General

Acte de lliurament de la documentació dels Cursos de Valencià de Lo Rat Penat, conservada pels hereus d’Enric Matalí

De 25 de novembre de 2013 Sense comentaris
Enric Matalí fou secretari en vida de Carles Salvador, i va mantindre la documentació després de la seua mort.

Moment en què Vicent Pitarch lliura a Enriqueta Matalí i Castelló, lleugerament emocionada, la placa commemorativa de l’acte de lliurament de la documentació dels cursos de valencià de Lo Rat Penat. Fotografia de Lydia Tena.

D’esquerra a dreta: Rafael Fuentes, Carles Salvador i Sales, Salvador Alegret, Pere-Enric Barreda, Baudilio Martínez Monferrer, Lydia Tena, Marta Ortí, Joandomènec Ros, Ramon Sistac, Vicent Pitarch, Núria Salvador i Roger Salvador. Fotografia de Teresa Monner

Benassal, Aula-Museu Carles Salvador (carrer de la Mola, 8), 23 de setembre de 2013, 13 hores

– Presentació a càrrec de Pere-Enric Barreda, vocal i cap de publicacions de la Fundació.

– Salutació de Baudilio Martínez Monferrer, alcalde de Benassal i president de la Fundació.

– Parlament de Vicent Pitarch, delegat de l’Institut d’Estudis Catalans a Castelló i vicepresident de la Fundació.

– Conferència de Santi Cortés, comissari de l’exposició Ensenyar valencià en temps difícils (junt amb Francesc Pérez

Moragon), i autor del llibre-catàleg, coeditat per la Fundació Carles Salvador.

– Lliurament de la placa commemorativa de la donació als descendents d’Enric Matalí.

– Cloenda, per Joandoménec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.

Assistiran representants de l’Institut d’Estudis Catalans, Fundació Carles Salvador, Ajuntament de Benassal, Universitat de Barcelona, Universitat de Lleida, Universitat Jaume I, Universitat de València, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, Maestrat Viu, Centre d’Estudis del Maestrat, Escola Valenciana, Fundació Huguet, Fundació Càtedra Soler i Godes, Penya Barcelonista de Benassal, Castelló per la Llengua, Col·legi Públic Alcalde Fabregat, Secció de Ensenyament Secundari de Benassal, Col·lectius per la llengua i la cultura de Castelló.

Acte complementari de la Fundació Carles Salvador, per la vesprada, en col·laboració amb Escola Valenciana i la Penya Barcelonista de Benassal, al local de l’Avinguda de Vilafranca:

– 16 hores.- Partit de futboil de lliga entre el Futbol Club Barcelona i Granada CF.- 18 hores – Exhibició dels Curts de la Fundació, dirigits per Simon Fariza, dels anys 2004, 2005, 2006 i 2007, presentats per Pere-Enric Barreda. Tot seguit, exhibició dels curts de 2012 “Las Dos Vertientes” i “Gamma”

– Exhibició del documental “Una llengua que camina”, presentat per Francesc Bellmunt, representant d’Escola Valenciana a les comarques del Maestrat i els Ports.

Web: http://www.escolavalenciana.com/categories/index/457/documental-una-llengua-que-camina. La Fundació Carles Salvador ha produït un video documental amb el títol Carles Salvador: La llarga vida de les paraules.

Està publicat a Vilaweb:

http://www.vilaweb.cat/noticia/4151462/20131023/carles-salvador-llarga-vida-paraules.html

La Fundació Carles Salvador tanbé ha contribuït en la remasterització de Carles Salvador (Elogi a un xiprer), documental de 1979, reeditat per Editorial Denes (2010): http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/254536.

A més, la Fundació Carles Salvador al llarg de quatre cursos de gravació i muntatge de video va produir un total de 28 curts i alguns complements, dirigits per Simon Fariza, professional (nét de la pintora Teresa Pascual). D’actors eixíem gent del poble i estiuejants, no professionals. El 2004 se’n van fer 8, 6 el 2005, 8 el 2006 i 7 el 2007:

– 2004 1 General 2 Sonàmbul 3 Operació Garrafa 4 Al·leluia 5 Paraules que maten 6 El convent dels morts 7 Corregudes 8 Preses falses

– 2005 1 Guiri Jones en busca del cofre perdido 2 L’home del sac 3 Els Matiners 4 Las pijas y los makarras 5 Ursula’s legend 6 Rolletes 7 Preses Falses

– 2006 1 Resum 2 Atraco express 3 Aigua de Benassal 4 Energia pura 5 Càmera bar 6 La noche en los columpios 7 Indiscreto 8 Somos lesbianas y lo sabemos 9 Llibre encantat

– 2007 1 Lletres i més lletres 2 Torero 3 Jo Trafico, i tu? 4 Niños soñadores (Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=QxFvcoVYuSg No editats encara, Canal Youtube de la Fundació Carles Salvador: http://www.youtube.com/channel/UC2CpaILZuteb-CCr28f1v0w.

Per altra banda, s’emetran dos curts d’enguany on el benassalenc Carlos Albert és protagonista. Tots dos tenen complements sobre el rodatge, i el primer ja figura a IMDB:

– Las Dos Vertientes: Diego es crea un món fictici en l’edat mitjana i és incomprés per la família, que el tanca.

Exteriors al castell de les Torrocelles, terme de Llucena.

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=PE86ses-Tq4

– Gamma: Tomás està dominat per la droga i per una inusual presència de radiació, tragèdia circular que comença i acaba al mateix lloc.

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=4PRapQH4UIE

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt2582896

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?