El Saló Gòtic del Castell de Peníscola ha sigut esta vesprada l’escenari de la gala de lliurament de la II edició dels Premis Maestrat Viu en el que s’ha reconegut l’esforç i els treballs de la Fundació Carles Salvador, premi Pere Labèrnia a la trajectòrica col·lectiva, la plataforma ‘Amics i amigues del Canto, premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual, Carles Santos, premi Carles Salvador a la trajectòria individual, i Mariola Nos i Teresa Boix, premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual.

L’acte organitzat pel col·lectiu Maestrat Viu i conduït per la periodista Taray Cuartiella i l’escriptor Josep Pedrals, té l’objectiu de donar visibilitat a les iniciatives culturals i cíviques de la comarca i reconèixer l’esforç de les persones, entitats i institucions que treballen per la llengua i el territori i ajuden a prestigiar la cultura en valencià, tant en l’àmbit cultural, social, cívic com científic.

El president de Maestrat Viu, Joan Ortí, durant el seu discurs ha demanat a les institucions públiques accions que ajuden a dignificar i protegir el valencià “en un periode de degradació de la nostra cultura i de la nostra manera de ser com a valencians”. El representant del col·lectiu assegura que els respresentants públics només han de complir el que diu el punt 3 de l’article 3 de la Constitució on diu que “la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”. Per aquest motiu, ha reclamat el reconeixement d’aquest patrimoni, “però no només perquè ho diga la constitució, si no perquè és la llengua en la que s’han expresat els nostres avantpassats”.

El Saló Gòtic del Castell de Peníscola ha sigut esta vesprada l’escenari de la gala de lliurament de la II edició dels Premis Maestrat Viu en el que s’ha reconegut l’esforç i els treballs de la Fundació Carles Salvador, premi Pere Labèrnia a la trajectòrica col·lectiva, la plataforma ‘Amics i amigues del Canto, premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual, Carles Santos, premi Carles Salvador a la trajectòria individual, i Mariola Nos i Teresa Boix, premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual.

El Saló Gòtic del Castell de Peníscola ha sigut esta vesprada l’escenari de la gala de lliurament de la II edició dels Premis Maestrat Viu en el que s’ha reconegut l’esforç i els treballs de la Fundació Carles Salvador, premi Pere Labèrnia a la trajectòrica col·lectiva, la plataforma ‘Amics i amigues del Canto, premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual, Carles Santos, premi Carles Salvador a la trajectòria individual, i Mariola Nos i Teresa Boix, premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual.

L’acte organitzat pel col·lectiu Maestrat Viu i conduït per la periodista Taray Cuartiella i l’escriptor Josep Pedrals, té l’objectiu de donar visibilitat a les iniciatives culturals i cíviques de la comarca i reconèixer l’esforç de les persones, entitats i institucions que treballen per la llengua i el territori i ajuden a prestigiar la cultura en valencià, tant en l’àmbit cultural, social, cívic com científic.

El president de Maestrat Viu, Joan Ortí, durant el seu discurs ha demanat a les institucions públiques accions que ajuden a dignificar i protegir el valencià “en un periode de degradació de la nostra cultura i de la nostra manera de ser com a valencians”. El representant del col·lectiu assegura que els respresentants públics només han de complir el que diu el punt 3 de l’article 3 de la Constitució on diu que “la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”. Per aquest motiu, ha reclamat el reconeixement d’aquest patrimoni, “però no només perquè ho diga la constitució, si no perquè és la llengua en la que s’han expresat els nostres avantpassats”.

En aquest sentit, Ortí ha demanat el manteniment d’un espai social i públic “sense agresions al valencià i en el que es puga viure sense tensions”. Al mateix temps ha demanat a les famílies, mestres, alumnes de la comunitat educativa del Maestrat i a les entitats culturals que compartisquen amb Maestrat Viu l’esforç i la lluita que estem portant a terme per mantenir viva la nostra llengua”.

