Vinaròs, Rossell i l’Institut Joan Coromines de Benicarló acolliran disset ponències per estudiar l’aportació de l’obra del lingüista barceloní a l’àmbit del valencià

Els dies 25, 26 i 27 de maig dinou estudiosos de reconeguda trajectòria en l’àmbit de la lingüística i de la filologia analitzaran des de diferents perspectives l’aportació valenciana del lingüista i etimòleg Joan Coromines (1905-1997) en el congrés “Joan Coromines i el País Valencià”, que se celebrarà a Vinaròs i a Rossell.

El congrés “Joan Coromines i el País Valencià” s’ha gestat de la mà de tres membres de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans vinculats al Maestrat, José Enrique Gargallo, Vicent Pitarch i Miquel-Àngel Pradilla, amb la col·laboració especial de l’Ajuntament de Vinaròs i de l’entitat Maestrat Viu. A més, compta amb el patrocini de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, de la Generalitat Valenciana i de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Vinaròs i de l’Ajuntament de Rossell, i de la Fundació Huguet.

La trobada ha estat concebuda com un acte acadèmic del més alt nivell, que pretén aplegar estudiosos de la llengua, estudiants, professors de l’ensenyament secundari o curiosos de la llengua en complir-se vint anys de la mort de l’autor del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de l’Onomasticon Cataloniae i del Diccionario crítico etimológico castellano e hispánico. Com apunta el professor José Enrique Gargallo, “el congrés ha de permetre conèixer millor la magna obra de Coromines, les contribucions a l’onomàstica o a la lexicografia valenciana, però també serà molt interessant revisar les relacions amb els lingüistes valencians”.

El programa acadèmic: entre Vinaròs i Rossell

El dijous 25 de maig a les cinc i mitja de la vesprada es preveu la inauguració del congrés en el marc de l’edifici Vinalab de Vinaròs amb la conferència “El lèxic del Llibre dels feits i del Curial e Güelfa, segons Coromines” a càrrec del professor Antoni Ferrando de la Universitat de València. A continuació, el reconegut professor castellonenc de la Universitat de Basilea Germà Colón presentarà la ponència “Joan Coromines al nord del País Valencià”. I el seguiran la professora Maria Pilar Perea, Emili Casanova i Vicent Garcia Perales.

El divendres 26 pel matí el delegat de l’Institut d’Estudis Catalans a la ciutat de Castelló de la Plana, Vicent Pitarch, oferirà la xerrada “Seduït pel País Valencià, amb compromís i esperança” a l’Institut Joan Coromines de Benicarló, dirigida als estudiants de batxillerat. Per la vesprada, el congrés continuarà amb les intervencions dels professors Lluís Gimeno, Joseph Gulsoy, Joan Ferrer, Josep Ferrer, Joan Pujadas i Josep Ribera a partir de les cinc de la vesprada, i fins les vuit, en el mateix edifici Vinalab de Vinaròs.

El dissabte 27 de maig el programa acadèmic es desenvoluparà en el Centre Cívic Molí Vell de Rossell. A partir de les deu del matí, els professors Vicent-Josep Pérez i Navarro, Maite Mollà, Brauli Montoya, Josep Martines i Joan Anton Verge oferiran els resultats de les seues investigacions. Per la vesprada, a les cinc, el professor José Antonio Pascual, membre de la Real Academia Española, presentarà la ponència “Corominas y su enseñanza de la diversificación del castellano, a través de su diccionario” i, a continuació, intervindrà el professor Joan Veny, distingit lingüista i dialectòleg que centrarà la seua intervenció “Sobre algunes interferències lèxiques en valencià”. A les sis i mitja de la vesprada es preveu la clausura de l’acte acadèmic.

Un programa cultural complementari: visites patrimonials i actuacions musicals
El divendres 26 de maig es completarà la dedicació acadèmica amb un programa cultural complementari que consistirà a visitar el Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de la Jana i el Reial Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut de Traiguera. A les 20 h. del vespre del mateix dia Pep Gimeno Botifarra i Pere Ródenas actuaran en obert per al públic a l’Auditori Municipal de Vinaròs en un concert titulat «De la mar de dalt a la mar de baix», en evocació de les paraules que escriu Coromines al diccionari etimològic català en albirar la mar des de dalt d’un tossal de la Salzadella.

El dissabte 27 de maig, després de la clausura de l’acte acadèmic, a les 19 h. està prevista en la Casa de Cultura de Rossell una altra actuació musical molt especial, en aquest cas a càrrec de la Coral de Filologia de la Universitat de Barcelona i de l’Agrupació Filharmònica Rossellana.

Obert el termini per assistir al congrés 

Segons informen els organitzadors, per assistir al congrés “Joan Coromines i el País Valencià” hauran d’inscriure’s a un formulari (http://bit.ly/inscripcio_congres_joan_coromines) i podran rebre’n un certificat oficial d’assistència de l’Institut d’Estudis Catalans o del Cefire. En el cas de professors i mestres depenents de la Generalitat Valenciana, han d’inscriure’s també al web del Cefire de Vinaròs (http://mestreacasa.gva.es/web/cefirevinaros/inscripcio) perquè és aquesta una activitat reconeguda com a formació. El període d’inscripció acabarà el dia 15 de maig.

Amb el hashtag #CorominesPV farem seguiment de tot allò que envolta l’acte.

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?