Skip to main content

En un acte emotiu i dinàmic, celebrat al Saló Gòtic del Castell de Peníscola i conduït per les periodistes Amàlia Garrigós i Taray Cuartiella, Maestrat Viu ha reconegut els treballs del Centre d’Estudis del Maestrat (CEM), Premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva; del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del segle XX de Benassal (GRMH), Premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual; i de Pere-Enric Barreda , Premi Carles Salvador a la trajectòria individual, quedant desert el Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual.

El president de Maestrat Viu , Josep Meseguer–Carbó, durant el seu discurs ha demanat a les institucions públiques que aposten pel valencià amb la posada en marxa de polítiques actives que impulsen el seu ús i normalització , “en aquest període que estem vivint on la vitalitat de la novena llengua més parlada a Europa està en regressió i en situació de diglòssia ”. En aquest sentit, Messeguer – Carbó ha denunciat que “les institucions no fan res pel valencià , a vegades li apliquen un calmant i de vegades una anestèsia , però no hi ha una intervenció a fons” alhora que s’ha referit ”al desinterès i desconsideració cap al valencià que ha demostrat l’administració en tancar 150 classes en valencià a tot el territori , el que suposarà el tancament de sis escoles a la llarga ” . El representant del col·lectiu ha instat les institucions a que siguin ”elles mateixes les que donin exemple protegint i utilitzant la llengua”. Meseguer–Carbó també ha volgut destacar el paper de les entitats i personalitats distingides en aquesta primera edició del Premis Maestrat Viu i els ha qualificat com a “ambaixadors” per a tots aquells que treballen per la dignificació, promoció i divulgació del valencià i de la cultura de la comarca del Maestrat, destacant la figura de Pere -Enric Barreda com ”un referent per a tots nosaltres per tantes coses com va fer per la comarca” .Entre cançó i cançó de la cantant Aitana Ferrer, que ha estat acompanyada al piano pel compositor Enric Murillo, els premiats han estat cridats a recollir la seva distinció. Els primers en rebre el guardó dissenyat per l’artista de les Coves de Vinromà Pedro Marín han estat els membres del GRMH de Benassal, premiats pels treballs de recerca i la difusió dels experiments de la Legió Còndor en els pobles de l’Alt Maestrat el 1938, concretament a Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes .

Aquest episodi de la guerra civil era desconegut fins que el GRMH descobrir en arxiu militar de Freiburg (Alemanya) d’un dossier amb les fotografies dels bombardejos que van servir per provar els nous avions Stuka 78, utilitzats a la segona guerra mundial . Óscar Vives i Pilar Vidal han estat els encarregats de recollir el premi en nom de tot el col·lectiu. Vidal, en el seu parlament, ha reiterat que ”premis com aquest poden contribuir a valorar i incentivar altres projectes de memòria històrica que en definitiva intenten donar llum a capítols del nostre passat que havien estat silenciats”.

A continuació van pujar a l’ escenari els integrants del Centre d’Estudis del Maestrat, guardonats per la tasca continuada durant més de trenta anys en benefici de la investigació i de la divulgació del patrimoni cultural, social, històric i natural de la comarca del Maestrat. Concretament , ha publicat 91 butlletins diaris i 64 publicacions editorials, que és el fons més complet de la comarca històrica del Maestrat. El premi ha estat recollit per Ana Meseguer, directora del Butlletí del Centre d’Estudis del Maestrat, i l’actual president, Ximo Roca, qui va dedicar el premi ”per a tots els que durant més gairebé 32 anys han dedicat part del seu temps a aquesta tasca que ha fet del CEM una entitat de referència per als investigadors” , i alhora ha assegurat que els Premis Maestrat Viu ”són un pas endavant per vertebrar i donar difusió a una comarca moltes vegades oblidada”.

El moment més emotiu de la vesprada ha tingut lloc quan Gemma Barreda, germana de Pere -Enric Barreda, ha pujat, en nom seu, a l’escenari per recollir el premi Carles Salvador a la trajectòria individual. ”La família està molt agraïda pel reconeixement perquè sabem la il·lusió que li hauria fet de rebre un premi que porta el nom de Carles Salvador, figura a la qual va dedicar moltíssimes hores conversant amb Sofia Salvador, és una llàstima que no l’hage pogut rebre ell”.

Estudiós i treballador incansable, el professor de la Universitat de Barcelona i investigador de l’ Institut de Recerca en Cultures Medievals, Pere -Enric Barreda, va morir de forma sobtada el passat dia 4 d’abril a Barcelona. Era cronista oficial de Benassal i Ares del Maestrat i durant tota la seva trajectòria ha escrit desenes de llibres de temàtica històrica i lingüística sobre el Maestrat.

Com a punt final de l’acte, Aitana Ferrer i Enric Murillo ha interpretat l’adaptació musical del poema ‘La Gent‘, que forma part del llibre ‘ L’ànima del Maestrat dels castells‘, escrit per Jaume Galíndez i que ha musicat Enric Murillo, amb clares referències al Maestrat. A la gala han estat presents , Pere Quetglas , vicerector de Comunicació i Projecció de la Universitat de Barcelona, Miquel Àngel Pradilla , membre numerari de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans , Vicent Pitarch , delegat de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans a Castelló , Natxo Badenes Franch , vicepresident d’Escola Valenciana, José Luis Jarque, diputat provincial de Cultura , Romualdo Ferrer, tinent d’alcalde de Peníscola , Mari Luz Monterde, alcaldessa de Benassal, Jacobo Salvador, alcalde de les Coves de Vinromà, Nicolás Beltran, regidor de Benassal, i Joan Baptista Simó, cronista de Peníscola.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?