Skip to main content

L’associació benassalenca ha obtingut el premi Seidia a la iniciativa anual i el Centre d’Estudis del Maestrat ha sigut reconegut amb el Pere Labèrnia a la seua trajectòria. L’acte de lliurament d’aquesta primera edició dels guardons tindrà lloc el pròxim dia 17 de maig a la Sala Gòtica del Castell de Peníscola.

El Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal del segleXX i el Centre d’Estudis del Maestrat han sigut guardonats amb laprimera edició dels #PremisMaestratViu en l’apartat dirigit acol·lectius i entitats, amb els que es pretén reconèixer elstreballs en valencià, tant individuals com associatius, que ajuden ala divulgació, promoció i prestigi de la llengua i la culturavalenciana, tant en el ámbit social, científic, civic, tècnic icultural.

L’associacióbenassalenca rebrà el Premi Seidia a la iniciativa col·lectivaanual que reconeix els treballs d’investigació i la difusió delsexperiments de la Legió Condor als pobles de l’Alt Maestrat l’any1938, concretament a Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes, através d’una exposició. Aquest episodi de la Guerra Civil, del quall’any passat es va complir el 75 aniversari, era desconegut i inèdit fins que el GRMH de Benassal el va traure a la llum.

Perla seva part, el Centre d’Estudis del Maestrat ha sigut reconegut ambel premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva per més de 30anys de dedicació a recollir, investigar i defendre la història ila cultura del Maestrat i incrementar progressivament les seuespublicacions en Valencià. El col·lectiu es va fundar l’any 1982 aBenicarló i des d’eixe moment han publicat 91 butlletins periòdicsi 64 publicacions editorials que és el fons editorial més completde tota la comarca històrica del Maestrat. A més, el col·lectiu haorganitzat 13 edicions de les Jornades Culturals de Maestrat i hacol·laborat i participat en decenes de congressos, seminaris,cursos, trobades i reunions.

MaestratViu pretén que aquest projecte, a més de valorar les personalitatsque són referents culturals, servisca per a incentivar larealització de nous treballs i iniciatives que vinguen a ser lacontinuació dels esforços sorgits durant els segles XIX i XX. Eneste sentit, el president de la entitat Josep Messeguer-Carbóexplica que “els#PremisMaestratViu són una proposta en positiu de les que el nostrecol·lectiu fa i farà per cohesionar el nostre Maestrat, queconfigura un territori de cruïlla estratègicament important per alfutur de la nostra cultura, i que potenciarem com a punt de trobada ide normalitat per al valencià”. Elrepresentant del col·lectiu també ha recordat que els #PremisMaestratViu estan oberts a la societat i, per tant, els interessatsen assistir al acte de lliurament dels premis poden reservar plaça através del correuelectrònic de Maestrat Viu maestratviu@gmail.com,fins el dimecres 14 de maig o fins que s’esgoten les entrades.

L’actetindrà lloc a la Sala Gòtica del Castell de Peníscola el pròximdia 17 de maig i serà conduït per les periodistes Amalia Garrigòsi Taray Cuartiella, que compartiran escenari amb la cantantvalenciana Aitana Ferrer i el pianista Enric Murillo.

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?