En primer lloc volem agrair als amics de l’Associació Janenca de Cultura que ens hagen passat esta informació, la qual, molt gustosament, publiquem.

El proper dia 17-02-2013 se celebrarà a la Jana el tradicional carnistoltes.

Es tracta d’una tradició centenària prohibida pel franquisme, que gràcies als nostres majors hem pogut recuperar.

Carnistoltes és una celebració pagana que representa la festa i la diversió. És una contraposició a la Quaresma que amb el desdejuni i l’abstinència comença en acabar Carnistoltes.

A la Jana, després d’un copiós dinar d’arròs amb pilotes, una rondalla de dolçaines acompanyades per una colla de panxuts i una “aueleta de basques” volten pel poble. Els xiquets disfressats, intenten tombar els panxuts sense que l’”aueleta de basques “ els pegue amb un fuet.

Vestimenta dels panxuts: Una camisa de llenç posada per els peus, s’omple de palla. Després una pel cap que també s’omple de palla. S’uneixen utilitzant una corda i dos pataques. Al cap una cistella i a la mà un gaiato.

La reduïda mobilitat dels panxuts és la festa dels xiquets que empenyen i empenyen fins aconseguir tombar-ne un.

Es tracta d’una festa tradicional molt especial i familiar. Molt aconsellable per als xiquets a partir dels 4 o 5 anys. Es pot participar fins els 10 o 12 anys aproximadament. Fins que la força dels més grans posa en perill als més menuts. La força amb què l’aueleta fa anar el fuet -fet amb paper- també creix amb l’edat i la confiança del xiquet a qui es pega.

El dinar comença a les 2:30. A continuació es vesteixen els panxuts i comença la rondalla. El preu del dinar es de 12 euros per als adults i 8 per als xiquets.

Per a reservar per al dinar s’ha de cridar al telèfon 665369501 (Associació Janenca de Cultura).

VOS RECOMANEM L’ASSISTÈNCIA!!!!!

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?