Patrimoni

El medievalista Vicent Royo publica el llibre “Els orígens del Maestrat històric” i col·labora amb Maestrat Viu en els actes de commemoració del 700 aniversari de fundació de l’orde de Montesa

De 12 d'abril de 2017 Sense comentaris

La commemoració dels 700 anys de la fundació de l’orde de Montesa (1317-207) ha portat Maestrat Viu a contactar amb el medievalista Vicent Royo perquè aquest mateix mes d’abril està duent a terme una ronda de presentacions del llibre Els orígens del Maestrat històric. Identitat, convivència i conflictes en una societat rural de frontera (s. XIII-XV), que ha publicat l’editorial Onada Edicions. Les presentacions continuaran al mes de maig, que és quan col·laborarà amb Maestrat Viu en la difusió d’aquesta important fita històrica, en el marc de les activitats prèvies a la Festa per la Llengua a Vinaròs (5 de maig) i en les activitats prèvies a l’acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu a Sant Mateu (20 de maig).

Vicent Royo, un jove historiador que ha dedicat la seua trajectòria a investigar el passat medieval de les comarques del Maestrat i els Ports, publica en aquesta obra una de les parts principals de la seua tesi doctoral, la qual fou valorada amb la qualificació d’excel·lent cum laude per un tribunal que la consideraren, abans que fos publicada i coneguda, com una obra de consulta obligatòria. És una publicació amb rigor científic que d’una manera clara i didàctica s’apropa a un lector no especialitzat, i apropar així la història del Maestrat a la seua gent.

L’interés per aproximar el coneixement científic a la societat de la comarca ha portat Royo a col·laborar amb diverses entitats amigues de Maestrat Viu, com ara l’Associació Cultural Les Quatre Denes d’Ares, l’Associació Cultural Jaume I de Vinaròs i el Centre d’Estudis dels Ports, amb la finalitat de donar a conèixer aquesta important obra per diversos pobles del Maestrat i també a altres de la comarca dels Ports, que inicialment formaren part del Maestrat històric.

En aquest enllaç podeu visualitzar una entrevista al doctor en història medieval, Vicent Royo https://www.youtube.com/watch?v=ubOBHj1-vq4

A continuació es detallen els llocs on es presentarà el llibre durant els dos mesos pròxims i també la sinopsi perquè pugueu fer un tast d’una obra de referència, digna d’estar en totes les biblioteques de totes les cases de tots els pobles del Maestrat.

SINOPSI

Aquesta obra trasllada el lector a l’època dels orígens de la comarca del Maestrat, a uns segles medievals que esdevenen el punt de partida de la societat rural que ha perdurat fins els nostres dies. La conquesta cristiana del segle XIII marca l’inici d’una nova etapa històrica i, en el consegüent procés de colonització, es funden una trentena de pobles, a l’interior dels quals creix un cos social amb un marcat caràcter rural. La implantació del nou ordre agrari avança a passes agegantades i, de fet, a primeries del segle XIV, les viles i les comunitats rurals de la comarca han assolit ja el nivell de maduresa necessari per afrontar amb determinació un esdeveniment que canvia per sempre més el seu destí.

El 1317, es funda l’orde de Santa Maria de Montesa i, des d’aleshores, els antics senyorius s’unifiquen sota el domini dels frares. En endavant, la història dels pobles està marcada per la intensa dialèctica que s’articula entre senyors i vassalls, un itinerari en què s’alternen necessaris moments d’entesa i cruents episodis de lluita. Aquesta tempestuosa convivència testimonia les diferències de classe i, sobretot, està a la base de la creació d’una identitat col·lectiva que aglutina el sentiment dels llauradors dels pobles. Així, doncs, amb el rigor científic que s’imposa en tota investigació històrica i també amb el caràcter divulgatiu que requereix un estudi com aquest, l’autor repassa les fites principals de la història medieval de la comarca i dibuixa amb molta nitidesa la gènesi de la societat rural del Maestrat.

CALENDARI DE PRESENTACIONS

15 d’abril del 2017

12:30h Ares (Organitza: Fira del Llibre d’Ares – Associació Cultural Les Quatre Denes)

18:30h Vilafranca (Organitza: Centre d’Estudis dels Ports)

20 d’abril del 2017

19h Castelló de la Plana (Organitza: llibreria Babel)

22 d’abril del 2017

Fira del Llibre de Vinaròs (Organitza: Ajuntament de Vinaròs; signatura de llibres a la caseta d’Onada)

5 de maig del 2017

19h Vinaròs, Biblioteca Municipal (Organitza: Associació Cultural Jaume I de Vinaròs i Maestrat Viu, com acte previ de les entitats a la Festa per la Llengua de Vinaròs)

20 de maig del 2017

12:30h Sant Mateu (Activitat prèvia a l’acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu. Organitza: Maestrat Viu)

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?