dilluns, 21 d’abril de 2014

El Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal i el CEM obtenen els #PremisMaestratViu d'àmbit col·lectiu

L'associació benassalenca ha obtés el premi Seidia a la iniciativa anual i el Centre d'Estudis del Maestrat ha sigut reconegut amb el Pere Labèrnia a la seua trajectòria

L'acte de lliurament d'aquesta primera edició dels guardons tindrà lloc el pròxim dia 17 de maig a la Sala Gòtica del Castell de Peníscola

El Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal del segle XX i el Centre d'Estudis del Maestrat han sigut guardonats amb la primera edició dels #PremisMaestratViu en l'apartat dirigit a col·lectius i entitats, amb els que es pretén reconèixer els treballs en valencià, tant individuals com associatius, que ajuden a la divulgació, promoció i prestigi de la llengua i la cultura valenciana, tant en el ámbit social, científic, civic, tècnic i cultural.

L'associació benassalenca rebrà el Premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual que reconeix els treballs d'investigació i la difusió dels experiments de la Legió Condor als pobles de l'Alt Maestrat l'any 1938, concretament a Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes, a través d'una exposició. Aquest episodi de la Guerra Civil, del qual l'any passat es va complir el 75 aniversari, era desconegut i inèdit fins que el GRMH de Benassal el va traure a la llum. 

 

Per la seva part, el Centre d'Estudis del Maestrat ha sigut reconegut amb el premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva per més de 30 anys de dedicació a recollir, investigar i defendre la història i la cultura del Maestrat i incrementar progressivament les seues publicacions en Valencià. El col·lectiu es va fundar l'any 1982 a Benicarló i des d'eixe moment han publicat 91 butlletins periòdics i 64 publicacions editorials que és el fons editorial més complet de tota la comarca històrica del Maestrat. A més, el col·lectiu ha organitzat 13 edicions de les Jornades Culturals de Maestrat i ha col·laborat i participat en decenes de congressos, seminaris, cursos, trobades i reunions.

Maestrat Viu pretén que aquest projecte, a més de valorar les personalitats que són referents culturals, servisca per a incentivar la realització de nous treballs i iniciatives que vinguen a ser la continuació dels esforços sorgits durant els segles XIX i XX. En este sentit, el president de la entitat Josep Messeguer-Carbó explica que “els #PremisMaestratViu són una proposta en positiu de les que el nostre col·lectiu fa i farà per cohesionar el nostre Maestrat, que configura un territori de cruïlla estratègicament important per al futur de la nostra cultura, i que potenciarem com a punt de trobada i de normalitat per al valencià". El representant del col·lectiu també ha recordat que els #PremisMaestratViu estan oberts a la societat i, per tant, els interessats en assistir al acte de lliurament dels premis poden reservar plaça a través del correu electrònic de Maestrat Viu maestratviu@gmail.com, fins el dimecres 14 de maig o fins que s'esgoten les entrades.

L’acte tindrà lloc a la Sala Gòtica del Castell de Peníscola el pròxim dia 17 de maig i serà conduït per les periodistes Amalia Garrigòs i Taray Cuartiella, que compartiran escenari amb la cantant valenciana Aitana Ferrer i el pianista Enric Murillo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada