Pere-Enric Barreda (Universitat de Barcelona)

Després de la seua primera inauguració a Benassal, el passat 20 d’agost, a càrrec de Vicent Pitarch, vicepresident de la Fundació Carles Salvador, que també va en presentar el catàleg imprés, el passat dia 20 de setembre es va presentar a Barcelona a la seu de l’IEC, on es podrà visitar fins al 9 d’octubre. Des d’aquell moment seguirà a la capital catalana, car passarà a les noves instal·lacions que l’Espai País Valencià ha condicionat a la Casa València (Carrer Còrsega, 335, principal). Després seguirà recorrent les comarques del país, car està prevista també a la Biblioteca de la Universitat Jaume I de Castelló.

Va ésser l’any 1949 quan Carles Salvador ―el primer gran fabrista del País Valencià― va impulsar el que es considera una de les grans fites de l’ensenyament i la normalització del valencià després de les Normes de Castelló: els Cursos de Gramàtica Valenciana. Aixoplugats per l’associació valencianista Lo Rat Penat, els Cursos van esdevenir fins a l’any 1976 el centre d’irradiació de la catalanitat i la sensibilitat per la llengua. En aquesta tasca, van acompanyar Salvador alguns dels integrants de la vella generació valencianista del 1930, com Ricard Sanmartí, Enric Soler i Godes, Ismael Rosselló o Josep Giner, i més endavant Francesc Ferrer Pastor, Enric Valor i Enric Matalí, que va esdevenir l’ànima i el principal sostenidor de la iniciativa.

L’exposició consisteix en diversos plafons i una selecció de documents originals sobre els Cursos, entre els quals hi ha llistes de l’alumnat, del professorat, material didàctic i informació sobre les conferències de la cloenda dels Cursos i d’altres activitats culturals. En conjunt, és una mostra del que va ser la primera temptativa d’ensenyament del valencià durant la dictadura, que es va iniciar en plena postguerra amb la intenció de desvetllar la consciència nacional. Així, els Cursos no només oferien l’oportunitat d’aprendre l’idioma, sinó també de practicar l’excursionisme arreu del país, de conèixer-ne el patrimoni, i d’obtenir una formació idiomàtica, cívica i patriòtica. És, de fet, on van formar-se bona part dels mestres històrics i dels defensors de la llengua. Es calcula que entre el 1949 i el 1975 van assistir-hi més de dotze mil alumnes.

Tota aquesta documentació la conservaven els hereus d’Enric Matalí, i ha estat catalogada i fotografiada per tal de fer-ne divulgació. El professor Santi Cortés n’ha elaborat el catàleg. El proper 23 de novembre serà lliurada a la Fundació Carles Salvador de Benassal, que farà un petit homenatge de reconeixement a la família Matalí per aquesta donació.

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?