La exposició serà inaugurada el pròxim dijous 22 de novembre al centre Octubre de
València, on estarà exposada del 17 de novembre fins al 6 de gener. Ací teniu una descripció:

Experiments de la legió Còndor a l’Alt Maestrat, 1938: Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes és el títol de l’exposició que s’inaugura aquest dissabte 21 de juliol a les 18 hores a Benassal. Es tracta d’una mostra de més de cinquanta fotografies de gran format i alta qualitat, i altres documents sobre els bombardejos que van patir els quatre pobles al maig del 1938 en la guerra civil. Es el Grup de Recuperació de la memòria del segle XX de Benassal, juntament amb el professor Oscar Vives, qui l’organitzada i ha estat patrocinada pels ajuntaments d’Ares, Albocàsser, Benassal i Vilar de Canes. A més han col·laborat el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, el Departament de Geogràfia, el Col.legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

És un material inèdit que es trobava dipositat en l’arxiu militar de Freiburg: el Bundesarchiv-Militärarchiv. El professor Oscar Vives va seguir el fil per trobar-la a partir del llibre d’Antony Beevor (2010): La Guerra Civil Española. Es un material que forma part d’un informe de 67 pàgines amb 66 fotografies dels quatre pobles on hi ha: fotografies aèries anteriors als bombardejos, on es pot observar com la legió Còndor fixa els objectius per al llançament de la bomba, panoràmiques aèries de la destrucció i altres fotos a peu de terra on es poden observar les destrosses que van fer. Aquest informe confirma la hipòtesi que els bombardejos van respondre principalment a la intenció d’experimentar amb el nou avió de bombardeig en picat Junkers 87A. La missió d’aquestos avions era el bombardeig en precisió, tractant de fixar l’impacte de la bomba en una àrea de menys de 5 metres quadrats. Aquestos avions no tenien encara un motor prou potent per suportar el pes de les bombes de 500 kg amb pilot, copilot i càrrega completa a grans distàncies, per tant la distància que hi ha d’aquestos pobles a l’aeròdrom de la Sénia i el fet de que eren els primers pobles en territori república en direcció al Sud a finals d’abril van ser circumstàncies que van afavorir les proves dels alemanys.

Esteu tots invitats!

editor

editor

Editor de Maestrat Viu

Vols fer-ne un comentari?