Pere-Enric Barreda (Universitat de Barcelona)

Es fa en el marc de la centenària Fira Agrícola i Ramadera que se celebra tradicionalment el darrer cap de setmana d’octubre, des de la seua concessió per frare Pere de Tous, mestre de Montesa, l’any 1358. Serà al primer pis de l’Ajuntament, amb horari de dilluns a diven­dres de 10h a 13h, i dissabte de 10h a 13h i de 16h a 18h. Col·laboren l’Ajuntament, l’Associació Janenca de Cultura i el Centre d’Estudis del Maestrat.

L’exposició consta de 47 panells, sis de documentació (el títol, els resums en valencià i castellà, el mapa i quadre cronològic, els crèdits i el palmarès) i 41 més amb fotografies en blanc i negre o en color de les 27 cartes de població que es conserven en l’actualitat a diferents arxius històrics. L’anuncia un artístic cartell de Juan Carlos Palau.

Els panells es van penjar per primera vegada al Centre Cívic “Molí Vell” de Rossell, on es van celebrar les XII Jornades del Maestrat, entre l’1 i 13 d’octubre de 2010. Inaugurada el dia 1 d’octubre per l’alcalde, Evarist Martí, amb assistència de la junta del CEM i del comissari.

Paral·lelament, es va posar a la venda el catàleg de la mateixa, publicat pel CEM, que recull en un mateix volum de 64 + 64 pàgines la traducció al castellà i valencià de totes les poblacions dels pobles del Maestrat, a més de documents complementaris de les mateixes.

Però la multitudinària inauguració oficial va tenir lloc a la seu del Centre d’Estudis del Maestrat (carrer Major, 3), a Benicarló, el 26 de novembre de 2010, a les 19:30 h., presidida pel sr. alcalde, en Marcel·lí Domingo, el comissari i el president del CEM, amb assistència del sr. alcalde d’Albocàsser, Antoni Ferrando, i de la regidora de Cultura. Es va mantenir oberta fins al 2 de desembre de 2011.

Des de llavors han sigut molts els pobles del Maestrat on s’ha exhibit, demés de l’estada mensual que va tenir al Museu d’Etnologia de Castelló de la Plana, l’octubre de 2011.

A l’Església Vella de les Coves de Vinromà, amb motiu de la IV Fira de Nadal – Gastronomia i Artesania, del 5 al 12 de desembre de 2010. Inaugurada el mateix dia 5 pel alcalde, Jacobo Luis Salvador Serret. D’alli va tornar de nou a Benicarló a la seu del CEM, fins la primera quinzena de gener de 2011.

A la planta baixa del Centre Educatiu i Social (CESAL, futur Museu Arqueològic) d’Alcalà de Xivert, del 30 de març al 8 d’abril de 2011. Inaugurada per l’alcalde, Francisco Juan Mars, i la regidora de Cultura, Vanessa Silva.

A la Casa de la Vila d’Atzeneta del Maestrat, del 17 d’abril a l’1 de maig de 2011, coincidint amb la Setmana Santa. Inaugurada per l’alcalde Joaquim Escrig, amb assistència del president del CEM i el comissari.

A l’ermita de Sant Pau d’Albocàsser, des del 2 de juliol de 2011, després de la inauguració de la Fira Agrícola de Sant Pere, amb assistència del diputat provincial de Cultura, Hèctor Folgado, l’alcalde d’Albocàsser, Antoni Ferrando, i els alcaldes de la comarca.

A Culla, a l’antic Hospital, entre el 8 i 23 d’agost de 2011, coincidint amb les Festes d’Agost. Inaugurada per l’alcalde, José Francisco Bellés, amb assistència del president del CEM i el comissari.

A Benassal, a la Costureta, entre el 26 i 30 d’agost de 2011, coincidint també amb Festes d’Agost. No es va presentar ningú de l’Ajuntament.

A la Llotja Medieval (ermita de Sant Sebastià) de Cervera, per la festa de la Mare de Déu de la Costa, patrona del poble, entre el 9 i 11 de setembre de 2011. Inaugurada per l’alcalde, Adolf Sanmartín, i el vocal del CEM Casto Sorlí.

Al Museu d’Etnologia de Castelló de la Plana, com hem dit, del 6 al 29 del mes d’octubre de 2011. Local del carrer de Calvallers, 25, o Casa Matutano, on es van signar les Normes de Castelló el 1932. Inaugurada pel regidor de Cultura, Vicent Francesc Sales, i el director, Joan Josep Trilles. El dia 19 el comissari hi va pronunciar una conferència sobre el tema. De l’acte es va donar notícia a l’Informatiu de Canal 9 els dies 31 d’octubre i 1 de novembre. A més, es va gravar i emetre per una ràdio local.

