L’investigadori filòleg de Benassal ha sigut distingit amb el premi Carles Salvador a la trajectòria personal

El filòlegi investigador Pere-Enric Barreda ha sigut guardonat amb el premi Maestrat Viuen l’apartat individual, amb el qual es reconeix el treball deles persones de l’àmbit cultural, social, cívic, tècnic o científic quecontribueixen a prestigiar la cultura en valencià. El professor benassalenc, que va morir de forma sobtada el passat 4d’abril a Barcelona, serà distingit amb la primera edició del premi CarlesSalvador a la trajectòria personal, en reconeixement al seu treball constant iactiu en el que destaca la seua passió per la llengua, la història i lacultura, sobretot la del Maestrat, que ha impregnat una gran part de la seuaobra.

Estudiósi treballador incansable, el maestratenc Pere-Enric Barreda era professortitular de la Universitat de Barcelona i investigador de l’Institut de Recercaen Cultures Medievals i era una autoritat en textos llatins medievals tardans,participant en el Grup de Recerques sobre Antiguitat Tardana. Nascut aBenassal, era cronista oficial de la localitat i també d’Ares del Maestrat, iva ser patró fundador i impulsor de la Fundació Carles Salvador, a més d’undels principals especialistes en l’obra i la vida de l’escriptor i gramàtic. Almateix temps, també era membre fundador del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Segle XX de Benassal i membre actiu del Centre d’Estudis del Maestrat.

Duranttota la seua trajectòria ha escrit desenes de llibres de temàtica històrica ilingüística sobre el Maestrat editats per la Fundació Carles Salvador, el Grupde Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal, la Diputació de Castelló ola Universitat de Barcelona. A més, ha publicat una nombrosa quantitatd’articles a les revistes Anuari de Filologia, Estudis Castellonencs,becEroles, Augustianiamum, Cuadernos de Filología Clásica, Estudios Latinos,Habis i Acta Històrica el Archaeologica.

Elpresident de Maestrat Viu, Josep Meseguer-Carbó, ha lamentat la mort sobtada de Pere-Enric Barreda i ha explicat que “és un digne mereixedor del Premi CarlesSalvador i un referent per a tots nosaltres, més enllà dels àmbits comarcal iintel·lectual, a més de ser un vertader amant i ambaixador del Maestrat i unmodel a l’hora de treballar”.

Enaquesta primera edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha declarat desert elpremi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual. L’acte delliurament als premiats tindrà lloc a la Sala Gòtica del Castell de Peníscolael pròxim dia 17 de maig, on se’ls entregarà el guardó dissenyat per l’artistaPedro Marín de Les Coves de Vinromà, una escultura d’acer inoxidable de 30 cm d’alçadasobre una base de fusta, que representa la unió de la gent de la comarca alvoltant de tres troncs d’arbres, que representen la vida passada, la present ila futura, i que estan units per la llengua i la cultura, representades per lamàscara teatral. La gala serà conduïda per les periodistes Amàlia Garrigòs iTaray Cuartiella, que compartiran escenari amb la cantant valenciana AitanaFerrer i el pianista Enric Murillo.

 

REPERCUSSIÓ DE LA NOTÍCIA EN LA PREMSA:

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?