La festa de l’ajo va complir 25 anys el passat dissabte 23 de febrer de 2013 al poble de Benassal. Els organitzadors són els quintos i les dames, i per recordar en aquesta jornada als joves que fa vint i cinc anys es van llançar a recuperar aquesta festivitat es va organitzar una exposició titulada “ 25 anys de la festa de l’ajo”.

La festa de l’ajo arriero s’anomena també la “tea” o “Carnestoltes” i va deixar de celebrar-se durant la guerra i posteriorment es va prohibir per la dictadura. L’any 1988, els joves de l’associació “ les Tres Forques” van sumar il·lusió, esforços i temps per recuperar aquestos festejos que havien estat tan importants i dels que parla Carles Salvador en el seu llibre “ Les festes de Benassal”.

La jornada del dissabte comença amb el repartiment de pastissos i moscatell als porxos de l’ajuntament pel matí, seguit està el dinar de l’ajo arriero. Aquest era el plat principal i es fa amb abadejo, ou i alls. Actualment se serveix en safates pel centre de la taula i s’acompanya de llonganisses, xoriços, botifarres i cansalada. Cap allà les dinou hores, està programat l’acte més tradicional: l’entrada de l’arrier i els majoralets. Representen l’acolliment que feien dos dels joves sortejats a quintes ( majoralets) al traginer (arrier) que tornava al poble després de rodar pel món venen les teles. Esperen també l’arribada la recua, la dolçaina i el tabalet. Abans d’arribar al patí En Palanques s’aturen tres vegades per recitar les àloes, cançons en to burlesc sobre la vida rural. En arribar a la plaça es dansa el ball pla a la llum de la tea cremant-se dins dels llumeners.
La jornada acaba amb la desfilada de les disfresses presidida per la carrossa de la Reina i la Cort d’honor. La revetlla posa el punt i final a aquesta llarga jornada.

PILAR VIDAL

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?