A Sant Jordi, el mes de desembre de 2011. Inaugurada per Joan Ferreres, vicepresident del CEM. També s’hi va fer una conferència sobre la donació i fitada del mas dels Estellers l’agost de 2012.

A la Salzadella, al primer pis de l’Ajuntament, amb motiu de les festes de Sant Blai, del 5 al 7 de febrer de 2012. Inaugurada el dia 6 per la regidora de Cultura, Sílvia Solsona.

A l’Hotel Roig, de la Font d’En Segures de Benassal, del 23 de juliol al 2 d’agost de 2012. Per iniciativa d’Elia Roig i amb la col·laboració d’Abelardo Roig, la presentació va ser molt seguida i celebrada pels estiuejants.

A Xert, a la Casa de la Vila antiga, del 6 al 12 d’agost de 2012. A la presentació van assistir l’alcalde, José Rosendo Segarra, i la junta de l’Associació Cultural “La Font de l’Albi”, així com el vicepresident del CEM i el comissari, que va pronunciar una conferència sobre les cartes de la Barcella i Xert.

A la monumental Sala Gòtica de la Casa de la Vila de Catí, del 14 al 22 d’agost de 2012. Amb assistència diputat provincial de Joventut i Turisme, Pablo Roig, la junta de l’Associació Cultural “Tossal de la Nevera”, que organitzava l’acte, del vicepresident del CEM i el comissari. Abans s’havia presentat el “Vocabulari de Catí” de mossèn Joan Puig, amb assistència de l’editor, Miquel Àngel Pradilla, d’Editorial Onada.

Després a Càlig, a la Casa de Cultura, amb motiu de les XIII Jornades d’Estudi del Maestrat, del 5 al 7 d’octubre de 2012. Inauguració el dia 5 amb l’alcaldessa Ernestina Borràs, i conferència el dia 7 sobre les Cartes de Població de Càlig i la Batllia de Cervera.

Al Saló de la Llar del Jubilat de Tírig, des del 20 de juliol de 2013. Inaugurada per l’alcalde, Juanjo Carreres.

Al Saló de la Llar del Jubilat de la Torre d’en Besora, del 13 al 25 d’agost de 2013. A la inauguració va assistir l’alcalde, David Vicente, el presdient del CEM i el comissari.

Després de La Jana, està prevista exposar-se a Vilafranca, a finals de juny, amb motiu de la fira de la Magdalena de 2014.

Igualment, en breu apareixerà el segon volum de “Les cartes de Població del Maestrat”, amb una extensa introducció explicativa i 45 textos originals en forma d’edició crítica, amb l’addició del donatiu de drets senyorials i el repartiment de Catí. Tots són en llatí, tret de la població de les Coves de Vinromà, que és en dialecte navarro-aragonès.

La conferència sobre la Carta de Població està prevista enguany a la Salzadella el proper dissabte 21 de desembre per la celebració del seu 775 aniversari, com passarà l’any vinent a Benassal, Catí, Vilafranca, Albocàsser, etc.

A més, la traducció de la carta de població de Culla i els personatges documentats a altres cartes de població de la Setena de Culla han bastit l’adaptació del drama de reconstrucció històrica sobre “La conquesta de Culla” escrit en castellà el maig de 1895 per Julián Villuendas.

Per a l’any vinent, a més, està previst fer una segona edició de l’exposició amb algunes fotos noves en color del manuscrit 542-C. S’afegiran nou panells de: el Riu de les Truites (Vilafranca, la única que no conserva manuscrit i es farà amb la primera impressió), la del Mall (Vilafranca), la del Castell (Atzeneta), la del Boi (Vistabella), les confirmacions d’Albocàsser, Catí i Sant Mateu, la donació complementària de Catí i el repartiment de Catí. També s’actualitzaran els panells de crèdits i el del palmarés. En total, 55 panells.

Aquesta exposició també apareix a Facebook del CEM, però només amb tres referències, amb censura del nom del comissari i autor del llibre, tot i haver-se fet 18 vegades, amb 13 presentacions.

Bibliografia: Pere-Enric Barreda, Les cartes de Població del Maestrat, Benicarló, CEM, 2010.

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?