Com estic mal, una grip i mal de cap que em tanca per tot el matí a casa, m’he indignat (com una ferida, que si s’inflama, a Benassal s’endenye, evolució etimològica de l’indignare llatí) per la notícia “[La consellera] Català anuncia l’assignatura “Cultura del Poble Valencià” en Lo Rat Penat” (http://www.laveupv.com/noticia/6408/catala-anuncia-la-nova-lassignatura-cultura-del-poble-valencia-en-lo-rat-penat).

A estos me’ls coneixc “més que a la ruda”, com diuen també a Benassal, encara que ens venguen la moto dient que “inclourà temes com les festes tradicionals -els Moros i Cristians-, esports autòctons com la pilota valenciana, jocs tradicionals com el sambori o la música tradicional valenciana”. Del primer no podem dir res, perquè tenim d’exemple molts programes, i bons, que se’n van fer a Canal 9. Potser massa presència religiosa, però bé. En canvi, no crec que grups de recuperació de la música tradicional com Al Tall, per posar un sol exemple d’entre desenes d’agrupacions i entitats, hi estaren gaire ben representats, per no dir no gens.

Seguim: “El Govern valencià crearà una assignatura denominada “Cultura del Poble Valencià”, que serà de lliure elecció i tractarà aspectes que formen part del “ADN de la cultura valenciana”. En arribar a l’ADN em vénen a la memòria paraules del president galàctic, que el seu equip tenia “escrita al seu ADN la Copa d’Europa”, no sé si aquelles d’alpaca en blanc i negre que comprava el cap d’estat “per gràcia de Déu -diria més bé de Hitler, de Mussolini i de Joan March-“, o les noves en colors, però no ho crec perquè d’aquestes n’hi ha més, molt ben guanyades, a les vitrines del camp nou de les Corts.

Ja em posa els pèls de punta que l’anunci s’haja fet, literalment, “en el Fòrum d’Opinió del Rat Penat”, entitat que es caracteritza precisament per una defensa contundent (a hòsties, si cal) de la “personalitat valenciana” (una “personalitat” en la qual els de la nostra comarca del Maestrat som retratats amb una frase lapidària com “dóna asco en el nort de Castelló lo catalanisats que estan”).

I quins seran els continguts de la nova assignatura? “temes com les festes tradicionals -els Moros i Cristians-, esports autòctons com la pilota valenciana, jocs tradicionals com el sambori, música tradicional valenciana, així com qüestions sobre geografia, demografia, gastronomia, art, arquitectura o turisme.” Molt rebonico, però això és la lletra grossa, i, com als contractes de preferents de Bankia, que colaven subreptíciament als nostres majors, també hi ha lletra petita:

“Tindrà la consideració de “lliure configuració autonòmica” i coexistirà amb altres troncals i específiques, en[tre] les quals el Consell donarà prioritat a “la defensa del valencià, sense oblidar” que la valenciana és “l’única” de l’Estat que ofereix en el seu currículum d’ESO la matèria “Ampliació de la Geografia i Història d’Espanya”. “La unitat, la integració en un projecte comú, és imprescindible per al desenvolupament d’un poble”, ha apuntat Catalá, qui ha destacat “l’imaginari col·lectiu valencià”. “Ens fa únics“, ha reivindicat.”

Ja em semblava a mi que hi havia segones intencions, com sempre, les que, com els deu manaments de la Llei de Déu, es resumeixen en dues, o millor, en només una: la de “ofrenar noves glòries“, com sempre han fet (diria ara una expressió obscena, però no ve al cas), és a dir, traduït al meu valencià, en defensa de la submissió al projecte colonial de Madrid, només es consideraran “cultura” aquelles coses banals i intrascendents que de cap manera siguen elements diferencials ni –vade retro, Satanas- compartides amb els catalans, balears, rossellonesos, fragatins ni gent del Carxe o de l’Alguer. Faltaria más!

