General

La festa del Carnistoltes a la Jana. Els panxuts i l’aueleta de basques

De 7 de gener de 2013 Sense comentaris

En primer lloc volem agrair als amics de l’Associació Janenca de Cultura que ens hagen passat esta informació, la qual, molt gustosament, publiquem.

El proper dia 17-02-2013 se celebrarà a la Jana el tradicional carnistoltes.

Es tracta d’una tradició centenària prohibida pel franquisme, que gràcies als nostres majors hem pogut recuperar.

Carnistoltes és una celebració pagana que representa la festa i la diversió. És una contraposició a la Quaresma que amb el desdejuni i l’abstinència comença en acabar Carnistoltes.

A la Jana, després d’un copiós dinar d’arròs amb pilotes, una rondalla de dolçaines acompanyades per una colla de panxuts i una “aueleta de basques” volten pel poble. Els xiquets disfressats, intenten tombar els panxuts sense que l’”aueleta de basques “ els pegue amb un fuet.

Vestimenta dels panxuts: Una camisa de llenç posada per els peus, s’omple de palla. Després una pel cap que també s’omple de palla. S’uneixen utilitzant una corda i dos pataques. Al cap una cistella i a la mà un gaiato.

La reduïda mobilitat dels panxuts és la festa dels xiquets que empenyen i empenyen fins aconseguir tombar-ne un.

Es tracta d’una festa tradicional molt especial i familiar. Molt aconsellable per als xiquets a partir dels 4 o 5 anys. Es pot participar fins els 10 o 12 anys aproximadament. Fins que la força dels més grans posa en perill als més menuts. La força amb què l’aueleta fa anar el fuet -fet amb paper- també creix amb l’edat i la confiança del xiquet a qui es pega.

El dinar comença a les 2:30. A continuació es vesteixen els panxuts i comença la rondalla. El preu del dinar es de 12 euros per als adults i 8 per als xiquets.

Per a reservar per al dinar s’ha de cridar al telèfon 665369501 (Associació Janenca de Cultura).

VOS RECOMANEM L’ASSISTÈNCIA!!!!!

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?