ELS ACTES DEL 75 ANIVERSARI DELS BOMBARDEJOS A BENASSAL VAN COMPTAR AMB UNA GRAN PARTICIPACIÓ

El Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal valora molt positivament el desenvolupament dels actes organitzats aquest 25 de maig, en record del 75 aniversari dels bombardejos que va patir el poble per part de la legió Còndor amb l’objectiu d’ experimentar la precisió dels Stuka 78A.

El moment més emotiu va ser l’homenatge a les víctimes amb la inauguració d’una placa commemorativa a la plaça de l’ajuntament amb la participació de familiars de les víctimes.

Seguit es va fer una ofrena floral acompanyada de la interpretació del Cant dels Ocells a càrrec del violoncel·lista Gerard Peraire i una lectura del poema “ El Benassal Antic” per Laura Cortés. Les paraules les va posar Josep M. Monferrer, membre del GRMH. Van estar presents les autoritats locals, els testimonis, representants d’altres grups de la memòria i veïnat. L’acte havia començat amb un recorregut pels indrets bombardejats guiat per Oscar Vives del GRMH.

En total es tenia constància de 13 víctimes a Benassal gràcies als testimonis orals i al registre, tot i que 3 d’elles, soldats republicans, no consten inscrites, ni de moment es coneix la identitat. El dissabte, una participant va informar al Grup de que la seua abuela també havia mort a causa dels bombardejos, i efectivament s’ha trobat el seu registre a un altre jutjat i aquest fet confirmaria que parlem de 14 víctimes.

A la vesprada, va despertar gran expectació la xerrada de Jaume de Andrés Llopis (UB) I després del Maestrat? Els Junkers-87 com arma tàctica i de terror durant la Segona Guerra Mundial” que va finalitzar amb la projecció del documental ““Entre dos fronts. Una història de l’aeròdrom de La Sénia”. El concert -homenatge a les víctimes a càrrec de la Banda de música Font d’En Segures de Benassal va posar el punt i final a la jornada.

Els actes van continuar el diumenge amb la visita a l’aeròdrom de la Sènia, lloc des d’ on va eixir l’esquadrilla dels Stuka 78A. A més, s’ha pogut visitar l’exposició “Experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat 1938: Benassal, Ares, Vilar de Canes, Albocàsser”.

Cal recordar que tots els actes han estat organitzats pel Grup de Recuperació de la memòria de Benassal. Fonts del grup han manifestat que han rebut moltes felicitacions per l’organització dels actes i d’ agraïment per l’esforç que han fet. L’alta participació i les mostres de suport els encoratja a continuar amb la seua tasca, malgrat les veus discordants sobre la recuperació d’aquestos temes.

GRMH del segle XX

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?