Skip to main content

L’acte de lliurament de guardons tindrà lloc el 21 de maig a l’esplanada del Reial Santuari de la Mare de Deu de la Font de la Salut de Traiguera i comptarà amb l’actuació del cantautor Andreu Valor. La gala està oberta a tota la societat i es pot reservar l’assistència omplint la butlleta que es trobarà a la web www.maestratviu.org a partir del dia 25 d’abril.

 

L’historiador

Joan Ferreres Nos i la cineasta Lucía Alemany han sigut guardonats amb els Premis Maestrat Viu 2016 en l’apartat individual, amb els quals el jurat els reconeix el treball i el compromís en promoure el prestigi de la llengua catalana, la història i la cultura en valencià en els diferents treballs i obres que han realitzat.

L’investigador de Sant Jordi rebrà el Premi Carles Salvador a la trajectòria individual, el qual suposa el reconeixement a la seua extensa tasca de divulgació de la història, l’art i la etnologia dels pobles del Maestrat. Doctorat en història per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de l’Institut ‘Thos i Codina’, de Mataró, Joan Ferreres és un treballador actiu i inesgotable que durant més de 40 anys s’ha dedicat a explorar, analitzar i divulgar els seus estudis sobre els documents històrics de diferents localitats del Maestrat.

Durant la seva trajectòria ha publicat més d’una trentena de llibres com a autor i coautor. Va començar l’any 1985 amb l’obra ‘Aproximació a la història de Sant Jordi del Maestrat’ i ha anat creixent any a any. Una bona part de les seues publicacions fan referència a Sant Jordi i a Traiguera, com per exemple, ‘Naixement d’una Vila. Sant Jordi del Maestrat al segle XVII’, ‘Traiguera: Història documentada’ o ‘Història documentada del Mas dels Estellers: 1261-1655. Llibre dels 750 aniversari’. Però també té un bon grapat de llibres on ha profunditzat en temàtiques referides a altres localitats del Maestrat, com són ‘Patrimoni toponímic i jurídic de Xert. Llibre dels Establiments de Xert 1689-1762’, ‘Territori, població i economia de la Batllia de Cervera en la Baixa Edat Mitjana’, ‘Història documentada de Rossell Modern’ o ‘La comanda d’Alcalà de Xivert i les seves viles a l’edat mitjana’.

A més, Ferreres ha traslladat el seu coneixement i treballs de recerca a la societat amb la publicació de centenars d’articles en diferents revistes com el ‘Butlletí del Centre d’Estudis del Maestrat’ -al qual pertany-, ‘Fulls de Sant Jordi del Maestrat’, ‘Traiguera’ i ‘Vila de Càlig’. L’historiador de Sant Jordi ha rebut diverses distincions pels seus treballs com són el Premi ‘Vila de Rossell’ de l’any 2010, per l’obra titulada: ‘Història documentada del Rossell modern, segles XVI-XVII-XVIII’; el VII Premi d’Investigació Històrica ‘Vicent Giner’, d’Alcalà de Xivert, l’any 2011, per l’obra titulada: ‘La comanda d’Alcalà de Xivert i les seves viles a l’edat mitjana’; i el Premi ‘Vila de Càlig’, de l’any 2012, per l’obra titulada: ‘Història documentada del Càlig modern, segles XVI-XVII-XVIII’.

 

Lucía Alemany

Per la seua banda, la jove directora de Traiguera Lucía Alemany ha sigut reconeguda amb el Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual per la seua producció ’14 anys i un dia’, un curtmetratge de 12 minuts rodat íntegrament en valencià al municipi de Traiguera amb actrius i actors no professionals, que tracta el tema de la violència en la educació dels fills.

La creació d’Alemany es va estrenar al mes d’octubre la 60 edició de la ‘Semana Internacional de Cine de Valladolid’, ‘Seminci’, on va participar a la secció oficial. Ha sigut seleccionada per a participar en diversos certàmens cinematogràfics i entre els guardons aconseguits destaquen el premi al millor curt en valencià al Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real (Cineculpable), i el premi a la millor interpretació al Festimatge, de Calella, aconseguit per les seues actrius Jenni Garcia i Pilar Alcalà.

El president de Maestrat Viu, Joan Ortí, recorda que amb l’organització d’aquests premis es vol posar en valor del treball que fan les persones i col·lectius que treballen pel Maestrat i defenen i promouen la llengua i la cultura, a més d’incentivar nous projectes i noves creacions en qualsevol àmbit, ja siga el social, el cultural o el científic.

Els Premis Maestrat Viu estan oberts a la societat i, per tant, els interessats a assistir al acte de lliurament dels premis poden reservar plaça a través del correu electrònic maestratviu@gmail.com, des del 25 d’abril fins el dimecres 18 de maig o fins que s’esgoten les entrades.

Enguany, l’acte tindrà lloc a l’esplanada del Reial Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut de Traiguera el pròxim dia 21 de maig i serà conduït per la periodista Taray Cuartiella, que compartirà escenari amb el cantautor de Cocentaina Andreu Valor.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?