General

Benassal va celebrar el 25 aniversari de la Festa de l’Ajo

De 19 de febrer de 2013 Sense comentaris

La festa de l’ajo va complir 25 anys el passat dissabte 23 de febrer de 2013 al poble de Benassal. Els organitzadors són els quintos i les dames, i per recordar en aquesta jornada als joves que fa vint i cinc anys es van llançar a recuperar aquesta festivitat es va organitzar una exposició titulada “ 25 anys de la festa de l’ajo”.

La festa de l’ajo arriero s’anomena també la “tea” o “Carnestoltes” i va deixar de celebrar-se durant la guerra i posteriorment es va prohibir per la dictadura. L’any 1988, els joves de l’associació “ les Tres Forques” van sumar il·lusió, esforços i temps per recuperar aquestos festejos que havien estat tan importants i dels que parla Carles Salvador en el seu llibre “ Les festes de Benassal”.

La jornada del dissabte comença amb el repartiment de pastissos i moscatell als porxos de l’ajuntament pel matí, seguit està el dinar de l’ajo arriero. Aquest era el plat principal i es fa amb abadejo, ou i alls. Actualment se serveix en safates pel centre de la taula i s’acompanya de llonganisses, xoriços, botifarres i cansalada. Cap allà les dinou hores, està programat l’acte més tradicional: l’entrada de l’arrier i els majoralets. Representen l’acolliment que feien dos dels joves sortejats a quintes ( majoralets) al traginer (arrier) que tornava al poble després de rodar pel món venen les teles. Esperen també l’arribada la recua, la dolçaina i el tabalet. Abans d’arribar al patí En Palanques s’aturen tres vegades per recitar les àloes, cançons en to burlesc sobre la vida rural. En arribar a la plaça es dansa el ball pla a la llum de la tea cremant-se dins dels llumeners.
La jornada acaba amb la desfilada de les disfresses presidida per la carrossa de la Reina i la Cort d’honor. La revetlla posa el punt i final a aquesta llarga jornada.

PILAR VIDAL

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?