L’acte ha comptat amb la participació de la cantant lleidatana Merixell Gené, que acompanyada per Txabi Àbrego, ha presentat els seu nou disc ‘Branques’. Entre cançó i cançó els premiats han pujat a l’escenari per a recollir la seua distinció. Els primers en rebre el guardó dissenyat per l’artista covarxí Pedro Marín han sigut Jordi Barrachina i José Ferrer, membres de la plataforma ‘Amics i amigues del Canto’, premiats pel seu treball de recuperació de l’antiga escola del Canto, un centre educatiu rural situat al costat del riu Montlleó, entre els termes de Benassal, Culla i Vistabella, que va ser tancada durant els anys 70 i que ara s’ha recuperat com a refugi lliure i aula museu. Els representants de la plataforma han agraït el premi que “reconeix l’esforç de tot el moltíssima gent i posa en valor l’esforç d’un poble i el patrimoni rural.

A continuació van pujar a Teresa Boix i Mariola Nos, guardonades pels projectes “Un poble de joguet” i ‘L’Espai Mariola Nos’, respectivament. Boix ha sigut reconeguda pel seu projecte educatiu, lúdic i ecològic que tenia com a objectiu potenciar la creativitat i la imaginació de xiquets i adults, recuperar els jocs populars i conscienciar sobre la importància del reciclatge. L’artista bocassina ha explicat que és un honor per a ella rebre aquest premi i sobretot que “es valoren aquest tipus de projectes, la cual cosa et dona molts ànims per continuar treballant”

Per la seva banda, el projecte Mariola Nos és un punt de trobada sociocultural que ha fet una aposta ferma per el foment de la cultura mitjançant la difusió de llibres en la llengua del territori. Nos ha explicat que el seu projecte “és una forma de conscienciar la societat en la necessitat de educar en la cultura”.

Els següents a pujar a l’escenari han sigut Lidia Tena i Mari Luz Monterde, alcaldessa de Benassal, en nom de la Fundació Carles Salvador, premiada per la seua tasca de conservació i difusió del llegat del poeta i gramàtic valencià, que va ser mestre durant 18 anys a Benassal. Des de la seua constitució l’any 2002, aquest centre amb seu a Benassal, impulsat pels hereus de l’escriptor, l’Ajuntament de Benassal i l’Institut d’Estudis Catalans, s’ha convertit en un espai de dinamització cultural per a la comarca amb activitats com la visita a l’Aula Museu i l’itinerari Carles Salvador, entre d’altres.

El moment més esperat de la vesprada ha sigut quan el compositor i pianista Carles Santos ha recollit el premi Carles Salvador com a reconeixement de la seua extensa i amplia carrera artística que va començar l’any 1961. L’obra del polifacètic Carles Santos ha estat marcada per la seua relació amb el piano i la música com a elements fonamentals. L’energia creativa de Carles Santos abasta des de la música fins els espectacles escènics, passant pel cinema, sent alguns dels títols més reconeguts “Asdrúbila”, “La Grenya de Pascual Picanya”, “La Pantera Imperial”, “L’Esplèndida vergonya del fet mal fet” o “Ricardo i Elena” dins de l’escenari teatral, o “Sama Samaruck suck suck” i “L’adéu de Lucrecia Borja” en el terreny musical. Carles Santos ha expressat el seu agraïment per la consecució s’aquest premi “que té un valor especial per ser ací al Maestrat”.

A la gala han estat presents, Miquel Àngel Pradilla, membre numerari de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana; Lluís Messeguer, acadèmic i secretari de la comissió ‘Any Carles Salvador’ de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Abelard Saragossà, de la Taula de Filologia Valenciana, Mari Luz Monterde, alcaldessa de Benassal, Jacobo Salvador, alcalde de les Coves de Vinromà, Carlos Roda, alcalde de Traiguera; Rossend Ferreres, alcalde de Xert, Joan Josep Fermosell i Lola Miralles, regidors d’Albocàsser; i David Garcia, regidor de Benassal.

 • La Veu del País Valencià
  Castellón Confidencial
  La Calamanda
 • Blogs i webs amigues
  Espai Mariola Nos
  Amàlia Roig
  Onada Edicions
editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?