Per a postre, només em falta sentir que “la Generalitat publicarà un Epistolario de Teodoro Llorente amb 500 cartes inèdites rebudes pel poeta, historiador, escriptor i polític,…”. Qué bé, cent anys després tornen a “coronar” de llorers al bon Llorente, com el 1909 -acte que, per cert, van rebutjar respectuosament una vintena de joves poetes dirigits per Jacint Mustieles i amb un joveníssim Carles Salvador (sí, sí, el gran mestre que escampa la gramàtica Fabra de nord a sud del País Valencià), fent una lectura pública de poemes, o que dècades després el gran crític Ricard Blasco qualificaria de “crudel paròdia”-.

També, “la representació en el Palau dels Arts de la primera òpera en valencià, ‘Maror’, prevista per als mesos d’abril i maig”. Sense llevar-li mèrits, és de 1953-54, lletra de Xavier Casp (esperem que en versió original, i no modificada amb normes irrellavants) i música de Manuel Palau. Pero, senyora consellera, s’hauria d’informar o assessorar millor, perquè a Castelló sabem molt bé que la primera òpera en valencià és de Matilde Salvador, es diu “La filla del Rei Barbut” i es va estrenar a Castelló el 1943, fa setanta anys! Igualment, ens diu que “el Cant d’Estil valencià s’impartirà en els Conservatoris Professionals com a especialitat.” Bé, «tota pedra fa paret».

Al remat, com diu encertadament Joan, el comentarista anònim de la notícia, extracto que: “esperem i confien en que aquesta nova asignatura incorpore signes d’unitat com la muixeranga, posem per cas” (no ho crec, ja s’explica abans) “i la nodreixca també de coneiximents dels arrels comuns amb altres territoris de l’estat” (sí, de Castella, però no de Catalunya). “També que redreçe mesures dictades per el Consell de Castella que imposant el trilingüisme a costa de la llengua pròpia” (ja, ja,ja) i que “estenera la llengua propia cap a territoris del Pais que ni saben ni volen res de res de la llengua pròpia i per aixó viuen de cul a la cultura i història.” (que esho del valensiano pa què é?)

Finalment, la broda dient “possant la galga a les subvencions que adreçen a entitatats secesionistes, posse per cas a la que ara ha visitat,” (senyal que la cosa no pìnta bé) “que bategen als estudiosos rigurosos com universitats, filòles i entesos com a catalanistes” (clar, és que ells no saben llegir monografies de filologia o d’història, articles especialitzats ni ressenyes, ja no diguem tesis doctorals, que són massa difícils. Ells només miren articlets dels dominicals de “Las Provincias” o intervencions curtetes -en sentit espaial i intel·lectual- als fòrums de blaveros).

En resum, si el programa i els continguts de l’assignatura els ha de dictar Lo Rat Penat, malament anem. Un exemple: he començat esmentant Al Tall, i tancaré amb ells, amb una cançó que fa molts anys que sentim (des de Festes de la Magdalena del 80, segurament), que porta un títol ben explícit i que no sé si pensava en ella la consellera en proposar l’assignatura. Em penso que no. Sinó s’hauria expressat d’una altra manera. La cançó es de l’any 1979, es diu “Lladres“, i té quatre versos demoledors: “No s’ensenya en les escoles / com van esclafar un país, / perquè d’aquella sembrada / continuen collint fruits.”

Prova que allò que és la principal cultura valenciana, ni com la reprimeixen des de fa 300 anys i més encara, no l’ensenyaran (tal com per dijous volen censurar el congrés de l’IEC sobre el tema). I no l’ensenyaran perquè del resultat, de l’annexió a Castella d’un país lliure, en continuen traent profit, sobretot en forma de mils de milions d’euros que marxen a soterrar-se al forat negre de Madrid i no tornaran mai més. I, no ens enganyem, la seua única intenció és de continuar collint sense haver sembrat ni treballat la terra, només collir, collir i collar l’esforç d’altri.

I tanco, ja, amb la resposta que havia donat a twitter (i que m’han recomanat esborrar vint minuts després) a un tal Francisco Franco @HONORCAUDILLO “Si quieren independencia que se vayan a Andorra o a Francia”.- Si voleu dependència aneu-vos-en a Castella. No som castellans, ni ho volem ésser ni ens en fareu! Ni amb les assignatures que teniu ara, ni amb el nou engendre de la “Cultura del Poble Valencià”!

Pere-Enric Barreda

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?