Skip to main content

L’acte de lliurament de guardons tindrà lloc al Saló Gòtic del Castell de Peníscola el pròxim dissabte dia 16  de maig i comptarà amb l’actuació de la cantautora Meritxell Gené

La gala està oberta a tota la societat  i es pot reservar l’assistència omplint la butlleta que es troba a la web www.maestratviu.org

El compositor i pianista Carles Santos, Mariola Nos i Teresa Boix han sigut guardonats amb els Premis Maestrat Viu 2015 en l’apartat individual amb els quals el jurat ha volgut reconèixer el seu compromís i treball en la promoció i el prestigi de la cultura en valencià dins dels àmbits social, cívic i cultural.

El músic vinarossenc rebrà el Premi Carles Salvador a la trajectòria individual com a reconeixement de la seua extensa i amplia carrera artística que va començar l’any 1961 interpretant tant als clàssics com a la avantguarda de la música europea. Des d’aleshores fins ara l’obra del polifacètic Carles Santos ha estat marcada per la seua relació amb el piano i la música com a elements fonamentals.

El viatge a Nova York durant la dècada dels 80 i el contacte amb artistes de l’avantguarda americana el van portar a explorar uns altres llenguatges artístics i ampliar la seua àrea creativa a altres arts com el cinema, l’escriptura o l’opera, entre d’altres. Però és al final de la dècada dels 80 quan inicia la creació de grans obres en les que uneix música, dansa i teatre, caracteritzades per l’extravagància, la fantasia i la provocació deliberada, i que l’han convertit en un dels referents del món del espectacle i el més internacional del Maestrat.

L’energia creativa de Carles Santos abasta des de la música fins els espectacles escènics, passant pel cinema, sent alguns dels títols més reconeguts “Asdrúbila“La Grenya de Pascual Picanya”, “La Pantera  Imperial”, “L’Esplèndida vergonya del fet mal fet” o “Ricardo i Elena” dins de l’escenari teatral, o “Sama Samaruck suck suck” i “L’adéu de Lucrecia Borja” en el terreny musical. L’artista vinarossenc ha rebut diverses distincions com són la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Teatre del la Generalitat de Catalunya o el Premi Nacional de Música en l’apartat de composició, aquest darrer atorgat pel Ministeri de Cultura.

Per la seua banda, Teresa Boix, d’Albocàsser i Mariola Nos, de Vinaròs han aconseguit ex aequo el  Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual. L’artista bocassina ha sigut reconeguda pel seu projecte educatiu, lúdic i ecològic, ‘Un poble de Joguet’, que va convertir els antics safarejos d’Albocàsser en un espai amb tenda, teatre, carrers, estanys, muntanyes, masos, etc., i que tenia com a objectiu potenciar la creativitat i la imaginació de xiquets i adults, recuperar els jocs populars i conscienciar sobre la importància del reciclatge.

D’altra banda, Mariola Nos ha sigut guardonada pel seu projecte ‘L’Espai Mariola Nos’, situat a Vinaròs, un punt de trobada sociocultural que s’identifique amb les comarques del Nord de Castelló i que està fent una aposta ferma per el foment de la cultura mitjançant la difusió de llibres en la llengua del territori. En el primer any de la seua activitat, 2014,  aquest nou espai de trobada ha organitzat presentacions de llibres amb destacats escriptors i escriptores com May Ayamonte, Àngels Moreno, Ferran Torrent, Xavi Ayén, Alícia Giménez Bartlett o Pura Peris, a més de diverses exposicions.

L’ Associació Maestrat Viu pretén que aquest projecte, a més posar en valor els referents culturals, servisca per a incentivar la realització de nous treballs i iniciatives.  El president de l’entitat, Joan Ortí, ha recordat que els Premis Maestrat Viu estan oberts a la societat i, per tant, els interessats en assistir al acte de lliurament dels premis poden reservar plaça omplint la butlleta que trobaran a la web www.maestratviu.org,  fins el dimecres 13 de maig o fins que s’esgoten les entrades.

L’acte tindrà lloc al Saló Gòtic del Castell de Peníscola el pròxim dia 16 de maig i serà conduït per la periodista Taray Cuartiella i l’escriptor Josep Pedrals, que compartiran escenari amb la cantautora lleidatana, Meritxell Genè.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?