calaf, per acabar amb Pere-Enric Barreda i Edo, Carles Santos, Joan Ferreres Nos, guardonats d’edicions anteriors amb el premi honorífic Carles Salvador a la trajectòria individual.
Avui som ací per reconéixer l’aportació que els premiats feu a la llengua des dels vostres respectius àmbits d’actuació. La llengua forma part indissociable de la idiosincràsia dels nostres pobles. És el nostre patrimoni més ric, més viu. Al cap i a la fi, viure, pensar, parlar i estimar en valencià ens fa ser diferents en este món tan globalitzat, és el nostre tret distintiu com a poble, del qual ens hem d’enorgullir!
L’orgull com a suplement per a l’autoestima. Mireu, el poble valencià hem viscut històricament un procés de desmemorització i despersonalització a partir de la pèrdua dels nostres drets forals històrics. Este mal ens afecta com a valencians i com a maestratencs. El Maestrat som la comarca històrica des de la fundació del Regne de València. Parafrasejant Joan Fuster, qui va citar «o ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble» jo dic que «o ens recordem de la nostra identitat o serem oblidats com a poble». El record com a antídot contra l’oblit, tinguem-ho present.
I per a recordar ens necessitem a tots i a totes! El Maestrat necessita un municipalisme fort per a bastir ponts i teixir xarxes, de la mateixa manera que les entitats culturals s’estan intentant organitzar al voltant de la futura Coordinadora d’entitats. Cal que empenyem tots en la mateixa direcció. Per la llengua i pel nostre futur. La nova era de la cooperació ha de marcar les regles en les relacions entre municipis. Amb el Maestrat per damunt de tot! Des del Penyagolosa fins al pla de Vinaròs, des del coll d’Ares fins a la mar Mediterrània, tot enllaçant amb la Via Augusta.
Al Maestrat som privilegiats, però ens falta autoestima. Tanmateix, esta terra meravellosa no és perfecta, tenim també drames, problemes, misèries. El despoblament amenaça seriosament la nostra vida als pobles. Hem d’actuar ací i ara per a afrontar un problema que és endèmic i estructural. Posem els mitjans i les solucions entre tots nosaltres, els qui vivim i hi volem viure. La societat civil hi tenim molt a dir, només demanem la veu, que se’ns escolte.
Els nostres pobles despoblant-se i tancant els ulls a una realitat que es viu dia a dia a les portes d’Europa, la crisi humanitària migratòria costa un degoteig constant de víctimes, de persones com tots nosaltres. Amb ràbia i impotència assistim a esta barbàrie silenciada pels mitjans de comunicació. Ací també volem acollir refugiats.
I per últim, agrair a les presentadores (Irene Sala i Xelo Miralles) i a Josep Meseguer per la direcció, la conducció i el guió de l’acte, als actors, al grup musical EsiR, a Tere Boix per la decoració creativa i original que cada any ens acompanya, a l’Ajuntament de Sant Mateu i al seu personal per les enormes facilitats des del primer dia, als tècnics de llum i so, i a la suma de voluntats i complicitats que ens han dut avui ací, tant a la família de Maestrat Viu, com a la bona mostra d’ajuntaments col·laboradors i entitats de banda a banda del Maestrat.
I res més, vos deixo ja amb l’última part de l’acte, només espero i desitjo que vos ho hàgeu passat d’allò més bé, que acabeu de passar una magnífica vetlada a l’ermitori de la Mare de Déu dels Àngels, gaudiu de la nit de maig, i ens veiem sempre que vulgueu, sabeu que teniu Maestrat Viu a la vostra disposició i al vostre servei!

Moltes gràcies!

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?