Skip to main content

L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el pròxim dissabte 16 de maig al Saló Gòtic del Castell de Peníscola

La plataforma ‘Amics i amigues del Canto’ de Benassal i la Fundació Carles Salvador han sigut guardonats amb els Premis Maestrat Viu 2015 en l’apartat dirigit a col·lectius i entitats, amb els quals es vol reconèixer el treball i el compromís del teixit associatiu de la comarca amb la divulgació, promoció i prestigi de la cultura en valencià en l’àmbit social, cívic, científic o cultural.

L’agrupació benassalenca rebrà el Premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual que reconeix les tasques de recuperació de l’antiga escola del Canto, un centre educatiu rural situat al costat del riu Montlleó, entre els termes de Benassal, Culla i Vistabella, que va ser tancada durant els anys 70 i que ara s’ha recuperat com a refugi lliure.

El projecte es va encetar l’any 2013 fruit de la iniciativa d’un grup de benassalencs davant el continu deteriorament de l’edifici i la falta d’actuació de l’Administració. Gràcies al suport rebut a través del micromecenatge, aquest projecte col·lectiu ha pogut portar a terme els objectius establerts i ha recuperat l’aulari com a aula museu i la casa del mestre com a refugi lliure, a més d’editar el documental “Una escola amb vista” a partir dels testimonis orals dels alumnes i mestres del centre.

D’altra banda, el jurat ha reconegut el treball de la Fundació Carles Salvador amb el Premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva per la seua tasca de conservació i difusió del llegat del poeta i gramàtic valencià, que va ser mestre durant 18 anys a Benassal, i pel seu treball en l’organització de tota mena d’activitats culturals i educatives encaminades a promoure la llengua pròpia dels valencians. Des de la seua constitució l’any 2002, aquest centre amb seu a Benassal, impulsat pels hereus de l’escriptor, l’Ajuntament de Benassal i l’Institut d’Estudis Catalans, s’ha convertit en un espai de dinamització cultural per a la comarca amb activitats com la visita a l’Aula Museu i l’itinerari Carles Salvador, entre d’altres.

Durant la seua trajectòria, la Fundació ha editat 16 publicacions sobre Carles Salvador i ha reeditat algunes obres de l’autor valencià com són ‘Cant i encant de Benassal. Estampes vilatanes’, ‘A l’ombra del Penyagolosa’ o ‘Petit vocabulari de Benassal’. Cal recordar que enguany es commemora el 60 aniversari de la mort del poeta i gramàtic.

El col·lectiu Maestrat Viu pretén que aquest projecte, a més posar en valor les persones que són referents culturals, servisca per a incentivar la realització de nous treballs i iniciatives. En aquest sentit, el president de l’entitat, Joan Ortí, explica que amb la convocatòria dels premis “es vol afavorir el desenvolupament dels diferents àmbits d’estudi referents a la realitat cultural, lingüística i social de la comarca”, al temps que “es pretén defensar i promocionar el territori i la llengua”.

El representant del col·lectiu també ha recordat que els Premis Maestrat Viu estan oberts a la societat i, per tant, els interessats en assistir al acte de lliurament dels premis poden reservar plaça a través del formulari que podeu trobar a la web de l’entitat www.maestratviu.org, fins el dilluns 11 de maig o fins que s’esgoten les entrades.

L’acte tindrà lloc al Saló Gòtic del Castell de Peníscola el pròxim dia 16 de maig i serà conduït per la periodista Taray Cuartiella i l’escriptor Josep Pedrals, que compartiran escenari amb la cantautora lleidatana, Meritxell Gené.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?